Ентузіазм і 2 флешки: створюємо портативну систему Linux

Ми підготували для вас гайд: інсталяція Ubuntu Linux на зовнішній USB-накопичувач. Це буде не live USB, а портативна ОС, яку можна використовувати в будь-якій комп’ютерній системі.

Вступ

Live USB використовується для тестування дистрибутиву та інсталяції Linux на жорсткий диск комп’ютера. Зазвичай будь-які зміни, внесені у ваш live-дистрибутив губляться. Це обмежує використання live USB. Як створити портативну ОС, яку можна використовувати на будь-якому ПК, щоб вона ще й зберігала дані?

Якщо ви думаєте, що процедура не сильно відрізняється від установки Ubuntu на жорсткий диск — ви помиляєтеся. Запасіться ентузіазмом і двома флешками.

Одна з основних проблем цього налаштування — установка завантажувача в системах UEFI. Річ у тім, що в системі одночасно може бути тільки один активний розділ ESP. При установці Linux, навіть якщо ви виберете USB як місце призначення для завантажувача, розділ ESP, що існує все одно буде використовуватися для розміщення файлу EFI для нового дистрибутиву.

Це означає, що Linux, встановлений на зовнішньому USB-пристрої, буде оновлювати завантажувач і керувати ним. Це може створити кілька проблем:

  • система, яку ви використовували для установки Linux на USB, може не завантажитися і видати помилку grub, якщо у вас не підключений Linux USB;
  • створений вами USB-накопичувач Linux не буде завантажуватися в інших системах, оскільки його файли EFI знаходяться в розділах ESP системи, яка використовувалася для установки Linux на флешку.

Це руйнує всю ідею портативної ОС. Але ми знайшли вихід.

Важливо: перед початком установки, прочитайте гайд повністю.

Що потрібно знати перед інсталяцією Linux на USB

Розв’язання проблеми із завантажувачем в тому, що ви приховуєте від установника факт існування розділу ESP.

Нам потрібно видалити flags ESP з розділу ESP перед установкою Linux на USB і повернути його після інсталяції.Таким чином, ви обманюєте інсталятор Ubuntu: змушуєте його думати, що розділу ESP немає. Він створить новий розділ ESP на USB. Вихідний розділ ESP на жорсткому диску залишиться недоторканим.

Що ще важливо перед установки Linux на флешку?

  • вам знадобляться 2 флешки: одна для live USB та інша, на який буде встановлений портативний Linux;
  • використовуйте флешку на 4 ГБ для live системи та не менше 32 ГБ для Linux USB;
  • ми рекомендуємо використовувати USB 3.0 як для реального USB, так і для портативної ОС.Флешки версії 2.0 будуть повільними як під час установки, так і під час використання портативної ОС Linux;
  • навіть якщо ви взяли USB 3.0, установка ОС буде в кілька разів повільніша, ніж звичайна інсталяція Ubuntu;
  • використання портативної ОС буде повільнішим, ніж на матеріальному жорсткому диску або SSD.

Установка Ubuntu на флешку

Частина 1: Створюємо live Ubuntu

На своєму ПК перейдіть на вебсайт Ubuntu і завантажте поточну версію. Є кілька інструментів для запису образу ISO на USB. Ви можете використовувати Etcher, доступний для Linux, Windows і macOS. Коли ви створили live ОС, саме час використовувати його для установки Ubuntu на інший USB.

Частина 2: Встановлюємо портативну ОС

Отже, у вас є флешка з live Ubuntu і порожній USB-накопичувач, на який ви будете встановлювати ОС. Під’єднайте ці 2 флешки до комп’ютера. Завантажтеся з пристрою, де live Ubuntu, для цього потрібно отримати доступ до налаштувань завантаження.

Крок 1. Завантажуємося з флешки

Під’єднайте обидва USB до всієї системи та перезапустіть її. Коли система завантажується і показує логотип виробника, кілька разів натисніть клавіші F10/F12. Різні виробники встановлюють різні ключі для доступу до налаштувань базової системи введення-виведення (BIOS). На вікні, що спливає виберіть варіант “Try Ubuntu”.

Важливо. Деякі системи не дають завантажитися з флешки, якщо увімкнений режим безпечного завантаження. Вам потрібно його відключити.

Крок 2. Відключаємо flags ESP 

Натисніть Windows і введіть GParted, щоб відкрити менеджер розділів. Він зазвичай вже присутній в Ubuntu ISO. Якщо менеджер не знайдений, під’єднайтеся до інтернету, відкрийте термінал, запустіть sudo apt update. Встановіть GParted в Ubuntu.

У GParted переконайтеся, що ви обрали системний диск. Знайдіть розділ розміром близько 100-500 МБ, позначений як ESP. Клацніть цей розділ правою кнопкою миші та виберіть”Control Flags”.

Розділ повинен показати flags esp і boot. Якщо їх встановлено більше, зробіть знімок екрана, щоб можна було повернутися до того ж набору, після завершення установки.

Готово. Тепер ваша жива система не бачить розділ ESP, а отже, і налаштування завантаження комп’ютера, що існують. Прийшов час почати установку портативного Ubuntu на флешку (не менше 32 ГБ).

Дізнатися, що таке робочий стіл Xfce на нашій статті IT Education Blog.

Крок 3: Встановлюємо Ubuntu на іншу флешку

Переконайтеся, що 2 USB-порти під’єднані до ПК. Двічі клацніть значок установки Ubuntu на робочому столі. Най почнеться інсталяція! Виберіть розкладку клавіатури та мови.

Ми вже говорили, що установка Ubuntu на USB займає багато часу? З цієї причини пропонуємо мінімальну інсталяцію: браузер і основні утиліти (виключаємо офісне ПО, медіаплеєри тощо). На екрані “Тип інсталяції” ви можете побачити всі жорсткі диски та USB, що перераховані в головному інтерфейсі. Виберіть USB на більшу кількість пам’яті та призначте його “Пристроєм для установки завантажувача”.

Далі, виберіть USB-накопичувач більшого розміру і видаліть будь-який розділ, щоб звільнити місце. Виберіть простір (який створили тільки що) і клацніть значок +, щоб створити на ньому розділ. Перший розділ слід зробити як ESP для завантажувача.

Виберіть вільний простір і створіть root з файловою системою Ext4. Ви також можете створити root, swap і home, але ми пропонуємо тримати все під root, включаючи swap.

Коли розділи будуть готові, переконайтеся в тому, що обрали потрібну флешку для установки завантажувача. Натисніть кнопку установки та виконайте налаштування часового поясу. Далі, ви можете створити користувача і пароль.

Після цього, все що залишається — чекати. 

Після закінчення установки НЕ перезавантажуйте комп’ютер відразу. Вам необхідно повернути розділ ESP в початковий стан.

Крок 4. Включаємо flags ESP 

Запустіть GParted ще раз. Виберіть жорсткий диск вашої системи та клацніть правою кнопкою миші на розділ ESP, який тепер позначений як msftdata. Виберіть flags esp і завантаження.

Вітаємо! Ви успішно створили портативний Ubuntu. Тепер ви можете відключити живу версію ОС.

Частина 3: Використовуємо USB-накопичувач Ubuntu в будь-якій системі

Портативну ОС можна використовувати на будь-якому комп’ютері. Зверніть увагу, що безпечне завантаження повинне бути відключеним.

Процес схожий на те, як ви завантажилися з live USB: 

  • включаємо систему, 
  • коли з’явиться логотип виробника, натискаємо клавіші F2/F10/F12 для доступу до налаштувань завантаження,
  • вибираємо портативну ОС для завантаження. 

Частина 4: Повертаємо USB-накопичувачі в нормальний стан

Якщо ви захочете використовувати будь-яку флешку (з тих, що ви юзали для створення портативної ОС) для передачі даних, вам буде складно її відформатувати. 

Щоб розв’язувати цю проблему, покличте GParted на допомогу. Завантажте та встановіть його. Потім, використовуйте для форматування USB: видаліть всі розділи та створіть нові у форматі NTFS/FAT32.

Коли спробуєте все це провернути напишіть в коментарях свої враження. 

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (7)

    Дякуємо, що поділились