5 кращих телефонів на ОС Linux для ентузіастів

Телефони на Linux — логічне та очікуване продовження. Багато хто вважає, що за такими девайсами майбутнє, адже вони замінять Android і iOS. Виникає питання: чи можна протести такий пристрій вже зараз?

Хоча Android заснований на ядрі Linux, він був сильно модифікований. Це не робить його повноцінною ОС на основі Linux. Ми знаємо, що Google намагається наблизити ядро Android до основного ядра Linux, але це все ще далека мрія. Значить, варіантів немає?

Знайти нормальний смартфон під управлінням ОС Linux — нелегке завдання, тому що їх небагато. Ми виділили деякі оптимальні й цікаві варіанти. На нашу думку, це кращі смартфони на Linux, що є сьогодні.

Список смартфонів на Linux

1. PinePhon

PinePhone — один з найдоступніших і популярних телефонів на Linux з перспективним майбутнім. Пристрій не обмежується однією операційною системою. Ви можете спробувати його з Manjaro, з мобільною версією ОС Plasma, UBports, Sailfish OS і іншими. 

PinePhone має хороші характеристики, включаючи чотириядерний процесор і 2/3 ГБ оперативної пам’яті. Він підтримує системну карту microSD, а також варіанти зберігання eMMC на 16/32 ГБ. Дисплей є базовим IPS-екран з роздільною здатністю 1440×720 пікселів. Ви також отримуєте спеціальні настройки захисту конфіденційності, такі як аварійні вимикачі для Bluetooth, мікрофонів і камер.

PinePhone також дає вам можливість додавати власні апаратні розширення, використовуючи шість доступних погопінів (систем пружинних контактів).

Базова версія (2 ГБ оперативки та 16 ГБ пам’яті) за замовчуванням поставляється з Manjaro і коштує 149 доларів. Є ще інша — 3 ГБ оперативної пам’яті/32 ГБ пам’яті, яка коштує 199 доларів. Реалізується за попереднім замовленням. 

2. Fairphone

Fairphone

У порівнянні з іншими в нашому списку, Fairphone вже знає, що таке комерційний успіх. Хоч він і не смартфон на Linux, девайс має кастомізовану версію Android (тобто Fairphone OS) і можливість вибрати /e/OS (одну з альтернатив Android з відкритим вихідним кодом). Деякі порти спільноти доступні, так що можете використовувати ОС Linux. Цей досвід може виявитися вдалим (або ні).

Fairphone є у двох варіаціях, і обидві вони пропонують непогані характеристики. Смартфон пропонує камеру 48 і 16 MP, дисплей Full-HD. Вишенька на торті — гідні процесори Qualcomm.

Від усіх інших смартфонів, Fairphone відрізняється екоактівізмом, адже під час його створення використовують близько 40% переробленого пластику. Плюсом стане і легкість пристрою в ремонті. Fairphone 3+ коштує від 439 доларів.

Дізнатися більше про середовище робочого столу Xfce на нашій статті – IT Education Blog.

3. Librem 5

Librem 5

Librem 5 — це смартфон на PureOS, з відкритим вихідним кодом. Він орієнтований на конфіденційність користувачів. Характеристики у девайса пристойні: 3 ГБ оперативної пам’яті й чотириядерний процесор Cortex A53. Звичайно, смартфон не складе конкуренції гаджетам з популярних техномаркетів. Він призначений для ентузіастів, які зацікавлені в тестуванні смартфонів, що поважають конфіденційності.

Цей телефон легко ремонтується, в ньому можна замінити батарею. Librem 5 обіцяє оновлювати безпеку протягом довгих років. Що цікаво, для забезпечення конфіденційності смартфон має аварійні вимикачі для Bluetooth, камер і мікрофонів. Ціна такого щастя — близько 899 доларів. 

4. Pro 1X

pro1x

Pro1 X — смартфон з QWERTY клавіатурою. Він підтримує Ubuntu Touch (від якої, до речі, відмовилася Canonical, так що незрозуміло ще, хороший це варіант або недуже), Lineage OS і Android. Формфактор пристрою — слайдер.

Гаджет має гідну специфікацію, включаючи процесор Snapdragon 662. Оперативка: 6 ГБ або 8 ГБ. Пам’ять: 128 (256) ГБ, є можливість розширення за допомогою карти microSD до 2 ТБ. З цим телефоном ви можете насолоджуватися Full HD на 5,99-дюймовому AMOLED дисплеї, що полюбився багатьом. Камера не здивує: задня — 12 MP, фронтальна — 8, але здебільшого її має вистачити. 

Вартість смартфона з 6 ГБ — 829 доларів, з 8 Гб оперативної пам’яті — 899. Купити його можна за попереднім замовленням.

5. Телефон Volla

Телефон Volla

Volla — смартфон, який працює на Ubuntu Touch від UBports. Він поставляється з попередньо налаштованим VPN. Телефон орієнтований на спрощення взаємодії з користувачем і конфіденційність. ОС була налаштована таким чином, що всім необхідним можна швидко скористатися, без попередньої організації.

Якщо вам цікаво дізнатися про налаштування терміналу Linux, переходьте на статтю від IT Education Blog.

Телефон має відмінні характеристики, в тому числі 8-ядерний процесор MediaTek і акумулятор місткістю 4700 мАг. Смартфон майже безрамковий з 6,3-дюймовим дисплеєм. Камери (задня і фронтальна) — 16 МП. Ціна на гаджет починається з 364 доларів. 

Підсумок

Смартфони на Linux не завжди доступні та, звичайно, ще не підходять для масового використання. Але, якщо ви ентузіаст або хочете підтримати розробку телефонів на Linux, ви можете подумати про придбання такого пристрою. Приміром, PinePhone, хоч і підтримує деякі мобільні дистрибутиви Linux, але він далеко не ідеальний. Користувачі відзначають баги ОС і повільний відгук. Отже, рекомендуємо все ж вибирати телефон з високою сумісністю з Ubuntu Touch. 

Якщо ви зацікавлені в темі Linux, рекомендуємо ознайомитися з нашими курсами системного адміністрування від IT Education Center.

Зверніть увагу на попередню дату відправляння. Приміром Purism, і його Librem 5, вже прославилися довгими очікуваннями постачання замовлень. Вся справа в нестачі чіпів. Ця ситуація поставила їх виробничий графік в режим “очікування”.

Важливо розуміти, що більшість варіантів з нашого рейтингу підходять тільки для ентузіастів. Телефони на Linux з цього списку, можливо, не зможуть замінити ваші смартфони на Android або iOS. Якщо ви все ж вирішили купити такий девайс — уважно перевірте інфу про нього, його доступність і очікувану дату доставляння, а також оцініть ризики використання телефону на Linux. 

А ви користувалися одним з цих смартфонів? Поділіться досвідом в коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились