Дружба між Legacy System та DevOps існує?

А що як ми скажемо, що компанії й досі використовують технології з 90-х? Звісно, пейджери та діалап модеми не є частиною їх бізнесової культури, але з того часу вони залишили собі програми для мейнфреймів та застарілі додатки.

Щонайменше дві третини великих підприємств використовують серверні технології яким вже 10–20 років. Та це не найстрашніше, бо понад 25% підприємств залучають рішення яким від 20 до 30 років. 

У 2023 році компанії все ще підтримують застарілі додатки, що базуються на традиційних БД. Та одночасно створюють програми на основі мікрослужб, щоб прискорити нові послуги та інновації. Когнітивний дисонанс — в студію.

Існує безліч причин, через які організації продовжують покладатися на мейнфрейми та застарілі системи. Деякі хочуть ініціювати модернізацію, але не знають з чого почати. Інші дотримуються мантри: «якщо працює — не чіпай». 

Найвагоміша причина — витрачені мільйони доларів на встановлення цих самих застарілих рішень. Вони як валіза без ручки: нести тяжко, а кинути шкода. Тому й залишаються частиною основних послуг. 

Через це успадковані системи не можна залишати осторонь, попри те, що все більше і більше процесів переходять на методологію Agile та DevOps.

Коротше, якщо тобі треба стартовий гайд «як подружити DevOps й застарілі системи» — вітаємо, ти його знайшов 👇

Legacy System + DevOps

Почнемо з того, що не так з успадкованими системами й навіщо їх модернізувати? 

Більшість застарілої архітектури програм була монолітною. Через єдину кодову базу та однорівневі додатки вони більш схильні до різних ризиків. Ось основні недоліки легасі систем:

  • Безпека, точніше її брак

У старих системах відсутні елементи керування безпекою через версії, що не підтримуються, старі інструменти, традиційну архітектуру та застарілі методи. Це призводить до підвищених ризиків безпеки та вразливостей.

  • Залежність, точніше її високий показник

У застарілих програмах залежність між командами вища, оскільки вони працюють у традиційних сховищах для розробки та розгортання додатків. Відсутність співробітництва та узгодженості збільшують час виходу програми на ринок й вартість.

  • Точка відмови, одна єдина

Якщо будь-який модуль або функція виходять з ладу, то вся система лягає відпочити. Це одна з найбільших проблем із застарілим програмним забезпеченням.

  • Гнучкість, вірніше її відсутність

Зміна або оновлення навіть невеликих модулів може призвести до зупинки системи. Потрібні години, дні й навіть місяці, щоб відобразити зміни. Ці легасі системи важко масштабувати через велику кодову базу і проблеми з продуктивністю.

Тепер не виникає питань, чому устатковані системи треба модернізовувати. Виникає питання: як?

Тут в гру вступає DevOps. 

Методологія допоможе:

  • перетворити монолітні сервіси на дрібніші мікросервіси, що розгортаються незалежно
  • вибрати найкращу хмарну технологію, щоб підвищити продуктивність та доступність
  • впровадити методи автоматизації, такі як безперервна інтеграція, тестування та розгортання
  • використовувати концепції, типу оркестрування контейнерів, для автоматизації розгортання, керування, налаштування та масштабування
  • забезпечить стабільне покращення — вчасний зворотний зв’язок, безперервний моніторинг та аналіз

Але застарілі системи більш схильні до тривалих процесів, на відміну від DevOps, який заохочує невеликі, безперервні та швидші зміни. Їх взагалі поєднати можливо?

Якщо коротко, то так. Щоб використовувати сильні сторони обох підходів треба час, бажання і кваліфіковані спеціалісти

Заміна застарілих систем на нові — тривалий і дорогий процес, який зазвичай неможливо впровадити. Щоб підвищити продуктивність, терміни доставки та не погіршити ситуацію, потрібна платформа, яка: 

  • надає доступ до величезної кількості даних, що зберігаються в застарілих системах. 
  • не вимагає великої кількості нових розробок у цих системах
  • повинна забезпечувати бізнес-логіку DevOps, 
  • має бути досить гнучкою, щоб надавати усю потрібну інформацію командам.

Поки звучить нереально. Але це тільки на перший погляд, бо люди вигадали мікросервіси, де великі програми будуються як набір модульних компонентів або сервісів. Тобто діляться на невеликі сервіси, які можна розгортати та використовувати незалежно один від одного. 

Про плюси та мінуси мікросервісної архітектури читай тут.

За допомогою мікросервісів успадкована система перестає бути такою дерев’яною. Але це тільки початок.

Гайд: як подружити DevOps і застарілі системи

А тепер те, заради чого ми тут зібралися. Чотири ключові DevOps-кроки, які допоможуть автоматизувати та модернізувати легасі системи:

Крок №1: автоматизація

Автоматизація підтримує безперервну інтеграцію та мінімізує ручні помилки. Крім того, безперервна інтеграція переносить окремі задачі з розробки до центрального репозиторію. Це прискорює процес виправлення помилок та випуск програмного забезпечення в цілому.

Крок №2: стандартизація

Використання стандартизованих процесів в організації дозволяє їй безперешкодно інтегрувати будь-яку систему між командами. Це забезпечить надійне управління та покращить ясність процесів.

Крок №3: Shift Left

Практика Shift Left включає автоматизацію тестування, тобто тести на більш ранніх етапах процесу розробки програмного забезпечення. Це означає, що помилки виявляються і виправляються швидше. Тому розробники можуть зосередитися на якості, а не чекати, коли вилізуть баги. 

Зібрали тут усе, що треба знати DevOps-інженеру про Shift Left Security.

Крок № 4: DevOps-культура

Культура команди може стати перешкодою або перевагою під час впровадження і використання нових систем. Все залежить від того, наскільки добре у компанії використовується DevOps-методологія. 

Щоб модернізовані системи належним чином максимізували переваги для бізнесу, культурні зміни необхідно прийняти повністю. Тут важливо допомогти командам повною мірою зрозуміти, скільки часу, зусиль та ресурсів вони заощадять з новою системою. 

Післяслово

DevOps частіше спадає на думку в контексті нових додатків, а не старих. Але цінність методології у покращенні та модернізації легасі систем — очевидна. DevOps може перевести застарілу систему у (відносно) сучасний світ. Тобто зробити її більш безпечною, стійкою, гнучкою та адаптованою до нових ІТ реалій.

Хмара, мікросервіси та DevOps — ось три кити модернізації успадкованих систем. Разом вони найкраще підходять для будь-якого проєкту з осучаснення в ІТ. Інвестиції у правильні інструменти та навички допомагають організаціям розробити стратегію безперервної модернізації, щоб отримати конкурентну перевагу.

І щоб усе це впровадити є дві дороги: зробити все самому і звернутися до досвідчених спеціалістів. Якщо ти обираєш перший шлях вйо на курси DevOps від ITEDU. Якщо другий звертайся за підтримкою до наших інженерів з NETFORCE Ukraine

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились