Як ефективно вчитися: поради для IT-фахівців

Як ефективно вчитися IT фахівцям

Будь ви професіоналом в IT-сфері або студентом, швидше за все у вас мало часу на навчання. Але без цього не просунутися вперед кар’єрними сходами. Як оптимізувати всі процеси та почати навчатися ефективно? Про це й поговоримо.

Не має значення, ви професіонал, який працює в області ІТ або новачок. Для досягнення успіху необхідно мати певні навички, які дозволять вам бути ефективним і цінним співробітником. Як цим навичкам навчитися? Цей процес забирає багато сил, енергії та часу.

Почнемо із мети. Навіщо вчити щось зі сфери IT? Тут є два варіанти: 

  1. Ви або фахівець, який потребує розвитку скіллів (тут з метою все зрозуміло — підвищення/можливість отримати новий проєкт/затребуваність на ринку найму).
  2. Або студент/новачок, якому потрібно визначитися з мотивацією та поставити ціль.

Ось перелік того, що може мотивувати другу групу:

  • Достатня кількість вакансій. Більшість студентів нервуються з приводу пошуку роботи після закінчення навчання. Прогнозується, що кількість робочих місць в ІТ лише зростатиме. Бюро статистики праці (BLS) прогнозує, що кількість ІТ-професій зросте на 11% (з 2019 до 2029 року). Це перспективні 531 200 нових робочих місць. Плюс до всього, до 2025 року кількість айтішних вакансій на LinkedIn зросте до 150 мільйонів (зараз їх близько 14 мільйонів).
  • Можливості. Мало того, що зростає попит на ІТ-фахівців, вони також можуть дозволити собі розкіш працювати практично у будь-якій галузі. Адже технології допомагають компаніям усіх типів. 
  • Віддалена робота. IT-сфера шанувала цю плюшку ще до того, як це стало мейнстримом. Тут уже все налагоджено та відшліфовано. 

ТОП 9 порад, як ефективно вчитися в IT

Незалежно від того, до якої групи ви належите, поради з ефективного навчання для всіх схожі:

  1. Знайдіть відповідний час і місце. У кожного свій ідеальний спосіб роботи: хтось найкраще працює вранці, хтось вдень і таке інше. Також потрібно поекспериментувати з рівнем звуку: навушники з шумодавами, добірка з улюбленою музикою або ненав’язливий лаундж. Також роль грає місце, часто продуктивніше вчитися в коворкінгу, а не вдома.
  2. Будьте організовані. Плануйте час, щоб не опинитися в ситуації, коли у вас є три дедлайни, що насуваються одночасно, деплой програми та недостатньо часу для навчання.
  3. Навчайтеся потроху і часто. Продуктивніше приділяти навчанню щодня по 30 хвилин, ніж 2 рази на тиждень — по 1,5 години.
  4. Робіть регулярні перерви. Дослідження показали, що 20 хв навчання + 5 хв (активної) перерви + 20 хв навчання — набагато продуктивніше, ніж спроба вчитися годину підряд. 
  5. Урізноманітнюйте навчання. Чергуйте практичну та теоретичну частину, гугліть відповіді на запитання, що вас цікавлять, спілкуйтеся на тему навчання з людьми зі спільноти.
  6. Оглядайтесь у минуле. Коли ви вперше щось вивчаєте, це зазвичай зберігається у вашій короткочасній пам’яті. Якщо ви періодично повертаєтеся до цієї інформації, вона перенесеться у довготривалу пам’ять, і до неї можна буде звертатися необмежений час.
  7. Просіть про допомогу, коли вона вам потрібна. Якщо ви займаєтеся самостійно, єдині, на кого ви зможете покладатися — це ви самі. Тому було б добре знайти контакти досвідчених у потрібній вам сфері професіоналів або записатися на відповідний курс. Там, викладачі допоможуть вам розв’язувати проблеми в навчанні або дадуть відповідь на будь-яке питання.
  8. Навчіть того, що ви дізналися, іншу людини. Педагоги давно помітили, що один із найкращих способів чогось навчитися — навчити цього когось іншого. Дізналися, як моніторити логи через Telegram? Розкажіть про це своєму другові. 
  9. Подбайте про себе. Ніхто не може продуктивно навчатися, якщо хворіє, неправильно харчується або мало спить. Оптимізуйте свій час, встановіть адекватний режим та гайда за навчання. 

IT-сфера: помилки в навчанні 

Всі ми робимо помилки, тим більше в навчанні. Найчастіші вказали нижче:

  • Перестрибувати із теми на тему. Якщо ви вирішили вивчати верстку сайтів і почали з HTML/CSS, не треба одразу слухати “Васю з третього під’їзду” та вивчати PHP. Як тільки ви перестрибнете, з’явиться “Олег, син маминої подруги”, який скаже, що Python нині в моді. У результаті ви метатиметеся від теми до теми, від технології до технології… Підсумок: ви не знатимете нічого. Системність — наше все.
  • Поспішати дізнатися все. Пройти паралельно три “безплатні експрес-онлайн курси” — це навіть звучить дивно. Так само як і переглянути курс, який розрахований на місяць, за тиждень. У результаті ви отримаєте поверхневі та сирі знання. Вибирайте оптимальну інтенсивність і буде вам щастя.
  • Вчити всі теми відразу. Краще визначтеся з метою та розбийте її на етапи. Не треба навчатися всього, що вам потрібне й ні. Трапляється, що ми намагаємося вивчити відразу дуже багато всього. Іноді цього апріорі більше, ніж потрібно для початку роботи в ІТ. 
  • Не заповнювати прогалини у знаннях. Про них ми дізнаємося, коли вчимось робити щось до того, як засвоїли знання самої технології. Сліпо повторювати те, що говорить людина з ютубу і не розуміти, як це влаштовано — шлях в нікуди. 
  • Боятися помилитися. Боятися конкуренції нормально, це може стати двигуном вашого прогресу. Але помиляються, зрештою, всі. Думки про можливі падіння можуть завадити досягти мети. 

Навички та досягнення, які виділять вас із натовпу

Незалежно від сфери технічної діяльності, завжди є базис (який мають знати всі) та те, що виділить вас із натовпу кандидатів. Як тільки ви переступите основи — сміливо осягайте свіжі скілли вашої сфери. 

Ось кілька прикладів того, що точно не буде зайвим для будь-якого айтішника: 

  • Досвід програмування різними мовами

У більшості ІТ-організацій очікують, що кандидати володітимуть хоча б однією з наступних мов: JavaScript та C++. Проте найкраще розглядати їх як романські мови світу інформаційних технологій — більшість людей хоч трохи “говорять” кожною з них. Щоб привернути увагу роботодавців, розгляньте можливість вивчення C#, Python, нових фреймворків Java (Ruby, React або AngularJS).

  • Участь в опенсорсних проєктах 

Один із найкращих способів продемонструвати свої навички потенційним роботодавцям — зробити свій внесок в опенсорсні проєкти або бази коду, що вже існують. Зверніть увагу на GitHub, там можна розміщувати проєкти кодування.

  • Вміння аналізувати дані

Майбутнє ІТ — це дані. Як їх збирати (наприклад, через IoT)? Як агрегувати (особливо на таких платформах, як SQL Server)? І що найважливіше, як їх аналізувати для отримання дієвої інформації? Для початку ознайомтеся з такими інструментами, як R, Tableau або Google Analytics. 

Рубрика: слушні поради

Наш час відрізняється безмежним доступом до інформації. Вчитися стало одночасно складніше та простіше. Щоб не загубитися в безодні різних даних, в першу чергу виберіть опорні пункти технологій потрібної вам сфери та поки не вивчите їх — не рухайтеся далі. У верстці це рядкова/блочна структура, позиціювання, модулі побудови структур (flexbox та grid), адаптивна верстка та базовий JavaScript. Не варто вивчати відразу все. Важливо на старті отримати залізобетонний фундамент.

Добре, коли ви навчаєтеся чогось нового під керівництвом практиків. З ними ви отримаєте лише актуальні та потрібні навички. Скажімо, захотіли ви дізнатися про основи системного адміністрування Linux. З чого почати новачкові? Ви, звичайно, можете скористатися нашим мануалом. А що далі? VirtualBox, IP-адреси, з’єднання в режимі bridge, протокол SSH, система VFS та багато іншого. Так одразу і не зрозумієш до чого і як підступитись. Тому виберіть оптимальний для вас курс, де всю інформацію донесуть викладачі-практики.

Ну і про наболіле: програми та інструменти. Багато початківців або світчерів хочуть відразу встановити різні: Sublime Text, Visual Studio Code, Galpy, Webpack і Figma, але всі вони вам не потрібні. Все це інструменти, які використовують для вирішення певних завдань різних фахівців. Вивчати їх потрібно поступово, під час вирішення цих завдань. Не потрібно ходити супермаркетом з будівельною тачкою, це незручно.

Про ефективне навчання загалом, ми поговорили. Про яку сферу вам було б цікаво дізнатися? Пишіть у коментах.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились