У Німеччині 25 тисяч ПК переведуть на Linux та LibreOffice

У жовтні 2021 року кількість комп’ютерів на Windows становила 89%. На MacOS припадає 6,5% комп’ютерів, а на Linux – лише 1,5%. 

У Німеччині вирішили боротися з монополією та рухатися у бік вільного ПЗ. У федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн планують перевести 25 тисяч комп’ютерів у держструктурах на Linux та LibreOffice.

Linux та LibreOffice — альтернатива комерційному ПЗ

Міністр цифрових технологій регіону Ян Філіп Альбрехт в інтерв’ю розповів, що LibreOffice – хороша вільна опенсорсна альтернатива Microsoft Office. Він вважає, що у програми є недоліки, але багато користувачів навіть не тестували її. Юзерам здається, що це порушить звичний воркфлоу з документами та таблицями. 

Тепер LibreOffice користуватимуться у школах та держустановах. Люди спробують його, складуть думку та оберуть програму для роботи. Альбрехт вважає, що швидше за все вони користуються Microsoft Office за звичкою або не знають інших варіантів.

Міністр додав, що перехід уже розпочався. У регіоні перейшли на відкриту платформу для відеоконференцій Jitsi та вже 2 роки тестують LibreOffice. А ще тестують різні дистрибутиви Linux, щоб визначити найкращий варіант для своїх цілей.

Якщо Вам цікаво дізнатися, що таке атака нульового дня, переходьте на статтю від IT Education Blog.

Що це дасть у майбутньому?

Ті, хто цінує конфіденційність і віддає перевагу FOSS, давно перейшли на Linux та інші опенсорсні продукти. Вони пропонують велику свободу дій і не використовують дані юзерів у корпоративних цілях. Користувачі можуть переглянути вихідний код і переконатися, що у програмі немає прихованих небажаних функцій. Це робить подібні рішення справжньою альтернативою пропрієтарним програмам. 

Поки невідомо, коли в Шлезвіг-Гольштейні вдасться впровадити такі рішення в життя країни та чи вони зупиняться безпосередньо на Linux. Але такі кроки допоможуть звернути увагу людей при владі на опенсорсне ПЗ, популяризувати його та створити конкуренцію комерційному.

Ознайомитись з авторськими курсами навчального центру – IT Education Center

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (1)

    Дякуємо, що поділились