ТОП 20 систем моніторингу ІТ інфраструктури

ТОП 20 систем моніторингу ІТ інфраструктури

Моніторинг необхідний компаніям, щоб бути впевненими, що певна система працює як потрібно. Але процес моніторингу ІТ інфраструктури буває досить клопітким й іноді викликає труднощі, якщо моніторинг не налаштований належним чином. Незалежно від розміру компанії, не можна ігнорувати необхідність моніторингу серверів, баз даних, мережі, безпеки, інфраструктури тощо. При цьому важливо використовувати якісні інструменти моніторингу.

Опенсорсні системи моніторингу пропонують низку функціональних компонентів перевірки інфраструктури. Ми зібрали список з 20 систем, щоб ви могли обрати ту, що підійде саме під ваші потреби.

Огляд систем моніторингу

  1. AppDynamics — надає комплексне рішення для моніторингу інфраструктури, яке охоплює компоненти сервера, сховища та мережі як у хмарних, так і в гібридних середовищах. Ви можете розгорнути його локально або використовувати як службу SaaS.
    Можливості повного стека моніторингу цього інструменту допомагають співвідносити проблеми продуктивності програми з вузькими місцями інфраструктури низького рівня, прискорюючи тим самим аналіз основних причин і усунення. 
  2. Checkmk — побудована на базі Nagios, але сильно допрацьована. Система проста, зручна та функціональна, а поріг входу дуже низький. Розібратися зможе майже будь-хто. Моніторинг виконує на основі агентів та з snmp. Відмінно працює автовиявлення. Достатньо під’єднати хост з агентом і Checkmk сам підбере шаблон, виявить усі відомі йому метрики та почне моніторинг.
    Має зручний та красивий вебінтерфейс. Після додавання змін необхідно їх підтвердити, до цього вони не застосовуються.
  3. Icinga — спочатку це був форк Nagios. Але з часом їх шляхи сильно розійшлися, тож можна вважати Icinga самостійним продуктом. Причому якісним та повністю безплатним. У системі є все, що треба для повноцінного моніторингу. Дані може збирати як за допомогою агентів, так і без них. Бекенд написано на C++, вебінтерфейс на php. Як БД підтримує MySQL, Oracle Database, PostgreSQL.
  4. LibreNMS — форк Observium з ширшим функціоналом. Можна запускати в Docker, є інтеграція з Grafana, є можливість зберігати дані в InfluxDB. Система заточена на моніторинг мереж з SNMP. Має підтримку практично всіх популярних мережевих пристроїв, окрім цього, вміє моніторити Windows, Linux, FreeBSD і тому використовує агенти. Працює на базі PHP+MySQL. Усі типові метрики підхоплює сама.
  5. Monika — це утиліта, яка здатна виконувати різні сценарії вебперевірок (не тільки пінги та коди відповіді) і надсилати оповіщення різними способами. Усі налаштування зберігаються в одному JSON файлі. Monika — гарне рішення для автоматизації, коли треба щось зібрати, протестувати та надіслати результат.
    Утиліту написали під Node.js. Сповіщення підтримують у всі популярні напрямки — SMTP, Slack, Telegram, WhatsApp, Discord тощо.
  6. Monit — схожий на Munin та Monitorix. Такий самий легкий, і з акцентом на моніторинг окремого сервера. Вміє не лише перевіряти, а й виконувати якісь заскриптовані дії. Дані зберігає у SQLite.
    Monit підійде для тих, хто просто хоче моніторити свій локалхост, отримувати алерти, перезапускати сервіси, коли вони падають, і при цьому витрачати мінімум ресурсів. Дає можливість писати олдскульні конфіги без урахування відступів та дужок.
  7. Monitorix — схожий на Munin моніторинг і теж на основі Perl та RRDtool. Чудово підійде для сервера. Відмінна риса інструменту: споживання дуже малої кількості ресурсів. Графіки рендеряться відразу в png картинки. Крім базових системних та мережевих метрик, підтримує моніторинг найбільш популярного софту — Postfix, Exim, Apache, Nginx, PHP-FPM, ZFS, MySQL, PostgreSQL, Redis тощо.
  8. Monitoror — дуже проста система моніторингу, що складається лише з одного бінарника та конфігураційного файлу до нього. Окремим конфігом можна налаштувати вебінтерфейс. Використовується формат JSON. Налаштовувати перевірки швидко та просто.
    Monitoror відрізняє простота парсингу та збирання текстових даних по http з можливістю їх вивести у вигляді плиток на дашборд. Це хороший інструмент для будь-яких чисел, які отримуються з API.
  9. Munin — дуже простий моніторинг окремого сервера (або невеликої групи) написаний на Perl. Дані зберігаються в RRDtool. Налаштовується дуже просто і швидко. Munin використовують розробники BitrixEnv, включили його до комплекту свого оточення.
  10. Nagios — стара та відома система моніторингу. Свого часу була популярнішою за Zabbix, та й з’явилася раніше. Має багато готових плагінів для моніторингу всього та вся. Встановити та налаштувати набагато легше, в порівнянні з Zabbix. Система більше заточена на статуси та стани, а не на графіки. Останнім часом безплатна версія розвивається слабко. Має форк — Icinga. 
  11. Netdata — моніторинг з дуже простою установкою та налаштуванням. Скрипт сам автоматично розгорне сервер на Linux машині. Є можливість використовувати за моделлю SaaS на хмарному сервері розробників. Працює на основі агентів та колекторів, які дуже просто ставити, автоматично реєструють себе на сервері та починають відправляти дані.
  12. NetXMS — кросплатформова система моніторингу, написана на Java. Збирає метрики через SNMP або через агентів. Підтримує усі популярні ОС. Серверна частина може бути встановлена як на Linux, так і  на Windows. NetXMS відрізняє великий функціонал та можливості, але при цьому він відносно простий у налаштуванні та має низький поріг входу. 
  13. Newrelic — моніторинг, що працює за моделлю SaaS. Вам достатньо встановити агента на сервер та вказати свій унікальний ключ. Далі агент все зробить сам, а вам залишиться тільки зайти в вебінтерфейс і дивитися метрики. Функціонал моніторингу дуже крутий, користуватися зручно. Безплатний тарифний план — 100 GB даних на місяць.
  14. Observium — система моніторингу з акцентом на SNMP та мережеві пристрої. Підтримує популярні ОС, такі як Windows і Linux. Дані з них збираються через агентів. Основний акцент системи — мінімум ручних дій. Все, що підтримується, автоматично виявляється в мережі та ставиться на моніторинг, малюються графіки, будуються дашборди. Працює на базі PHP+MySQL. 
  15. Prometheus — це безплатна програма, яка використовується для моніторингу подій та сповіщень. Вона записує показники в режимі реального часу в базу даних часових рядів (з урахуванням високої розмірності), створеної за допомогою моделі витягування HTTP, з гнучкими запитами та сповіщеннями в режимі реального часу.
    Проєкт написаний на Go і ліцензований Apache 2, вихідний код доступний на GitHub. Є проєктом Cloud Native Computing Foundation разом з Kubernetes і Envoy.
  16. Sematext Monitoring — повноцінне ПЗ для моніторингу ІТ-інфраструктури, яке забезпечує видимість локальних і хмарних розгортань в реальному часі. Він також дозволяє вам бачити стан справності вашої інфраструктури, відстежуючи програми, сервери, контейнери, процеси, інвентар, події, бази даних тощо.
    Ви можете використовувати його для моніторингу інфраструктури контейнерів, щоб отримати доступ до контейнерних додатків, що працюють у Docker або платформах оркестровки, таких як Kubernetes, Docker Swarm і Nomad. Sematext Monitoring може здійснювати автоматичне виявлення. Sematext Agent спостерігає за вашими середовищами для сервісів, які можна підключити до самого інструменту, що полегшує процес адаптації.
    Цей інструмент пропонує комплексне виявлення аномалій та інтеграцію із зовнішніми службами сповіщень для попередження інфраструктури, такими як PagerDuty, Opsgenie, Splunk On-Call (раніше VictorOps) тощо.
  17. SolarWinds Server & Application Monitor (SAM) — забезпечує поглиблений моніторинг вашої ІТ-інфраструктури, як локально, так і в хмарі. Він пропонує готову підтримку для понад 1 200 програм і систем, а також кілька інших шаблонів для інтеграції, створених спільнотою.
    Інструмент дозволяє відстежувати компоненти інфраструктури за допомогою WMI, SNMP, Powershell, REST API тощо. SAM має попередньо визначені конфігурації моніторингу ОС для Windows і Linux, що забезпечує швидшу адаптацію та моніторинг продуктивності.
  18. The Dude — моніторинг на базі ОС RouterOS, яка використовується в Mikrotik. Основна її відмінність — простота налаштування та невибагливість у плані ресурсів. The Dude дуже легко встановити та запустити в роботу, не потрібні спеціальні знання та час на вивчення продукту. Базове налаштування просте та інтуїтивне.
    The Dude вміє автоматично сканувати мережу та додавати до моніторингу всі знайдені пристрої. Це можуть бути як мережні пристрої з передачею даних через SNMP, так і системи Windows, які передають дані через агентів.
  19. WhatsUp Gold — це рішення для моніторингу мережі, яке можна розширити за допомогою модулів для моніторингу компонентів інфраструктури та програм для моніторингу повного стека. Він надає широкі можливості моніторингу вашої віртуальної інфраструктури, розміщеної на VMware або Hyper-V. WhatsUp Gold надає вам інформацію про використання ЦП, пам’яті, диска та мережі хостами та гостями з одного інтерфейсу.
    Цей інструмент відстежує споживання пропускної спроможності компонентів програми, а також продуктивність мережі. 
  20. Zabbix — вільна система моніторингу статусів різноманітних сервісів комп’ютерної мережі, серверів та мережевого обладнання. Для зберігання даних використовують MySQL, PostgreSQL, SQLite або Oracle Database, вебінтерфейс написаний на PHP. Підтримує кілька видів моніторингу.
    Simple checks — може перевіряти доступність і реакцію стандартних сервісів, таких як SMTP або HTTP, без встановлення будь-якого програмного забезпечення на хості, що спостерігається.
    Zabbix agent — може бути встановлений на UNIX-подібних або Windows-хостах для отримання даних про навантаження процесора, використання мережі, дисковому просторі тощо.
    External check — виконання зовнішніх програм, також підтримується моніторинг через SNMP.
    Плюсом, до всього стане те, що система ІТ моніторингу Zabbix призупинила свою діяльність у росії.

Висновок

Ваш інструмент моніторингу інфраструктури повинен, з висоти пташиного польоту, перевіряти стан вашого ІТ-середовища, включаючи продуктивність, пропускну здатність доступності, використання та безпеку. Він повинен мати можливість генерувати сповіщення інфраструктури на основі відстежуваних показників і створювати звіти, які дають статистику, незалежно від того, як і де розміщено додаток. Деякі рішення спеціалізуються на конкретних аспектах цього (наприклад, показники продуктивності), тоді як інші забезпечують моніторинг повного спектра з опціями для налаштування.

У будь-якому випадку, при виборі програмного забезпечення для ІТ-моніторингу вирішальним фактором є складність налаштування. Деякі інструменти поставляються з готовою інтеграцією з компонентами вашої інфраструктури, тоді як інші вимагають більше зусиль для налаштування.

🎓 Щоб краще розумітися на перевірці ІТ інфраструктури, пройдіть наш курс “Системи моніторингу на Linux”. Викладачі ІТ Education Center навчать вас правильно та ефективно налаштовувати необхідні інструменти. 

Який найкращий інструмент моніторингу ІТ інфраструктури для вас? Можливо ви вважаєте, що ми пропустили якусь варту уваги систему перевірки? Поділіться інформацією в коментарях. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились