Нові санкції проти росії: відповідь технологічних компаній

Ситуація змінюється швидко: світові бренди продовжують покидати російський ринок. Це не може не тішити, адже це суттєво зменшує кількість інвестувань у війну путінського режиму проти вільної України. 

В матеріалі розкажемо про нові санкції технологічних компаній проти росії. Також звернемо увагу на бренди, які продовжують спонсорувати війну, бо на цьому наша робота не завершується. Ми можемо впливати на рішення цих компаній, бойкотуючи їх послуги та привертаючи увагу до їх діяльності в росії у соц мережах.

Компанії, що виходять з російського ринку

AdsKeeper — платформа рекламних рекомендацій, що спеціалізується на нативній рекламі.

Компанія заявила, що не може підтримувати країну-агресора, оскільки виступає проти будь-якої війни. Тому компанія більше не співпрацює з російськими сайтами та припинила процес виплат.

Canva — платформа графічного дизайну, яка дозволяє легко створювати візуальний контент для соцмереж. Компанія зупинила всі транзакції в росії.

Crocoblock — сервіс для створення вебсайтів за допомогою редактора Elementor.

Компанія закрила доступ російському сегменту до свого сервісу. 

• Швейцарська компанія SITA, що надає телекомунікаційні та ІТ-послуги у сфері авіації. 

SITA відключила російські авіакомпанії від глобальної системи WorldTracer, що допомагає відстежувати свій багаж або знайти його в разі затримки чи втрати. Систему використовують всі авіакомпанії, що входять до міжнародної асоціації повітряного транспорту IATA. Її членами є понад 2800 аеропортів.

WPP — британський міжнародний холдинг у галузі комунікацій, реклами та зв’язків з громадськістю. До нього входить відоме агентство Ogilvy.

У компанії вирішили, що її присутність у рф суперечить їх цінностям, тому і припиняють діяльність.

WEX — постачальник послуг з обробки платежів та управління інформацією для комерційного і державного автопарку.

Компанія дотримується всіх санкцій проти росії, не займається там бізнесом, не має співробітників та офісів. Припинили стосунки з російським Лукойлом.

Намагаються зробити так, щоб жодна з їх операцій не мала ніякого відношення до путіна і його агресивних дій проти України. 

WeWork — американська компанія, що забезпечує спільний робочий простір для фрилансерів, працівників стартапів, малого бізнесу та великих корпорацій.

Компанія продає свій бізнес в рф та припиняє всі плани щодо розширення бізнесу в цьому регіоні. 

Tietoevry — скандинавська компанія, що надає IT-послуги для промисловості та сфери обслуговування.

3 березня компанія оголосила про вихід з російського ринку, тож Tietoevry продає свій бізнес в росії. Вони зупиняють всі локальні операції в цьому регіоні та передають свої обов’язки новим власникам — місцевому менеджменту.

Teradata — американська технологічна компанія, що розробляє ПЗ для баз даних та аналітики даних. 

Припинили працювати у рф з початку квітня. Компанія припинила взаємодію з клієнтами та більше не обслуговує російські облікові записи.

Компанії, що інвестують у війну

Aalberts — голландська компанія, що налічує 14 000 співробітників і присутня в 50 країнах світу. Компанія спеціалізується на таких ринках: екологічно чисті будівлі, ефективність напівпровідників, стійкий транспорт та промислові ніші.

Align Technology — американська технологічна компанія в медичній галузі: виробляють цифрові 3D-сканери та прозорі елайнери Invisalign — пластикові форми брекетів для регулювання зубів.

Asus — відома тайванська компанія, що займається комп’ютерною технікою: виробляють ноутбуки, сервери, мережеве обладнання, мобільні телефони, ПК, материнські плати, відеокарти, монітори. Компанія анонсувала припинення роботи в росії, але так і не пішла.

Check Point Software — ізраїльська компанія, що працює у сфері IT-безпеки та продовжує допомагати з кібербезпекою росії.

Cloudflare — американська компанія, що надає мережеві послуги доставлення контенту. Це мережа серверів по всьому світу, до якої підключають сайти, щоб збільшити швидкість їх завантаження і захистити від DDoS-атак.

Didi — китайська платформа, що надає послуги агрегатора таксі, каршерінгу та райдшерінгу у всьому світі. Однозначно скасували рішення виходу із рф.

Eutelsat — найбільший оператор за величиною обороту серед операторів супутникового зв’язку у світі. Супутник компанії використовується російськими операторами «Космическая связь», «НТВ Плюс» та «Триколор ТВ».

Huawei — одна з найбільших компаній у сфері телекомунікацій. Компанія спеціалізується на обладнанні бездротових мереж, базових мереж, мережевих пристроїв, апаратному забезпеченні та смартфонах. Також Huawei має власну операційну систему Hongmeng. Компанія залишається провідним постачальником телекомунікаційного обладнання на росії. Окрім цього, Huawei підозрюється у допомозі путінському режиму у боротьбі з кібератаками на урядові та пропагандистські ресурси.

Intermedia — центр комунікацій, ділової електронної пошти, обміну інформацією в інтернеті. Продовжує працювати у Санкт-Петербурзі.

Lenovo — китайський виробник техніки продовжує продавати на росії свої комп’ютери, ноутбуки та смартфони. Жодних публічних заяв компанія не робила.

MSI — тайванська компанія, що займається материнськими платами, відеокартами, ноутбуками та ігровими комп’ютерами. Продовжують діяльність на росії.

Tencent — китайська телекомунікаційна компанія, що продовжує інвестувати у російську соцмережу VK.

Xiaomi — китайська компанія, що виробляє смартфони та іншу розумну техніку. Не просто не покидають ринок росії, а ще й займають друге місце за продажем смартфонів в цьому регіоні.

Як перевірити компанію

Існують ініціативи, які допомагають швидко визначити чи пов’язана компанія з рф та яким чином.

Наприклад:

  • @BoycottRussiaBot — бот у телеграмі, що дасть коротку інформацію про діяльність компанії.
  • Rubargo — застосунок, що також показує коротку інформацію з посиланням на джерела. Працює на iOS та Android.

Разом до перемоги

Нагадуємо, що ринок росії вже покинули такі відомі лідери ринку: Amazon, Adobe, AMD, Apple, Avast, CD Projekt Red, Dell, EA Sports, Epam, Facebook, Figma, HP, IBM, Intel, Jira, LG, Microsoft, Netflix, Panasonic, Payoneer, PayPal, PlayStation, Qualcomm, Red Hat, Samsung, SAP, Shopify, Slack, Sony, Twitter, Upwork, YouTube, Zoom.

І далі буде! Ми маємо підтримувати компанії, що залишили російський ринок: вони свідомо відмовилися від великого прибутку, що потенційно отримали б у росії, задля досягнення великих цілей. 

А до брендів, що продовжують співпрацювати з росією, ми маємо привертати якомога більше уваги. Деякі з них припиняють діяльність під тиском суспільства, як це було з Auchan. Так компанія вирішила згорнути інвестиції та припинити постачання до рф. Тож не здаємося та продовжуємо економічну боротьбу.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились