Вічний революціонер: як DevOps змінив IT назавжди

Історія DevOps проста, але революційна. Концепція виникла в результаті дискусії між Ендрю Клеєм та Патріком Дебуа у 2008 році. Вони були стурбовані недоліками Agile і хотіли придумати щось краще.

Ідея потихеньку почала поширюватися ІТ-теренами. А після заходу DevOpsDays, що відбувся в Бельгії у 2009 році, вона стала досить популярною. Чому? Бо ця методологія містить щось більше, ніж здається на перший погляд. Це не просто спроба підвищити ефективність, це крок до культурних змін. 

DevOps — це поєднанням гнучкої філософії та ощадливого мислення.

Методологія DevOps об’єднує зусилля кожної команди, що бере участь у проєкті, в єдине ціле. І ця міжвідомча інтеграція між розробниками, QA-інженерами та системними адміністраторами вражає більше, ніж здається.

Впровадження DevOps гарантує, що: 

  • розробники тепер можуть брати участь у розгортанні, 
  • адміністратори можуть писати сценарії, 
  • QA-інженери, розв’язувати проблеми не пов’язані з тестуванням. 

Крім того, рутинні процеси можна автоматизувати. І усе це сприяє розробці швидших та якісніших рішень, стрімкому зростанню продуктивності та швидкій доставці.

Якщо ти все ще відчуваєш невизначеність стосовно цієї методології, ось статистика. З компаній, які використовують DevOps:

  • 63% відзначають покращення якості розгортання свого ПЗ, 
  • 63% частіше випускають нове ПЗ,
  • 38% повідомляють про вищу якість виробництва коду.

В чому революційність DevOps?

Давай на прикладі. Скотт Блендфорд, директор з цифрових технологій TIAA, зазначив, що компанія досягла значних покращень у своєму бізнесі вартістю 40 мільярдів доларів шляхом використання принципів DevOps. Детальніше у його інтерв’ю

Що робить DevOps?

  • Об’єднує

Першою та головною перевагою інтеграції DevOps є внутрішня єдність компанії, що постійно зростає. Підхід DevOps заохочує спільну роботу розробників, сисадмінів та тестувальників. Це допомагає командам більше зосередитися на продуктивності

  • Пришвидшує

З інтегрованим DevOps робочий процес компанії рухається зі швидкістю оси, що летить за нектаром. Аби швидше виконувати запити клієнтів, методологія значно скорочує час виходу продукту на ринок. А ще існує безперервний цикл доставки продукту/послуги. Словом, в DevOps процеси націлені на швидкість та якість.

  • Автоматизує

DevOps створює гнучке середовище та автоматизує такі процеси, як безперервна інтеграція та доставка. Це дозволяє командам працювати швидше та краще, надаючи користувачам надійний продукт. Зрештою, усе це підвищує рентабельність інвестицій.

  • Убезпечує 

Компанії не потрібно жертвувати безпекою, щоб впровадити DevOps. Натомість можна досягти більшої відповідності вимогам. Використовуючи автоматизовані інструменти та політики, компанія може запровадити захищені політики управління.

Важливо! Коли компанія вирішує впровадити процес DevOps, вона має відмовитись від усіх традиційних підходів і переосмислити всю структуру. Згідно з дослідженням Gartner, 75% підходів DevOps не зможуть досягти своїх цілей через проблеми, пов’язані з організаційним навчанням та змінами.

Щоб не виникало проблем з навчанням — є курси DevOps від ITEDU. 

Тенденції у DevOps

Від свого початку і до сьогодні DevOps постійно адаптується. До нових реалій, геополітичних ситуацій та інших аспектів. Що чекати від методології у майбутньому?

  • Імпровізована автоматизація Це те, чого компанії повинні з нетерпінням чекати. Від CI/CD до безперервного тестування, DevOps працює над автоматизацією ключових функцій.
  • Штучний інтелект (AI) і машинне навчання (ML). Ці технології швидко розвиваються і знижують навантаження на людину. Оскільки DevOps генерує багато складних даних, робота з ними стає непростим викликом. Тут AI й ML зможуть виконувати завдання, що повторюються. При цьому зменшуючи ймовірність помилок.
  • DevSecOps. Ця методика викликає все більший інтерес, бо усуває будь-які вразливості та скорочує час виходу на ринок шляхом швидкої доставки продукту користувачам.

Все про збір даних для DevSecOps читай тут.

Післяслово

Компанії, що застосовують методи DevOps, працюють швидше та ефективніше. Вони оптимізують реакцію на інциденти, покращують спільну роботу та взаємодію між командами. Забезпечують якісніші результати для своїх клієнтів. Та отримують більші вигоди для свого проєкту. 

Звісно ж, ця методологія — не панацея, й може підходити далеко не всім компаніям. Для того, щоб DevOps-культура процвітала, бізнес повинен вимагати якості, яку і забезпечує DevOps.

Перехід до культури DevOps вимагає перевизначення цілей, щоб команди могли змінити своє успадковане мислення та спільно працювати над досягненням спільних цілей.

А ти знав, що можна подружити DevOps і застарілі системи? Тисни сюди, щоб дізнатися більше

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились