Топ відеокарт 2022 року

Топ відеокарт 2022 року

З ростом популярності майнінгу відеокарти стали дефіцитним товаром. Але знайти та купити їх реально, так само як і підібрати під свої потреби та бюджет. Ми зібрали добірку найкращих відеокарт на будь-який смак: для ігор з Ray Tracing та без, для любителів ультра налаштувань та менш вибагливих користувачів, новинки та більш доступні варіанти.

Найкращі відеокарти

Palit GeForce RTX 3080 GamingPro OC 

Ціни: 32 700 – 41 791 грн

Популярна відеокарта серед тих, хто хоче отримати максимум за розумні гроші. За характеристиками RTX 3080 не сильно відрізняється від флагманської моделі 3090, але при цьому має вдвічі нижчу ціну. 

Відеокарта має чип зі споживчою потужністю 320 Вт. Він потребує серйозного охолодження, тож відеокарта має три вентилятори. Продуктивність карти сильно випереджає попередню модель — 2080 Ті.

У цій серії покращена DLSS, що покращує якість ігрового досвіду, плавність розгортання та глибину зображення.

Переваги:

  • Система охолодження відмінно працює навіть на максимальних налаштуваннях графіки у найважчих іграх;
  • Має оновлену пам’ять GDDR6X;
  • Має 16 ліній PCIe 4.0.

ASUS RADEON RX 6800 XT 16GB ROG STRIX LC OC GAMING

Ціни: 49 230 – 51 827 грн

Ця модель має замкнуту систему рідинного охолодження, що забезпечує ефективне відведення тепла для GPU, який потребує багато ресурсів. Якщо розігнати відеокарту з такою системою охолодження, вона могла б обігнати RX 6900 XT. Проте цього не дозволяють зробити драйвери.

RX 6800 XT — це гарна альтернатива 3080, якщо не розглядати ігри з трасуванням променів. Хоча і в цьому питанні є покращення, якщо порівнювати із 2021 роком.

Переваги:

  • Дуже низький рівень шуму завдяки системі охолодження; 
  • 16 Гб пам’яті нового покоління GDDR6X;
  • Високий розгінний потенціал (хоч і програмно обмежений).

MSI GEFORCE RTX3080TI 12GB SUPRIM X

Ціни: 38 550 – 76 727 грн

Продуктивність GeForce RTX3080Ti в іграх випереджає флагманський GPU GeForce RTX 3090. Але в професійних завданнях вона поступається через менший обсяг оперативної пам’яті. 

Ця відеокарта довша за інші моделі, тож цей момент важливо враховувати при виборі корпусу. Вона має досить тиху дворежимну систему охолодження. Її потужність 400-410 Вт, а Boost-частоти підвищені, тож її розгінний потенціал майже безмежний.

Ця карта дасть вам можливість грати на ультра налаштуваннях у 4K при 120 fps у будь-якому з AAA проєктів. 

Проблема карти в тому, що її складно знайти. Захист від майнінгу, закладений виробником, зламали, тож вона популярна серед майнерів.

Переваги:

  • Має компонентну базу преміумрівня та ефективну систему охолодження;
  • Має дуже серйозний розгінний потенціал, який поки не може реалізувати жодна гра.

PowerColor Radeon RX 6900 XT Red Devil

Ціни: 35 477 – 72 542 грн

У Red Devil можливості розгону розвинені на максимум. Це може додати вам 3-7% до продуктивності, при цьому відеокарта не стане більш шумною. Проте якщо ви зовсім не переносите шум — перемкніть карту в режим Silent через BIOS.

Ця карта поєднує в собі оптимальні споживчі характеристики, високу продуктивність та потенціал для додаткового розгону. Але має суттєвий недолік для фанатів максимальної реалістичності — на якісне трасування променів розраховувати не слід.

Переваги:

  • Навіть за великого навантаження вентилятори працюють тихо і непомітно;
  • Забезпечує найкращу продуктивність в іграх без Ray Tracing.

MSI GEFORCE RTX3090 24GB SUPRIM X

Ціни: 80 550 – 83 660 грн

Відеокарта для справжніх фанатів, які хочуть отримати максимум. Оперативної пам’яті цієї карти — 24 Гб — занадто навіть для геймінгу у 8К. Але вона дасть вам максимум при геймінгу на топових екранах, що підтримують роздільну здатність 7680×4320.

Можливий розгін відеокарти, але в нього є обмеження — ліміт максимального тепловиділення (860 Вт). Це складно назвати недоліком, адже цей GPU немає потреби у розгоні, поки немає способу навантажити його хоча б на 60% потенціалу.

Цю відеокарту складно знайти. Ми знайшли всього 3 пропозиції.

Переваги:

  • Найкращий варіант для ігор з Ray Tracing та DLSS;
  • Має 24 Гб оперативної пам’яті.

Топ відеокарт середнього сегмента

Якщо ви не затятий фанат ігор та вам достатньо грати у 2К, ці варіанти можуть вас зацікавити.

PowerColor Radeon RX 6600 Hellhound

Ціни: 12 870 – 21 087 грн

Компактна і беззвучна, але продуктивна відеокарта для Quad HD прискорювачів. По продуктивності Hellhound стоїть на рівні із відеокартами серії 3060 від NVIDIA. 

Особливість цієї відеокарти полягає у її вентиляторах на подвійній кульковій вальниці, що обертаються дуже плавно і тихо. 

Чип цієї відеокарти побудований на архітектурі RDNA2, пропускна здатність пам’яті GDDR6 — 14 тис. Гбіт/сек. Має ефективну систему охолодження: температура в FurMark на максимальних частотах не перевищує 53 °C. З мінусів — шина пам’яті 128 Мбіт.

В залежності від проєкту, відеокарта здатна на стабільні 60+ fps на високих налаштуваннях. Якщо проєкт погано оптимізовано, то ситуація не така приємна.

Hellhound підійде вам, якщо хочете грати у 2К та не женетесь за якістю Ray Tracing.

Переваги:

  • Хороша система охолодження та тихі вентилятори;
  • Пропонує високу продуктивність у своєму ціновому сегменті;
  • Підходить для невеликих корпусів внаслідок свого розміру.

Sapphire Radeon RX 6600 XT PULSE

Ціни: 16 100 – 32 338 грн

Продуктивна карта для тих, хто хоче отримати ефективну відеокарту, не займаючись її розгоном. Так, відеокарту розганяють на виробництві, тож вона має низький потенціал для оверклокінгу. Хоча це не означає, що чип не можна розігнати — ви можете це зробити та додати 3-5% до швидкодії.

Має тиху систему охолодження з двома вентиляторами. Передбачає можливість швидкої зміни або чищення вентиляторів без від’єднання радіатора від друкованої плати. 

За продуктивністю йде цілком на рівні із 3060 з 12 Гб пам’яті.

Переваги:

  • Має тиху й ефективну систему охолодження та можливість швидкої заміни вентиляторів;
  • Забезпечує достатню продуктивність на 2K в добре оптимізованих проєктах.

MSI GEFORCE RTX3060 12GB GAMING X LHR

Це QuadHD карта з підтримкою трасування променів та DLSS. За потенціалом вона не дотягує до старших моделей свого покоління, але йде на рівні з 2070 та 2070 Super. Найкраще показує себе в іграх з трасуванням променів.

Чипсет працює на температурах 55-57 °C на Tripple A проєктах з високим навантаженням. Має систему охолодження Twin Frozr 8, що забезпечує відеокарті стабільну та енергоефективну роботу. 

З мінусів: у деяких проєктах за продуктивністю відеокарта йде на рівні з конкурентами з меншою оперативною пам’яттю. Також вона дуже популярна у майнерів.

Переваги: 

  • Забезпечує досить високу продуктивність, при цьому не споживає багато електроенергії;
  • Має 12 Гб оперативної пам’яті GDDR6.

Топ відеокарти за версією Steam

Steam опублікували статистику устаткування ПК його користувачів. Тож подивимося, які відеокарти виявилися найпопулярнішими серед геймерів. 

Весь топ відеокарт займають карти NVIDIA:

  • NVIDIA GeForce GTX 1060 — 7.02% всіх користувачів,
  • NVIDIA GeForce GTX 1650 — 6.51%,
  • NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti — 5,36%.

AMD вперше з’являється на 15 місці з AMD Radeon Graphics, а Intel на 21 місці з Intel(R) UHD Graphics.

Користувачів Steam, що грають на Linux — трішки більше ніж 1%, але деяку статистику все одно можна побачити. По-перше, гравці частіше обирають такі версії Linux як Arch, Manjaro та Ubuntu 22.04. А найпоширенішими відеокартами серед користувачів Linux стали:

  • AMD Custom GPU 0405 — 7,57% користувачів,
  • AMD Radeon RX 480 — 5,26%,
  • NVIDIA GeForce GTX 1060 — 3,84%. 

Майбутнє відеокарт: чого чекати

Ми підібрали відеокарти з різними перевагами, щоб ви могли обирати в залежності від того, що важливіше вам: продуктивність, глибина зображення, трасування променів, розумна ціна та інше. Сподіваємося, нам це вдалося.

Так виглядає топ відеокарт на даному етапі, але що буде, коли в продажу з’являться анонсовані відеокарти AMD 7000 серії та NVIDIA 4000 серії? Чи цікаво вам було б почитати про них в деталях? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились