Ubuntu Server vs Desktop: в чому різниця?

На сайті Ubuntu є кілька варіантів дистрибутиву: Server, Desktop, Cloud і Core. Цей поділ збиває з пантелику нових користувачів. Який з них звантажити? Яка різниця між Ubuntu Server vs Desktop? 

Щоб зрозуміти різницю між настільним комп’ютером (Desktop) і сервером (Server) Ubuntu, ви повинні розуміти різницю між десктопною і серверною ОС.

Десктоп — це персональний комп’ютер з графічним інтерфейсом, призначеним для користувача. Юзери можуть використовувати мишу і клавіатуру для управління ПК. Основна мета настільного комп’ютера — дати вам виконувати базові завдання: працювати з сайтами, документами, зображеннями, відео тощо. По суті, це універсальний комп’ютер.

Ми використовуємо термін “настільний комп’ютер”, але це не означає, що його не можна використовувати на ноутбуці, це загальний термін для ПК.

Про Swift перекази в Україні, можна прочитати на нашому сайті IT Education Blog.

Серверна ОС спеціально створена для розміщення вебсервісів: сайтів, додатків, медіасерверів, баз даних тощо). Зазвичай у серверної ОС немає графічного інтерфейсу. Якщо це ОС на основі Linux, вам доведеться використовувати команди в терміналі. Серверним ОС не потрібно багато оперативної пам’яті та обчислювальної потужності, оскільки вони не використовують графічне середовище робочого столу. 

Тепер час зрозуміти різницю між сервером і робочим столом Ubuntu.

Сравниваем Ubuntu Server vs Desktop

Інтерфейси

Найбільш помітна різниця між сервером і десктопом Ubuntu — це інтерфейс.

У десктопі графічний користувальницький інтерфейс із середовищем робочого столу GNOME. Ви керуєте командами за допомогою мишки.

Взаємодія з сервером Ubuntu виконується віддалено мережею, використовуючи утиліту SSH. Майже на всі дистрибутиви для сервера можна встановити графічну оболонку, але за замовчуванням ви її там не знайдете.

Інсталяція 

Встановити десктопний Ubuntu легко завдяки графічному інсталятору. Ви можете створити live USB, щоб затестити настільну версію без установки. В десктопі можна відкривати термінал і розв’язувати будь-які проблеми, що виникли під час установки.

Інсталяція серверної ОС не така проста, оскільки тут немає графічного інсталятора. Ви вказуєте параметри установки в псевдографічному установнику, в якому не можна користуватися мишкою. Тільки клавіатура, тільки хардкор.

Додатки

Набір стандартних додатків в дексктопі орієнтований на середньостатистичних користувачів: веббраузери, офісний пакет, медіаплеєри, ігри тощо.

У версії ОС для сервера є програми, необхідні для його роботи та базовий набір додатків. Це поштовий, файловий, веб- і DNS-сервер. 

Вимоги до обладнання

Оскільки десктопна версія має графічний інтерфейс, вам буде потрібно як мінімум 4 ГБ оперативки для запуску робочого столу Ubuntu. Місця на диску повинно бути не менше 20 ГБ.

У сервера Ubuntu немає графічного інтерфейсу, відповідно він не споживає багато системних ресурсів. Ви легко можете запустити сервер Ubuntu на пристрої з 512 МБ і 5 ГБ дискового простору.

Мета використання

Це головна відмінність декстопів від сервера. Для яких цілей ви хочете використовувати Ubuntu?

Якщо вам потрібно деплоїти вебсервіси, обирайте сервер Ubuntu. Ви повинні мати базові знання використання командного рядка Linux для навігації по терміналу.

Якщо вам потрібен звичайний комп’ютер — використовуйте десктоп Ubuntu. Навіть якщо ви хочете юзати його для вивчення команд Linux або Docker, локальної установки сервера LAMP для навчання — залишайтеся із десктопом Ubuntu.

Ubuntu Server vs Desktop: підсумок

Що краще для сервера: десктоп Ubuntu або встановити графічний інтерфейс на сервер?

Ви можете використовувати десктоп Ubuntu як сервер для розміщення вебсервісів. Це працює. Так само, ви можете встановити графічний інтерфейс на сервері Ubuntu і працювати там за допомогою мишки. Це теж працює.

Але якщо це працює, не обов’язково так робити. Вам потрібно докласти додаткових зусиль для перетворення сервера в десктоп і навпаки. То навіщо ускладнювати?

Визначте мету використання Ubuntu. Якщо вона зрозуміла — завантажте і встановіть відповідну версію.

Пишіть в коментарях, яку версію Ubuntu і з якою метою використовуєте ви. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились