ТОП 10 подій зі світу Linux у 2021 році

Салати з’їдені, шампанське випите й ось скоро стартує новий робочий марафон. Саме час підсумувати 2021 рік: 30-річчя Linux, ціла гора релізів і нові можливості геймінгу… Згадали, зібрали та опублікували всі важливі події минулого року.

Linux 2021: ТОП 10 новин

1. Повернення Столмена

Засновник Free Software Foundation Річард Столмен був змушений піти у відставку у 2019 році. Вже в березні 2021 року, знаменитий хіпі-технар зробив несподівану заяву про своє повернення. Хоча Столмен заснував рух за вільне ПЗ та Фонд вільного програмного забезпечення (FSF), він повернувся як один із членів ради директорів. Цей епізод знову розділив опенсорсний світ на два табори. 

До речі, Столмен навіть встиг побувати у Києві та виступити на OSDNConf 2021. Більше про це тут.

2. Інсталятор Arch Linux 

(Не графічний)

Встановити Arch Linux не так просто, як Ubuntu чи Fedora. Був би графічний інсталятор — було б усе набагато райдужніше. А так, ласкаво просимо в командний рядок. Але й тут без документації не розберешся.

У 2021 році Arch Linux намагався покращити ситуацію: надав керований інсталятор. Звичайно, він не такий зручний, як графічний, але це краще, ніж нічого. Сценарій archinstall доступний у новій версії ISO Linux. Щоб отримати доступ до нього, введіть  ddtlsnm archinstall в TTY під час встановлення дистро.

3. Браузер Microsoft Edge для Linux

Edge, браузер від Microsoft для Linux, вже 2020-го перебував у стадії бета-тестування. У такому стані він провів близько року і лише 2021-го вийшов його стабільний випуск.

Випуск заснований на базі Chromium 95. Цей браузер підтримує всі штатні можливості, які були доступні раніше і для Windows, і для MacOS. Знаємо, деякі користувачі Linux категорично проти всього пов’язаного з Microsoft, але це ще одна можливість у довгому списку доступних браузерів для Linux.

4. Нові альтернативи CentOS

Red Hat шокувала світ Linux, коли вирішила відмовитись від стабільної CentOS на користь CentOS Stream. Це спричинило появу дистрибутивів, які можуть замінити проєкт. Два найпопулярніші: Rocky Linux і Alma Linux.

Rocky Linux створено “батьком” CentOS. Alma Linux — програмною компанією CloudLinux. Ці два дистрибутиви у 2021 році захопили ринок, який раніше залишив відкритим CentOS. 

5. Всі ігри в Steam Deck

Valve анонсували портативний ігровий пристрій під назвою Steam Deck. Це пов’язано з Linux з двох причин. По-перше, Steam Deck запускає спеціальну ОС Steam на основі Linux Arch. По-друге, розробники стверджують, що незабаром усі ігри запускатимуться в Steam Deck. Ті, що вже перевірили на Deck, повинні добре працювати й на настільному Linux.

6. Anti-Cheat Engines офіційно підтримують Linux

Ще одна важлива новина для Linux-геймерів у 2021 році. Epic Games додала повну підтримку Linux для Easy-Anti Cheat, а також офіційну сумісність зі SteamPlay (або Proton) та Wine. Це великий крок, тому що геймерам Linux часто були недоступні ігри, які розраховані на багато користувачів (такі як Fortnite і Battlefield)

Дізнатися більше про геймінг у Linux можна тут.

7. Реліз GNOME 40

GNOME 40 — перша опенсорсна версія середовища робочого столу, в якій використовується нова система нумерації (попередня версія — 3.38). Тут підтримується інструментарій GTK 4. Оновлення усуває ряд проблем і грубих моментів, додаючи витонченості до мети — відточити робочий стіл без факторів, що відволікають.

8. Підтримка NTFS в ядрі 5.15

Це може здатися не такою вже великою подією, але правильна підтримка драйверів NTFS в ядрі Linux має велике значення для багатьох. Досі файлова система нової технології використовувалася в просторі (FUSE) за допомогою пакетів ntfs-3g. Це означало повільне читання та запис даних. Вбудований драйвер покращує продуктивність NTFS у Linux.

9. Linux на Apple Mac M1

Серія M1 від Apple на базі ARM має величезний успіх серед користувачів завдяки підвищенню продуктивності. Щоб Linux працював на пристроях Apple M1 створили спеціальний проєкт Asahi. 2021 для розробників Asahi Linux став успішним. Зараз у проєкті працює більшість основних функцій.

10. Реліз Windows 11

Яким чином Windows 11 пов’язана з Linux? Оскільки не всі системи, що існують нині, підходять для роботи з 11-ою версією, коли підтримка Windows 10 закінчиться — з’явиться великий набір пристроїв із застарілою ОС. Частина перейде на Linux. Ми не налаштовані надто оптимістично, просто історія циклічна. Значна частина користувачів, які у 2014 році почали юзати ОС Linux Mint та Zorin, перейшли з Windows XP. 

Докладніше про користь Windows 11 для Linux тут

А що для вас стало важливою новиною світу Linux у 2021 році? Пишіть у коментарях, нам дійсно цікаво 🙂

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились