Як швидко освоїти Linux: 5 порад системному адміністратору-початківцю

Вміння швидко навчатися — запорука успіху в сучасному світі. Але що робити новачкові, якого лякає зміна звичного інтерфейсу, не кажучи вже про ієрогліфи коду, які можна змінювати? Пропонуємо п’ять універсальних порад, які позбавлять вас серцевого нападу і виведуть зі стану шоку. Або принаймні полегшать процес вивчення Linux.

Почніть з початку

Помилка багатьох новачків полягає в тому, що вони намагаються осягнути неосяжне. Важливо тверезо оцінювати свої знання. Багато користувачів Windows часто зовсім не розуміють принципів роботи ОС, вони знайомі тільки з інтерфейсом, який за довгі роки здається звичним і зрозумілим. Однак це не означає, що вивчення Linux потрібно починати з середнього рівня, пропускаючи початковий.

На цьому етапі буде корисно зробити ревізію понять. Якщо ви знайомі з архітектурою ОС, знаєте, що таке файлова система VFS, маєте уявлення про типи файлів, менеджери пакетів, користувачів і групи в Linux, сміливо починайте вивчати базовий рівень. Якщо з цими поняттями стикаєтеся вперше, вам доведеться звикнути до статусу новачка. Хоча б на найближчі кілька місяців.

Вибір… і знову вибір

Щоб вивчити Linux, потрібно зануритися в нього з головою. При цьому «зануренню» не має перешкоджати нічого, навіть звичне середовище Windows. Користуватися двома системами одночасно — не найкращий варіант. Так, це дасть змогу порівняти дві ОС на практиці, але сконцентруватися на чомусь одному навряд чи вийде, як і отримати швидкий результат.

Ще один сюрприз чекає на тих, хто вирішив повністю відмовитися від Windows і присвятити себе вивченню вільного ПЗ. Linux складається з безлічі дистрибутивів. Вивчати їх усі потрібно тільки в тому разі, якщо ваше завдання — потрапити в Книгу рекордів Гіннеса. Для тих, хто ставить перед собою земні цілі, достатньо буде знати кілька основних. Деякі дистрибутиви мають схожий інтерфейс і функціонал, наприклад, RedHat, CentOS і Fedora або Ubuntu і Debian.

Дозвольте собі помилятися

Ні, це не одруківка, а універсальна порада, яка підійде не тільки тим, хто збирається вивчати системне адміністрування в Linux. Метод проб і помилок — найкращий спосіб опанувати складну систему за короткий проміжок часу.

Досвідчені системні адміністратори стверджують, що найкращим стартом для новачка є робота в режимі мультизадачності, коли необхідно виконувати кілька справ одночасно. Важливо при цьому не боятися, що щось піде не так. Найкраще запам’ятовуються ті завдання, в яких потрібно було виконувати роботу над помилками.

Система — понад усе

Розробіть план вивчення Linux. Розбийте навчання на окремі блоки. Починати потрібно з базових команд, потім можна переходити до складнішого. Обирайте формат навчання, який підійде саме вам: книги, відеоуроки, курси очного та дистанційного формату. Найкращий варіант для новачків — професійні ІТ-курси, де інформація подаватиметься структуровано, з чіткою модульною системою, курсовими та контрольними роботами.

Конспектуйте все, що вивчаєте. Ця «шпаргалка» допоможе впевнено почуватися під час розв’язання практичних завдань. Усе, що написано своєю рукою, краще за будь-яку книгу. Цілком можливо, що в майбутньому ваш конспект може стати найкращим посібником користувача Linux.

Заохочуйте себе

Фіксуйте те, що вивчили, щоб список ваших досягнень був у вас перед очима. Це буде чудовим стимулом у моменти, коли здається, що Linux — найскладніша у світі система, вивчити яку неможливо. Багато досвідчених ІТ-фахівців зізнаються, що такий стан виникав на початку досить часто. Непогане рішення в такому разі — створення свого блогу або особистої Вікіпедії. Це чудова можливість не тільки заявити світові про отримані знання, а й обмінюватися інформацією.

Замість висновку

Є загальноприйняті способи, за якими можна навчитися швидкочитання, є універсальні принципи, за якими освоюється сліпе друкування. Однак єдиної формули швидкого навчання Linux не існує. Головне — об’єктивно оцінювати свої знання, впевнено рухатися до поставленої мети і не боятися труднощів.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились