Fedora vs Ubuntu: порівнюємо найпопулярніші дистрибутиви Linux

ОС Linux зручна у використанні та легко може замінити Windows на ПК. Вона сильно відрізняється від Windows і macOS функціоналом й не тільки. Важливим є те, що у Linux багато дистрибутивів. Ubuntu і Fedora — напевно, найбільш популярні з них. Що спільного у цих дистро, а що кардинально відрізняється? Нумо розбиратись.

Fedora і Ubuntu: вступ

Якщо ви користувач Linux, про Ubuntu ви вже напевно чули. Компанія Canonical Ltd. розробила цей дистро з відкритим вихідним кодом на основі Debian. Є версії Ubuntu для настільних комп’ютерів, серверів і навіть пристроїв IoT.

Новий реліз відбувається кожні пів року. Випуски з довгостроковою підтримкою (LTS) з’являються раз на два роки. На додаток до регулярних релізів, Canonical підтримує й оновлює безпеку для всіх випусків Ubuntu прямо до дати EOL.

Fedora — це дистрибутив з відкритим вихідним кодом. Творцем Fedora Project і основним його спонсором є Red Hat — дочірня компанія IBM.

Дистрибутив Fedora Linux зараз доступний в п’яти редакціях. Робоча станція і сервер — найпоширеніші з них. Основна увага у версії CoreOS приділена хмарним обчисленням, а в Silverblue — IoT і робочим процесам на основі контейнерів.

Останні релізи

Canonical випустила Ubuntu 21.04 Hirsute Hippo 22 квітня 2021 року. Він поповнився вбудованою інтеграцією з Microsoft Active Directory, графікою Wayland за замовчуванням і SDK для розробки додатків Flutter. Окремо Canonical і Microsoft оголосили про оптимізацію продуктивності та спільної підтримки Microsoft SQL Server в Ubuntu. Детальніше тут

Нова Fedora 34 вийшла 27 квітня 2021 року. Крім основного релізу, вийшли ще Fedora Workstation, Fedora Server, CoreOS, Fedora IoT Edition. Ще є набір “спінів” з live-збірками оточень KDE Plasma 5, Xfce, i3, MATE, Cinnamon, LXDE і LXQt. Більше інформації тут

Інсталяція дистрибутивів

Раніше установка дистрибутивів Linux була складним завданням. Зараз і Ubuntu, і Fedora прості в інсталяції. Але різниця між ними є.

Інсталятор Ubuntu

Fedora використовує Anaconda. Це дуже потужний і гнучкий інсталятор зі зручним інтерфейсом. Ви можете легко вибрати просту (відносно) установку без будь-яких налаштувань.

Не знаєте, яку купити відеокарту в 2022 року, читайте нашу статтю на IT Education Blog.

Якщо ви хочете налаштувати процес установки, все в ваших руках. Інсталятор дозволяє встановлювати заздалегідь підготовлені пакети ПЗ, які роблять вашу систему готовою до використання з моменту її завантаження.

Інсталятор Fedora

Інтерфейс Ubuntu простіший, а колись напружена установка стала легшою, ніж у Fedora. Якщо ви хочете встановити Ubuntu як другу систему, вона автоматично знайде основну ОС і підлаштує процес установки.

Ще одна особливість інсталяції в Ubuntu — це готовність до установки сторонніх кодів і оновлень. Але основним моментом є простота інтерфейсу установки Ubuntu. Навіть новачок в Linux може встановити нову операційну систему за кілька кліків.

Загалом, установка Fedora і Ubuntu відносно проста. Більшість віддає перевагу процесу інсталяції Ubuntu через його оптимальний і спрощений інтерфейс.

Менеджери пакетів Fedora і Ubuntu

Диспетчер пакетів відстежує ПЗ, встановлене у вашій системі. Він спрощує установку, оновлення та видалення програмного забезпечення. Менеджери пакетів Ubuntu і Fedora дуже ефективні, але сильно відрізняються один від одного. Пакети в Ubuntu мають формат deb, тоді як у Fedora — RPM.

Як і Debian, Ubuntu використовує інсталятор Advanced Package Tool (APT). Це один з найбільш ефективних менеджерів пакетів Linux. APT — одна з ключових причин, чому Ubuntu настільки популярний дистро. Цей менеджер пакетів дає можливість отримати доступ до великих репозиторіїв ПЗ Ubuntu і встановити їх за допомогою інструкції командного рядка.

Fedora використовує диспетчер пакетів DNF — значне поліпшення в порівнянні з більш раннім диспетчером оновлень Yellowdog або yum. DNF відомий як менеджер пакетів нового покоління для дистрибутивів RPM Linux. Щоб встановити пакети з допомогою DNF в Fedora, вам потрібно буде ввести команду dnf.

Інтерфейс робочого столу

Робочий стіл GNOME, налаштований для Ubuntu

Елегантний і цілісний інтерфейс є обов’язковим для будь-якої сучасної ОС. Fedora і Ubuntu за замовчуванням використовують середовище робочого столу GNOME. Середовище десктопу за замовчуванням як в Ubuntu, так і в Fedora дуже добре спроєктоване і зручне для звичайних користувачів.

Якщо зовнішній вигляд за замовчуванням вам не подобається, ви можете легко його налаштувати. Варіантів дуже багато. Популярні різновиди Ubuntu — Xubuntu з Xfce і Kubuntu з KDEPlasma. Рекомендуємо спробувати KDE Plasma Desktop.

Робочий стіл GNOME в Fedora

З одного боку, інтерфейси робочого столу Fedora і Ubuntu дуже схожі, оскільки використовують GNOME. Але з іншого — кардинально відрізняються, адже існує безліч альтернатив робочого столу.

Fedora і Ubuntu: цикли випуску

Обидві операційні системи отримують новий випуск кожні шість місяців (Fedora 6-9 місяців). Canonical дуже пунктуальна з релізами, і їх поновлення в основному націлені на користувачів настільних комп’ютерів. 

В Ubuntu є довгострокові випуски (LTS) на термін до п’яти років. Такі версії виходять кожні два роки та призначені для серверів і робочих станцій. Зазвичай вони отримують виправлення помилок і оновлення безпеки, а не традиційні поновлення.

Fedora сумнозвісна тим, що випускає оновлення пізніше запланованої дати. У релізи входить найновіше ПЗ, яке часом може бути нестабільним. Підтримка Fedora здійснюється лише тринадцять місяців після випуску. Ці релізи зазвичай великі, тому якщо у вас немає швидкого підключення до інтернету, процес оновлення може бути довгим.

Ubuntu має перевагу завдяки своїм послідовним і надійним релізам. Ubuntu також пропонує більш тривалу підтримку випуску в порівнянні з Fedora.

Заплановані релізи

Реліз Ubuntu 21.10 Impish Indri запланований на 14 жовтня 2021 року. Відзначимо, що ви можете першими тестувати поновлення: розробники дозволили завантажувати щоденні збірки. Серед очікуваних оновлень: новий інсталятор, GNOME 41, поновлення док-станції та багато іншого. Більше, інформації можна знайти тут. 

У список запланованих поліпшень Fedora 35 недавно додали перехід на використання Yescrypt для хешування паролів користувачів. Також розробники намагаються замінити пакети SDL 1.2, що не підтримуються, з використанням рівня сумісності sdl12-compat для кращої обробки вінтажних ігор. Реліз Fedora 35 планується не раніше листопада 2021 року. Точна дата не вказується.

Що краще: Fedora або Ubuntu?

І Fedora, і Ubuntu — якісні дистрибутиви Linux зі своїми плюсами та мінусами. Багато розробників та користувачів Linux схиляються до того, що Ubuntu стане кращим вибором у 2021 році. Цей дистро має: 

  • сильну спільноту підтримки, 
  • послідовні випуски з якісними оновленнями, 
  • великий репозиторій ПЗ, якого достатньо майже під всі вимоги користувача. 

Fedora вимагає більше оперативки для оптимальної роботи, на відміну від Ubuntu. Екосистема Fedora краще підходить для серверів і робочих станцій. 

ВИСНОВОК

Ubuntu передує, коли мова йде про доступність ПЗ, встановлення драйверів і підтримки. І це ті моменти, які роблять його кращим вибором в цьому році, особливо для недосвідчених користувачів Linux.

Ви хочете познайомитися з Red Hat або спробувати щось нове? Fedora — хороша відправна точка. Тільки вам вирішувати, використовувати Fedora або Ubuntu. 

Не можете вибрати? Створіть Live USB для цих дистрибутивів і поюзайте їх на віртуальній машині.

Що обираєте ви? Пишіть в коментарях. 

IT Education Center проводить набір на авторські онлайн курси Linux. Запрошуємо всіх бажаючих!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились