Impish Indri: все, що потрібно знати про Ubuntu 21.10

Impish Indri

Ubuntu 21.10 — це останній випуск без LTS перед наступним великим оновленням (22.04). Нова версія дистрибутиву, під назвою Impish Indri (Бешкетний лемур), буде підтримуватися до липня 2022 року.

Що нового в Ubuntu 21.10?

Серед усієї кількості оновлень, можна виділити найважливіші:

  • GNOME 40 (робочий процес з GNOME 40 викликає дискусії, але все ж у ньому немає заплутаних макетів),
  • новий інсталятор (став ще більш зручним і сумісним),
  • відмова від змішаної теми, з’явився вибір: світла/темна (світла тема встановлюється за умовчанням),
  • ядро Linux 5.13 (додає можливість підтримки майбутніх чіпів Intel і AMD, разом з початковою підтримкою Apple M1),
  • PulseAudio 15 з підтримкою Bluetooth LDAC (враховуючи, що все більше Bluetooth-навушників підтримують LDAC, тепер ви можете використовувати цю можливість і тут),
  • протокол Wayland (з’явилася можливість використовувати сеанс робочого столу на базі протоколу Wayland в середовищах з пропрієтарними драйверами NVIDIA).

Щоб дізнатися більше, ознайомтеся з примітками до випуску.

Корисні налаштування: що зробити після оновлення?

Ось невеликий гайд налаштувань, які можуть бути вам корисні:

  1. Налаштуйте покажчик заряду батареї на верхній панелі, щоб він відображав відсотки. Для цього: відкрийте Налаштування, виберіть розділ Power, встановіть перемикач відсотка потужності в положення включено. Готово.
  2. Навчіть відкриті вікна згортатися. Ця функція за замовчуванням є в Windows і Chromebook, але не в Ubuntu. Щоб налаштувати, відкрийте вікно терміналу і вставте: gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock click-action 'minimize' Натисніть Enter.
  3. Увімкніть підтримку розширень GNOME. Ви можете встановити GNOME Extension Manager з програми Ubuntu Software, щоб легко керувати оновленнями.
  4. Ви не маєте доступу до додатків Flatpak або Flathub за замовчуванням. Але з урахуванням того, що їх популярність швидко зростає, і там є багато чудових додатків для Linux — рекомендуємо налаштувати доступ.

Дізнатися різницю між Ubuntu Server і Desktop можна тут.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились