Ubuntu vs Windows: яка ОС підійде саме вам?

Баталії між популярними брендами — не новина: Coca-cola і Pepsi систематично роблять банери з висміюванням один одного, BMW і Audi з їх перепалками в зовнішній рекламі та звичайно ж односторонні нападки Samsung в бік Apple. З Windows і Ubuntu все інакше: тут баталії відбуваються безпосередньо між користувачами цих ОС.

Що краще: Windows чи Ubuntu? Це питання цікавить постійних відвідувачів Reddit та інших відомих форумів. І ми не могли його оминути.

Короткий вступ: Windows vs Ubuntu

Windows — найпопулярніша ОС для персональних комп’ютерів. Майже всі настільні ПК та ноутбуки продаються з попередньо встановленою Windows. Причина такої популярності цього пропрієтарного проєкту криється в далеких 90-х, коли інших зручних альтернатив просто не було. Так люди до неї і звикли.

ОС Ubuntu — це опенсорсний проєкт, який базується на Debian GNU/Linux. Випускає його Canonical із жовтня 2004 року. У 2005 році цю ОС визнали найкращим дистрибутивом Linux. Зараз є безліч різновидів Ubuntu, серед найпопулярніших: xUbuntu, Kubuntu, Linux Mint, Elementary OS та інші. Усі вони мають трохи різний функціонал під різні потреби.

Ubuntu vs Windows: основні відмінності та подібності

Вартість

Ubuntu опенсорсний проєкт, і ви можете отримати його безплатно. Окрім цього, ви можете переглянути вихідний код цієї ОС та навіть модифікувати його, щоб покращити. 

Що стосується Windows, то вона закрита та платна. Windows 11 коштує від 3 400 грн за випуск Home і від 4 500 за Professional. Однак є виняток: якщо ви плануєте купити новий комп’ютер, він поставлятиметься з Windows 11. 

Програмне забезпечення

Загалом Windows має ширшу програмну сумісність. Наприклад, Microsoft Office та Visual Studio не можуть добре працювати в Ubuntu; також, лише невелика частина ігор доступна для Ubuntu.

Звичайно, ви можете знайти альтернативи тим програмам, до яких звикли у Windows. Наприклад, ви можете використовувати LibreOffice для заміни Microsoft Office, GIMP для заміни Photoshop і таке інше.

Більше інформації про відкритий вихідний код на кожен день — тут. 

Що стосується використання ресурсів, Windows використовуватиме більше ресурсів, ніж Ubuntu. Наприклад, Windows 10 використовує майже вдвічі більше оперативної пам’яті, ніж Ubuntu. Це може бути вирішальним аргументом, якщо на комп’ютері мало оперативної пам’яті.

Коли ОС використовує невеликий ресурс, для запуску програм буде звільнено більше ресурсів. Відповідно, майже всі програми в Ubuntu працюють швидше.

Безпека

У цілому Ubuntu більш безпечний, ніж Windows, з таких трьох причин:

  1. Користувачів Ubuntu менше, ніж Windows. Чим популярніша ОС, тим більше людей зацікавлені в написанні для неї шкідливого ПЗ, тому що зловмисники можуть отримати більше прибутку, якщо їх віруси проникнуть на більшу кількість комп’ютерів.
  1. Облікові записи користувачів в Ubuntu мають набагато менше дозволів, ніж у Windows. Якщо ви хочете внести зміни до Ubuntu, наприклад встановити програму, вам необхідно ввести свій пароль, що значно ускладнює виконання шкідливих програм або вірусів всередині Ubuntu. Аналогічно, щоб завдати шкоди ОС на базі Linux, зловмиснику необхідно отримати права root.
  1. Це опенсорсне ПЗ, де більшість коду перебуває у вільному доступі. У спільноті є багато досвідчених користувачів, які спробують виправити вразливість вже за кілька хвилин після оголошення про проблему.

Конфіденційність

Щодо конфіденційності, Ubuntu тут виграє. Більшість дистрибутивів Linux взагалі не збирають ваші дані. Навіть якщо є деякі функції з ризиком для конфіденційності, ви можете вимкнути їх.

Що стосується Windows, більшість дій, які порушують конфіденційність, не можна вимкнути. Варто відзначити, що натискання клавіш на клавіатурі записуються для покращення орфографії та інших пов’язаних із граматикою речей. Але це така собі перевага з огляду на глобальну проблему з приватністю.

Оновлення

Ще одна причина, через яку вам може сподобатися Ubuntu, полягає в способі оновлення цієї ОС. На відміну від Windows, яка завжди видає дратівливі повідомлення, в Ubuntu цього немає. Дистрибутив GNU/Linux завантажує оновлені версії самої ОС та всіх інших встановлених програм як заплановане завдання. З іншого боку, в Ubuntu немає примусових оновлень та автоматичних перезапусків після оновлень, як у Windows.

Сервери: Windows vs Ubuntu 

І Ubuntu, і Windows мають спеціалізовану версію для серверів. Windows Server в основному використовується, коли вам потрібно запустити програмне забезпечення для Windows, наприклад програми .NET (платформа від Microsoft). Ubuntu використовується для усього іншого.

У Windows Server за дефолтом є графічний інтерфейс, а в Ubuntu Server його немає. Але ви можете легко встановити графічну панель керування на сервер Ubuntu.

Сервери Ubuntu кращі за сервери Windows з точки зору вартості, безпеки, стабільності, сумісності, інтерактивної документації тощо. Єдина причина використання сервера Windows — лише якщо цього вимагають ваші програми та ПЗ.

Більшість сайтів, які ви відвідуєте, працюють на сервері Linux. Це ж стосується онлайн-ігор.

Ігри в Ubuntu і Windows

Windows вважається кращим за Ubuntu в іграх. Але є фреймворк Proton, який дозволяє запускати більшість ексклюзивних для Windows ігор і в ОС на базі Linux. Потрібно просто увімкнути бібліотеку Proton у налаштуваннях Steam. Нещодавно наші колеги тестували старі ігри для Windows у Steam із включеним Proton. Ні в Crysis 2, ні в GTA San Andreas або в Dirt 3 вони не виявили жодних проблем. Так само гладко, як на Windows. 

Бородатий спосіб грати в ігри для Windows на Ubuntu — використовувати Wine або CrossOver. Є ще KVM для більш досвідчених користувачів. 

Існує кілька опенсорсних проєктів, які пожвавлюють ігри на Linux: DXVK, Looking Glass і Lutris. Коротко кажучи, жодних лагів та провалів кадрів. Але, незалежно від того, наскільки гарний обхідний шлях, вбудована підтримка завжди краща. 

Існують спеціалізовані дистрибутиви Linux для ігор: SteamOS, Ubuntu GamePack, Fedora — Games Spin та інші. 

Опція Live 

Крім можливості встановлення операційної системи, в Ubuntu є опція Live. Це дозволяє використовувати ОС без встановлення на жорсткий диск. У режимі Live користувач має доступ до цілого спектру програм для повсякденного використання, наприклад, веббраузер, медіаплеєр, текстовий редактор, калькулятор, файловий браузер тощо. У варіанті Live ці програми завантажуються безпосередньо з інсталяційного носія.

Цей варіант дуже зручний для:

  • відновлення даних з пошкодженого ПК, 
  • усунення неполадок зламаного ПК,
  • використання з CD/USB для завантаження на загальний комп’ютер,
  • тестування нової версії дистро і т.д.

Що цікаво, ви можете створити портативну ОС, яка зберігає ваші дані. Як це зробити — дізнаєтесь тут

Офіційних Live версій Windows немає.

Підсумок: Windows vs Ubuntu

Ubuntu та інші операційні системи на базі Linux, на відміну від Windows, безпечніші, їх програми легше встановлювати та оновлювати, а ще вони безплатні. У дистрибутивах Linux можна:

  • легко відкотити програми на більш ранню версію (якщо щось зламалося після оновлення),
  • налаштовувати практично все під свої потреби,
  • насолоджуватися відсутністю надокучливих повідомлень.

Так, Ubuntu гірший в іграх, зате він найкращий в UX та ідеальний для серверів. Його легше обслуговувати та він піклується про вашу конфіденційність. Ubuntu та інші дистро Linux можуть успішно працювати на старих комп’ютерах, які не тягнуть Windows. 

Наша опенсорна позиція зрозуміла. А що у повсякденному житті обираєте ви: Windows чи Ubuntu? Напишіть у коментарях. 

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (1)

    Дякуємо, що поділились