Перша робота в IT: що треба знати перед початком

Отримати перший офер в ІТ — це лише половина справи. Справжні випробування на техфахівця чекають у перший робочий тиждень. І насправді не важливо, чи це нова посада, компанія чи взагалі перша ІТ-робота — однаково буде складно. Бо незнайомий офіс, продукт, команда, технологічний стек чи процеси.

Тож ми підготували адаптаційний ту ду лист, що полегшить твій онбординг.

Як пережити перший робочий тиждень і не звільнитися

Отже, усі співбесіди та тестування на кваліфікацію тебе як фахівця позаду. Завтра твій перший робочий день і долоні пітніють вже від однієї думки про новий етап життя. 

Час видихнути та нарешті зрозуміти, що в будь-якій компанії працюють такі ж люди як і ти. Вони теж з чогось починали, тому готові посприяти, щоб ти максимально швидко адаптувався у новому середовищі. Тож твій перший крок — знайти наставника. 

Крок 1. Знайти наставника

Вчитися на чиємусь досвіді дуже корисно. Тому перш за все, адекватні компанії закріплюють за новачком фахівця, який допоможе йому вписатися в культуру команди та адаптуватися на новій посаді. 

Наставник може поділитися досвідом та ресурсами, забезпечити мотивацію, а також встановити та відстежувати індивідуальні цілі та цілі проєкту. Зазвичай такою людиною може стати тімлід або просто досвідчений спеціаліст з команди. 

Щоб дізнатися, хто такий тімлід і чим він займається — тицяй сюди. 

Якщо тобі не поталанило і наставника за тобою не закріпили, спробуй дізнатися в HR або безпосереднього керівника, кому можна ставити питання та звертатися за допомогою. З цього випливає наступний крок — не бійся ставити запитання.

Крок 2. Ставити запитання, щоб отримати відповідь

Ставити запитання у перший робочий тиждень не просто можна, а потрібно. Інакше як ти розберешся у процесах, документації тощо? Яким би безглуздим не здавалося питання, краще його поставити одразу, аніж через місяць роботи. 

Час колег варто поважати. Навіть якщо ти звертаєшся не до тім- чи техліда, він також має свої таски, тому:

  • Запиши запитання списком та попроси, щоб колега виділив 10-15 хвилин на розв’язання твоїх проблем. Ти нічого не пропустиш, не відволікатимеш людину зайвий раз, а уся його увага буде прикута до тебе.
  • Попроси про швидкий онлайн-мітинг та розшарь свій екран, якщо треба показати суть проблеми.

І головне, перед тим як одразу про щось питати, варто ознайомитися з корпоративною інформацією. Кожна компанія має свої процеси, стиль документації та правила. Тому ознайомся з ними, коли тобі відкриють до них доступ.

Крок 3. Аналізувати документацію та процеси

Більшість нових співробітників починають з того, що їм кидають тонну документації. Решта скаржаться на те, що її взагалі немає. В будь-якому випадку, розглядай це як можливість проявити себе.

Проаналізуй інформацію та вияви прогалини, подумай, як її можна покращити для наступних поколінь. Це не тільки покаже твою ініціативність, але й продемонструє, що ти націлений покращувати процеси у команді.

Наприклад, монолітні документаційні лонгріди можуть лякати, особливо нових співробітників. Тому запропонуй, як пояснити важливі питання простіше, за допомогою відеоуроків або скрінкастів.

Якщо ж документації немає, опиши свою потребу в інформації та обґрунтуй чому це важливо. 

Крок 4. Занурюватися у проєкти

Навіть у командах із чудовою документацією початок роботи над технічними проєктами може стати дуже складним завданням. Однак з часом ти зрозумієш і базове налаштування, і вимоги до тестування, і процеси розгортання та відстеження завдань.

Якщо документації немає, спробуй визначити поточного або попереднього власника проєкту і зрозуміти основну структуру. 

Рекомендуємо також поспілкуватися з різними інженерами твоєї команди, щоб вони дали загальне уявлення про головну мету проєкту і твою роль у ньому. 

Крок 5. Не мовчати про негаразди  

Ні, ми не про проблеми з дружиною чи кота, який наблював на твою сорочку перед виходом на роботу. А про той момент, коли ти застряг і таска далі не рухається. Таке трапляється, особливо в перші тижні на новій роботі. Хоч би як це було неприємно, саме тут є шанс проявити твої комунікативні навички.

Будь відвертим щодо блокерів  твого прогресу. Навіть якщо це щось тривіальне, як проблеми з дозволами (досить поширений стопер для нових співробітників). Переконайся, що твій керівник знає про цю проблему.

Не чекай до останнього дня, щоб повідомити, що щось пішло не так. Повідомляй про затримки проєкту заздалегідь, щоб тімлід міг з цим щось зробити.

І не забувай про ретельне тестування змін або документування коду попри увесь поспіх. Це важливо.

Крок 6. Підтримувати баланс між роботою та особистим життям

Найстрашніше у відсутності балансу між роботою та особистим життям те, що цей звір підкрадається непомітно. Спочатку ти перевіряєш електронну пошту в неробочий час, а потім починаєш працювати у вихідні. Часто цей звір нападає на новачків, які не можуть швидко перемикатися між робочим та особистим життям. 

Зрештою, ти постійно почуваєшся виснаженим. 

Ось кілька порад, які допоможуть уникнути цієї ситуації:

  • Вимкни сповіщення з корпоративної пошти та Slack в неробочий час, зроби це усюди, де можливо. 
  • Не працюй у вихідні. Яка б таска не прилетіла, вона може зачекати до понеділка. Якщо інше не прописане у посадовій інструкції.
  • Ознайомся з політикою компанії щодо оплачуваних відпусток, лікарняних тощо. Не нехтуй ними, бо це призведе до вигорання.

Крок 7. Заповнити робочі профілі

Обов’язково прочитай це, якщо працюєш віддалено 

Умови праці змінилися за останні два роки, і робота у віддалених та розподілених командах тепер є нормою, а не рідкістю. Ось кілька рекомендацій, які допоможуть зорієнтуватися:

  • Визнач робочі години, коли треба бути в мережі й реагувати на повідомлення. Це зручно, бо онлайн-зустрічі будуть плануватися лише в цей час.
  • Пам’ятай про часові пояси колег та години обіду.
  • Сумлінно відвідуй дейлі, щоб бути в курсі подій компанії.
  • Повідомляй про відсутність на робочому місці у відповідні канали зв’язку. 
  • Слідкуй за статусом в Slack, чи іншому корпоративному месенджері. Він має бути «в мережі» у робочий час.
  • Коректно заповни ім’я та посаду на робочій пошті, в месенджері тощо. 
  • Постав пристойне фото, однакове на усі корпоративні мережі, щоб тебе не сприймали за кількох різних осіб. 
  • Додай альтернативні способи зв’язку з тобою. Це особливо актуально для українців, які щодня стикаються зі викликами воєнного часу. Поясни команді, як з тобою можна зв’язатися, якщо раптом в тебе зникне інтернет чи світло.

Запропонуй тімліду впровадити неформальні онлайн-мітинги для невимушеної розмови з командою, якщо таких ще немає. У віртуальному світі потрібно докладати більше зусиль для підтримки соціальних взаємодій. Тому на таких зустрічах можна поцікавитися, як пройшли вихідні у колег та як їхні справи. Словом, запитати те, що спитав би співробітника в офісі біля кавомашини.

Післяслово

Онбординг на першому ІТ-проєкті — виклик не з легких. Сподіваємося, що ці рекомендації полегшать твій старт та допоможуть швидше влитися в команду. Впевнені, ти чудово впораєшся! 

А ще, не забувай здобувати нові навички, саме вони допоможуть тобі відчувати себе впевнено на новій посаді. Поради, як ефективно вчитися знайдеш тут. А курси з Linux — тут. 

І не забудь написати в коментарі, як пройшов твій онбординг ↴

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились