Як самому зібрати ПК у 2022 році

Вперше зібрати ПК самому може здатися складним завданням. Але самостійна збірка комп’ютера має свої переваги. Вибираючи компоненти окремо, ви можете підвищити його потужність та підлаштувати під свої вимоги. Ми підготували гайд, який допоможе впоратися із цим завданням.

Краща ПК збірка на 2022 рік 

Почнімо з того, що потрібно, щоб зібрати ПК самому. Якщо якогось компонента у вас немає, ми залишили посилання на ті, які вважаємо найкращими для збірки у 2022 році:

З такими компонентами ви зможете зібрати ігровий комп’ютер.

Подумаємо про безпеку

При збірці комп’ютера важливо пам’ятати про статичну електрику. Вона може спалити компоненти комп’ютера. Щоб уникнути цього, є кілька варіантів.

Можна придбати антистатичний браслет. Надягніть його на руку і прикріпіть іншим кінцем до корпусу комп’ютера. Браслет допомагає підтримувати постійне заземлення. Той самий ефект можна отримати періодичним дотиком до корпусу при увімкненому блоці живлення.

Другий момент: не відкривайте компоненти комп’ютера до встановлення. Їх постачають в антистатичних пакетах, тому ризик їх пошкодити знижується.

Переходимо до збірки комп’ютера!

Крок 1. Готуємо корпус до установки

Покладіть корпус на стіл та зніміть бічну панель. В інструкції до корпусу ви зможете переглянути структуру, як розміщуватимуться компоненти.

Забираємо все, що висить усередині корпусу. А якщо воно прикріплене — відсуваємо. Це може бути внутрішня проводка, яку не можна відключати, інакше потім можуть виникнути проблеми.

Крок 2. Встановлюємо блок живлення

Першим встановимо блок живлення. Зазвичай він знаходиться в задній частині корпусу, у верхньому або нижньому кутку.

Місце для його встановлення зазвичай виглядає як квадратне вікно з отворами для болтів. Блок живлення встановлюємо у це вікно так, щоб на задню панель корпусу виходили вимикач і роз’єм для кабелю живлення. Якщо сумніваєтеся, що визначили це місце правильно, подивіться інструкцію до свого корпусу. 

У гайді ми розглядаємо два основних типи блоків живлення: стандартні та модульні. У модульних блоках живлення кабелі можна відключати від основного блоку, щоб вони не займали зайвий простір. Якщо у вас такий блок, кабелі поки що краще не чіпати та підключати в міру установки компонентів. 

Якщо у вас стандартний блок живлення та кабелі не відключаються, просто акуратно відігніть їх. Так вони не заважатимуть, доки ми збираємо комп’ютер.

Крок 3. Встановлюємо процесор 

Встановлюємо процесор, кулер та пам’ять. Їх простіше поставити зараз, ніж після встановлення материнської плати у корпусі. 

Буває, що після материнської плати встановити у корпус інші компоненти неможливо. Це залежить від самого корпусу та кулерів. У багатьох кулерах, які продаються окремо, є спеціальна задня пластина для щільнішого притискання. Вона встановлюється зі зворотного боку материнської плати. Ви не зможете встановити кулер на материнську плату в корпусі, якщо в ньому немає особливих вирізів під цю пластину.

Акуратно дістаємо материнську плату з пакета і кладемо її на дерев’яний стіл або коробку від неї. Це має бути жорстка, плоска, неметалева поверхня.

Встановлювати процесор необхідно обережно. Це той випадок, коли потрібно чітко дотримуватися інструкції. На процесорі багато контактів, вигин кожного з яких може його зіпсувати. Перевірте, щоб чіп перед фіксацією повністю став на місце. Залежно від виробника процесора, можуть бути деякі особливості. Далі розповідаємо, як зібрати ПК із процесором Intel або AMD.

Як встановити процесор Intel

У процесорах Intel контакти знаходяться у сокетах на материнських платах, що спрощує встановлення. Ці сокети називають масивом контактів. Щоб все вийшло, не чіпайте їх і не гніть.

У сокеті процесор фіксується притискною пластиною — квадратною металевою скобою. Вона підіймається та опускається за допомогою притискного важеля. Коли вона зафіксована, кінець притискного важеля поміщається під спеціальний гачок.

Відкриваємо притискну пластину. Трохи натисніть на важіль, щоб відсунути його з-під гачка, а потім підніміть до упору. Важіль відкриє пластину і її можна буде легко відсунути. Якщо плата нова, у сокеті може бути наповнювач, його потрібно прибрати.

Як встановити процесор Intel

На процесорі мають бути невеликі напівкруглі виїмки з кожного боку чіпа. Обережно покладіть процесор у сокет так, щоб ці виїмки відповідали виїмкам на сокеті. Зовнішня межа процесора повинна точно відповідати сокету.

Опускаємо притискний важіль, щоб опустити чіп на пластину. Потім трохи натисніть на нього і засуньте під гачок. Тут потрібно докласти трохи зусиль, тому заздалегідь перевірте, щоб чіп лежав правильно. Якщо не впевнені, зробіть все спочатку і перевірте ще раз.

Як встановити процесор AMD

Як встановити процесор AMD

У AMD контакти стирчать прямо з процесорів і вставляються в отвори сокета на материнській платі. Притискний важіль сокета злегка зсуває ці отвори, затискаючи контакти процесора у крайньому нижньому положенні.

Підніміть важіль, щоб він дивився прямо нагору. Щоб визначити правильне розташування, потрібно орієнтуватися на золотистий трикутник в одному з кутів процесора. Він повинен розташовуватися над трикутником у сокеті.

Коли ми встановили процесор, заводимо важіль вниз до клацання та фіксації.

Крок 4: Встановлюємо оперативну пам’ять

Встановлюємо оперативну пам'ять

Встановити оперативну пам’ять простіше. Головне —  врахувати два фактори: напрямок та вибір слотів.

Напрямок. Кожен модуль пам’яті в нижній частині має виїмку в контактах. Вона має відповідати виступу у слотах пам’яті на материнській платі. Якщо виїмка модуля пам’яті відповідає виступу в слоті пам’яті, напрямок правильний. Якщо ні — поверніть модуль на 180 градусів.

Вибір слота. Цей момент залежить від оперативної пам’яті. Якщо ви маєте лише один модуль, встановіть його в слот A1. Якщо позначення слотів не надруковані на платі, їх можна знайти в інструкції до неї.

установка озу

Найімовірніше у вас буде два однакові модулі пам’яті. Це стандартний набір, який називають двоканальною конфігурацією. У такому випадку система може використовувати обидва модулі одночасно, як ніби вони були одним блоком пам’яті. Завдяки індивідуальному доступу до кожного з них, швидкодія пам’яті збільшується.

Коли визначите потрібний слот та напрямок, поверніть пластикові затискачі з кожного боку слота вниз та назовні. Затискач може бути один або кілька. Потім вертикально встановіть модуль пам’яті в слот до клацання. Затискачі повернуться і зафіксують краї модуля.

Крок 5: Встановлюємо кулер для процесораКак собрать игровой ПК

Тепер встановимо кулер. Залежно від виробника та покоління цей процес може відрізнятися. Тому конкретні кроки встановлення кулера краще шукати в інструкції до нього. 

Кожному кулеру потрібна термопаста. Вона проводить тепло, заповнює всі нерівності прилеглих поверхонь, і відводить тепло від чіпа до кулера. Термопаста дає кулеру виконувати свої функції, інакше процесор буде перегріватися.

На кулерах, які йдуть у комплекті з процесором, її шар вже нанесений. Але якщо ви купували кулер окремо, її доведеться нанести самостійно.

У такому разі нанесіть маленьку краплю термопасти посередині чіпа. Її має бути небагато, інакше це дасть зворотний ефект. Як встановите кулер, постарайтеся його не рухати, щоб термопаста розподілилася рівномірно.

Як встановите кулер

Тепер під’єднайте дроти кулера до чотириконтактного роз’єму на материнській платі. Зазвичай його можна знайти біля процесора із позначенням “CPU_FAN”.

Крок 6: Встановлюємо материнську плату Как собрать игровой ПК

Більшість корпусів мають вбудовані кріплення для материнської плати, їх називають стійками. В інших корпусах ці стійки знімні та їх потрібно встановлювати вручну. Щоб їх було легше помітити, найчастіше їх роблять мідного чи золотого кольору.

Ззаду або зверху корпусу ви побачите прямокутне вікно. Воно призначене для панелі вводу-виводу — елемента, де знаходяться конектори USB, вбудованої графіки та Ethernet. У комплекті материнської плати є спеціальна пластинка, яка встановлюється у цей виріз. Встановіть цю пластинку так, щоб отвори для болтів на материнській платі збіглися зі стійками на корпусі.

Можливо, для цього вам доведеться докласти небагато зусиль. Якщо доводиться тиснути на плату дуже сильно, швидше за все ви її розташували неправильно. 

Залежно від корпусу та материнської плати, вам може знадобитися від шести до десяти болтів. Стійка може бути не під кожним отвором, це нормально.

Как собрать игровой ПК

Щоб не пошкодити плату, не прикручуйте її надто сильно. 

Коли плату встановлено, до неї треба все під’єднати.

Конектор материнської плати — це широкий кабель із двома рядами контактів. Вставляємо його у відповідний роз’єм на самій платі. 

У багатьох плат є ще один роз’єм для процесора, розташований поруч з ним, зазвичай у верхньому кутку. Якщо він є, його також потрібно під’єднати.

Как собрать игровой ПК

Потім підключаємо до плати роз’єми та кнопки на корпусі. Подвійний ряд контактів відповідає за USB-порти, кнопки включення та перезавантаження, індикатори живлення та доступу до накопичувача.

Туди підключаються маленькі кабелі, які йдуть з усіх портів на корпусі та збираються в пучок. Через розмір можуть бути складнощі з їх підключенням. Перевірте, щоб назви на контактах збігалися з назвами на конекторах і стежте за полярністю. Детальну інформацію про ці підключення знайдете в інструкції до материнської плати.

USB-порти на передній панелі підключаються окремо. Зазвичай це конектор у вісім рядів по два контакти, у масивному пластиковому корпусі. На ньому з одного боку є виїмка, що показує, як правильно підключатись.

Крок 7: Встановлюємо відеокарти та інші карти розширення

Как собрать игровой ПК

Якщо ви хочете зібрати ігровий ПК, вам потрібна дискретна відеокарта. В іншому випадку це необов’язково. На сучасних материнських платах часто роблять непогані графічні чіпи, тому окремо купувати відеокарту не завжди потрібно. 

Але якщо ваша мета — самому зібрати ігровий комп’ютер, розповідаємо, як це зробити. Відеокарта підключається до слота PCI Express (PCIe). Він знаходиться під процесором, у задній частині материнської плати та виглядає як довгий тонкий конектор. Щоб встановити відеокарту, залежно від її моделі, потрібно зняти одну або дві з тонких металевих заглушок, що закривають задню панель корпусу. Відкручуємо болт, який фіксує їх на корпусі. Знімаємо пластину та перевіряємо, щоб перемикач на слоті PCIe вашої материнської плати був повернутий назовні.

Направляємо порти в слот, де ви зняли пластину, і обережно розташовуємо довгий ряд контактів на карті вздовж відповідного слота на материнській платі. Після цього вставляємо картку так, щоб перемикач знову клацнув та зафіксував її.

Как собрать игровой ПК

Якщо картка вставляється надто важко, перевірте, чи все встановили правильно. Ще проблема може бути в слоті: на ньому може бути спеціальний фіксатор, що використовується для обережності.

Болтами, що залишилися від знятих пластин, прикрутіть відеокарту в тому ж місці. Не затягуйте їх дуже сильно — достатньо, щоб карта не рухалася.

Відеокарти можуть потребувати додаткового живлення. Якщо у вас така, то на ній є конектор у вигляді шести-восьми контактів у квадратних пластикових осередках.

У найпотужніших відеокарт таких конекторів може бути два. Знайдіть відповідний кабель у блоці живлення та під’єднайте його. 

Слоти PCIe використовуються не тільки для відеокарт, але й для інших карт розширення. Наприклад, звукових карт і навіть накопичувачів. Встановлюються вони, так само як і дискретна відеокарта. 

Крок 8: Встановлюємо накопичувачі

Как собрать игровой ПК

Накопичувач може мати три розміри. У кожного з них свої особливості установки. 

Якщо у вас жорсткий диск (HDD), його розмір — 3,5 дюйма. Зазвичай вони встановлюються у верхній передній частині корпусу. Там є слот для такого типу дисків. Поставте HDD у цей слот так, щоб отвори для болтів з обох боків диска збігалися з отворами слота. Переконайтеся, що конектори живлення та даних дивляться у бік материнської плати, а потім прикрутіть диск. Може бути такий варіант, що корпус передбачає просту засувку для диска замість болтів. Це можна переглянути в інструкції. 

Нові твердотільні накопичувачі (SSD) йдуть розміром 2,5 дюйми. Процес їх встановлення та місце розташування відрізняються від попереднього варіанту. У деяких корпусах є слот, куди SSD просто вставляється, без клацань та прикручування. Якщо цього немає, вам знадобиться адаптер, з яким диск вдасться закріпити в слоті для жорсткого диска.

Жорстким дискам потрібно два підключення: для живлення та даних. Обидва вони у вигляді літери Г, тому їх важко неправильно під’єднати.

Є ще менший формат: M.2 накопичувачі та PCI-Express. Це невеликі модулі розміром 3х8 см. Щоб їх встановити, знайдіть на материнській платі маленький слот, що підходить ширині диска, і болт в декількох сантиметрах. Відкручуємо болт, вставляємо контактний ряд у слот і акуратно натискаємо на пристрій, доки болт не закрутиться так, щоб зафіксувати диск. У деяких випадках установка М.2 накопичувача частково відключає живлення HDD та SSD. Щоб під’єднати все правильно, краще слідувати інструкції вашої плати.

Накопичувачі з підключенням PCI-Express встановлюються у будь-який вільний слот PCI-Express так само як відеокарти.

Крок 9: Перевіряємо підключенняКак собрать игровой ПК

Перед тим як включити комп’ютер і пишатися собою, варто перевірити, чи все ми правильно встановили та під’єднали:

Материнська плата. Цей момент легко перевірити. Більшість блоків живлення мають один широкий кабель, не з’єднаний з іншими кабелями. Його потрібно під’єднати до роз’єму на материнській платі неподалік слотів PCIe.

На материнській платі є ще один чотирьох- або восьмиконтактний роз’єм для живлення процесора. Подивіться на конектори кабелів із блока живлення і знайдіть той, який схожий на конектор живлення для PCIe. З конектором для PCIe ви його не переплутаєте, тому що його в цей роз’єм під’єднати не вдасться.

Живлення кулера подається з материнської плати. Зазвичай це маленький дріт із трьома чи чотирма контактами. Він підключається до набору із чотирьох контактів на материнській платі.

Ще може знадобитися підключення корпусних вентиляторів до материнської плати, щоб увімкнути підсвічування. Схема підключення — в інструкції до материнської плати вашого ПК.

Жорсткі диски отримують живлення через Г-подібні конектори SATA, якщо це не М.2 або PCIe-диск. Зазвичай прямо з блоку живлення йде три-чотири такі кабелі з унікальними конекторами.

Потужним відеокартам потрібне живлення через прямокутний конектор із шістьма або вісьмома контактами. Ці роз’єми яскраво пофарбовані, тому їх легко знайти. Якщо не під’єднати ці кабелі, карта не показуватиме зображення.

Крок 10: Вмикаємо комп’ютер

Как собрать игровой ПК

Коли все перевірили, вмикаємо блок живлення та натискаємо кнопку на передній панелі корпусу. При першому запуску система може не запуститися. У такому випадку доведеться знову перевірити всі підключення.

Висновок

Тепер ви знаєте, як зібрати ПК самому. Далі вам належить встановити операційну систему та драйвера. Коли все буде готово, перші тижні слідкуйте за повідомленнями про помилки та періодично підносьте руку до вентиляторів. Це допоможе перевірити чи не надто гаряче повітря і переконатися, що ваш комп’ютер не перегрівається.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились