Новий дистрибутив Linux від AWS: Amazon Linux 2022

Amazon тестує новий дистрибутив Amazon Linux 2022. Що змінилося і в чому його переваги — розповідаємо нижче.

* Amazon Linux 2022 (AL2022) — дистрибутив наступного покоління Amazon Linux. Він націлений на безпеку, стабільність та високу продуктивність для розробки та запуску хмарних програм. AL2022 оптимізований для Amazon EC2, інтегрується з актуальними функціями та розширеними інструментами AWS. Збірки формуються для 64-бітових архітектур x86 та ARM.

Принципові відмінності від Amazon Linux 2

Amazon Linux 2022 замінить нинішню версію AL2. Вони мають дві важливі відмінності: 

  1. AL2022 базується на дистрибутиві Fedora, на відміну від Amazon Linux 2 на базі CentOS. Це робить його стабільним дистрибутивом із підтримкою та потрібними оновленнями безпеки. 
  2. За замовчуванням дистрибутив передбачає SELinux — систему примусового контролю доступу. Наприклад, модулі ядра Linux треба буде верифікувати за цифровим підписом. А ще можна встановлювати політики безпеки під час завантаження.

Що ще потрібно знати про Amazon Linux 2022?

  • У дистрибутива буде передбачуваний цикл супроводу. Нові серйозні релізи виходитимуть кожні 2 роки, а проміжні — раз на 3 місяці у вигляді невеликих оновлень. При цьому серйозні зміни будуть базуватися на останньому на той момент релізі Fedora. А в проміжних оновленнях можна буде побачити апдейти популярних пакетів, наприклад, мов програмування. 
  • Дистрибутив буде прив’язаний до певної версії репозиторію пакетів Amazon Linux. Так користувач зможе сам визначити, які пакети йому підключати, залежно від його бажання та потреб.
  • Кожна нова версія Amazon Linux матиме п’ятирічну підтримку. Два роки дистрибутив активно розроблятиметься, і ще три — буде супроводжуватися та оновлюватися.
  • AL2022 буде представлено у вигляді універсального образу віртуальної машини. Хоча дистрибутив в першу чергу орієнтується на використання в AWS, його можна буде встановити на локальній системі або іншому хмарному середовищі. 

Спробувати Amazon Linux 2022 можна вже сьогодні через сайт Amazon

Як вважаєте, чи стане новий дистрибутив гідною заміною Amazon Linux 2?

Авторський курс Адміністрація Amazon Web Services від навчального центру IT Education Center

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились