Інфовійна: як наблизити перемогу за допомогою смартфона?

як наблизити перемогу за допомогою смартфона

Вторгнення росії в Україну підкреслює, як соціальні мережі та онлайн-комунікація додали нову динаміку до вікових моделей інформаційної війни. Тепер можна реально допомагати ЗСУ в тилу, блокуючи окупантських ботів та запобігаючи розповсюдженню фейків. Що ще потрібно знати про такий вид протистояння агресору — далі в матеріалі. 

Минуло понад два місяці від початку російського вторгнення в Україну — масштабної сучасної війни, яку хвилина за хвилиною транслюють у всьому світі. Бій за битвою, смерть за смертю. За цей час конфлікт став найбільш задокументованою війною в історії людства, а також назбирав найкращі приклади технік інформвійни, які використовуються в мережі та за допомогою інших комунікаційних засобів. 

Реалії 2022 року дають нам зрозуміти, що війна не обмежується збройними конфліктами та ракетними обстрілами, війна тут — у вашому смартфоні. Як перетворити свій телефон на реальну зброю проти російських окупантів? 

Смартфонні війська: реальна допомога ЗСУ

  1. Станьте до лав IT-армії
    Волонтерська організація створила програму для здійснення DDoS-атак на російські ресурси. Щоб “покласти” ворожі сайти не обов’язково мати профільні навички. Ось детальний гайд для охочих доєднатись до спротиву. Щоб знати актуальні списки цільових ресурсів — підпишіться на телеграм-канал Кібер-Козаки, де завдання публікують щодня.
  2. Захищайте Україну в соцмережах
    Використовуйте свої соцмережі, щоб ширити інформацію про війну в Україні. Діліться дописами перевірених ЗМІ, розповідайте власні історії (додаючи фотопідтвердження), закликайте допомагати волонтерам та донатити ЗСУ. Спробуйте донести правду про війну через світових інфлюенсерів, залишаючи коментарі під їх постами. Щоб стати соцмережевим воїном та щодня отримувати актуальні завдання, підпишіться на телеграм-канал Інтернет Війська України. Також не забувайте блокувати акаунти ботів та окупантів. Для ефективної роботи є бот Кібер Армія
  3. Інформуйте світ про російські воєнні злочини
    Розповісти світу про злочини росії в Україні можна через Google Maps та TripAdvisor. Все просто: оберіть будь-яке місто агресора та будь-який заклад та поставте йому 5*. Тепер найголовніше, додайте невелике повідомлення з пікчею, що підтверджує російські злочини в Україні. Приклади таких інфоатак знайдете тут.
  4. Підписуйте петиції
    Цей пункт може виконати кожен, у кого є смартфон. Підписуючи петиції, теж можна боротися за демократію. Підтримуйте як глобальні заклики до світових лідерів, так і локальні, що адресовані конкретним країнам. Список актуальних петицій знайдете тут
  5. Запобігайте розповсюдженню фейків
    У соцмережевій стрічці новин можна побачити підозрілу інформацію. Щоб не сприяти розповсюдженню фейків, надсилайте текст, фото, відео чи посилання на пост в організацію Stopfake (або на їх пошту fakestopteam@gmail.com). Команда проєкту перевірить інформацію та напише спростування. Якщо знайдете сайт, телеграм-канал чи групу в вайбері, де ширяться фейки, надсилайте посилання на чек у бот StopRussia | MRIYA.

Захищайте інформаційні кордони, поки наші військові боронять кордони України 💛💙

Допомога в інфовійні: про які ще канали та боти треба знати?

UA Telegram Army: закликають світовий бізнес залишити ринок росії. Тут знайдете завдання, петиції на підпис та корисну інформацію.

IT ARMY of Ukraine: стоять на варті інформаційного фронту та дають гідну відсіч ворогу. Туз постійно оновлюються завдання по DDoS-атакам.

Інфозагін Kyiv Vibes: роблять так, щоб європейці діяли більш рішуче, а “русня панікувала”. Тут знайдете завдання з поширення інформації у соцмережах.

Бойкот: бот допомагає визначитися, чи варто купувати товари певної марки. Слід завантажити туди пікчу товару зі штрихкодом і він напише вам країну походження та доступні дані про бренд.

Stop Russian War Bot: сюди варто повідомляти про переміщення диверсантів, військ і російської техніки. Бот швидко передасть інформацію в штаби реагування ЗСУ та ТрО.

Війна 2022 | Україна | Злочини окупантів | Трибунал: сюди слід надсилати докази воєнних злочинів, що рф здійснила на території України. Бот допоможе правильно документувати події, щоб вони стали частиною звинувачення в Міжнародному суді в Гаазі.

І не забувайте матеріально та морально допомагати нашим мужнім воїнам ЗСУ. Наблизимо перемогу разом 💪

P.S. Рекомендуємо захистити свій телефон, перед тим як ставати частиною інтернет-спротиву. Як це зробити, дізнаєтеся тут

Пишіть у коментарях свої варіанти переформатування смартфона в інформаційну зброю.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились