Навіщо потрібні low-code платформи?

Навіщо потрібні low-code платформи

Що робити, якщо є ідея проєкту, але не вистачає знань мов програмування, бюджету на команду чи часу на пошук гарних спеціалістів на переповненому ринку? У таких ситуаціях вдалим вибором стануть low-code платформи.

WordPress, Wix, Squarespace — яскраві приклади платформ, що дозволяють створювати сайти користувачам без особливих навичок програмування. Що це таке і як вони працюють — розповідаємо у матеріалі.

Low-code часто йде поруч із no-code, тому для початку розберемо обидва терміни та чим вони відрізняються.

No-code — спосіб розробки сайтів та програм без використання коду. У такому випадку продукт збирається як конструктор із готових шаблонів та інструментів. Це дуже прискорює створення продукту і скорочує витрати на розробку в порівнянні зі звичайним підходом. Якщо якихось інструментів чи функцій у no-code вам не вистачає — їх можна дописати кодом. Так no-code конструктор стає low-code-рішенням.  

Low-code — підхід до створення, налаштування та зміни систем та програм, при якому від користувача потрібна мінімальна кількість написаного коду. Реалізувати такий підхід можна за допомогою low-code-платформ. Вони використовують графічний інтерфейс, просту логіку та інтуїтивно зрозумілі інструменти, які допомагають побудувати програму користувачам, далеким від розробки ПЗ.

Такі рішення добре підійдуть, щоб запустити та протестувати MVP — мінімально життєздатний продукт. Це дозволяє швидко змінювати продукт, виходячи зі зворотного зв’язку його користувачів, допомагає швидше знайти найкращі рішення для бізнесу та масштабувати їх.

Що таке low-code платформа

Розглянемо докладніше, що таке low-code платформи або платформи для створення програм з мінімальним написанням коду. 

Простими словами low-code платформа або конструктор — це інтерфейс з певним набором команд, де кожна дія вкладена в конкретний блок. Користувач може розподілити ці елементи на свій розсуд і налаштувати між ними зв’язок. 

Майже весь процес програмування в такому випадку побудований на технології drag-and-drop або “перемісти та кинь”. Це дозволяє швидко розробляти алгоритми для конкретних завдань користувача. 

Low-code та no-code рішенням властиві модульність, готові рішення, візуалізація, кросплатформність та масштабованість.

Якби low-code платформи не пропонували готових рішень, вони б не стали такими популярними, оскільки були б складнішими у використанні. В основному запропоновані алгоритми підходять для бізнесів будь-якої спрямованості. Тому дуже прискорюють розробку нових модулів. 

Всі готові продукти будуються за одним і тим самим принципом. Тому модулі, створені однією людиною, можуть поєднуватися з напрацюваннями іншої.

Low-code платформа — приклад візуального програмування. Всю структуру програми можна побачити вже на момент її конструкції. Так знижується можливість помилок у зв’язках між блоками програми.

Для бізнес-рішень важливо, щоб готовий продукт міг поєднуватися зі сторонніми інтерфейсами. Принцип кросплатформності дозволяє також створювати програми для роботи на пристроях з різними операційними системами.

Low-code рішення часто використовують для CRM-систем. Це вимагає від low-code платформи масштабованості при зростанні клієнтів і співробітників. Тому такі рішення й пропонують можливість масштабування готового сервісу.

Історія low-code рішень

Концепція візуального програмування з’явилася у 90-х роках. Тоді з’явилися перші інструменти швидкої розробки додатків — RAD. Такі рішення стали реакцією на поширення складних інтерфейсів програмування. Вони зводилися до створення коду, який був або каркасом додатків, або використовувався як спеціалізовані засоби з вузьким набором доступних базових блоків логіки. 

Щоб змінити щось в архітектурі такої програми, потрібно було заново генерувати код і знову вносити всі зміни, зроблені вручну.

Тоді з’явився low-code. При цьому підході розробка стає набагато простіше. Він замінює об’ємний код, що генерується, на універсальну масштабовану систему. API допомагає знайти у програмі потрібне місце для нового функціоналу. Якщо хочете скоригувати структуру програми, змінювати щось у коді при цьому не потрібно. Система сама знає, що робити з кодом, вкладеним у базових блоках за допомогою API. Це дозволяє створювати новий функціонал, маючи доступ до вже реалізованих функцій.

Важливий момент: low-code передбачає створення коду, але цей код — генерується, а не пишеться вручну. Тому він більш стабільний, передбачуваний та якісний. А хороший low-code конструктор дозволяє ще й вносити зміни до будь-якої ділянки коду, щоб налаштувати все так, як хоче замовник.

З чого складається low-code платформа

Вона включає 3 компоненти:

1. Типовий функціонал

Він включає блоки бізнес-логіки, інтеграцію з різними сервісами, роботу з базами даних та підтримку штучного інтелекту. Користувач отримує цей функціонал у готовому вигляді або з необхідністю мінімального доопрацювання на основі API — готового програмного інтерфейсу програми.

2. IDE — візуальне інтегроване середовище розробки

З його допомогою користувач складає з готових блоків бізнес-логіку. Це робиться в основному за допомогою перетягування елементів. 

3. Ручне кодування

Потрібно для складних чи специфічних моментів. Такі компоненти обробки даних включаються до бізнес-логіки за допомогою API.

Low-code охоплює різні рішення — від найпростіших, при яких можна створювати програми на базі шаблонів, до повноцінних середовищ розробки з візуальними мовами програмування.

Які задачі вирішує low-code

Використання low-code рішень допомагає з такими задачами:

  • Знижує витрати на програмістів — на їх пошук та оплату роботи; 
  • Дозволяє розширити інтерфейс внутрішніх послуг компанії або CRM-системи;
  • Дає швидко адаптувати інтерфейс під свій бізнес;
  • Дозволяє підлаштувати програму під вимоги кожного працівника.

Це не всі можливості low-code рішень. Вони швидко розвиваються, через що з’являються нові переваги.

Що можливо створити за допомогою low-code технології

Особливе застосування low-code рішення знайшли серед CRM-систем та платформ електронного документообігу. Багато таких систем при створенні орієнтувалися на можливість конструювання клієнтом. Це розширило ринок для подібних рішень.

Також low-code можна використовувати для автоматизації внутрішніх процесів компанії, наприклад, для обліку. Зручна інтеграція дозволяє легко покращити процес, що вже існує. 

Можна автоматизувати рутинні завдання щодо перенесення даних та уніфікувати доступ співробітників до різних систем.

Ще ви можете автоматизувати взаємодію з клієнтами через програми та сайти завдяки можливості швидко правити бізнес-логіку.

Чому слід використовувати low-code платформу

Як швидка та проста альтернатива традиційній розробці ПЗ, підхід low-code набирає популярності. Такі рішення обирають не тільки звичайні користувачі, але і розробники. Вони вибирають low-code або no-code технології, щоб створювати програми різної складності, таким чином вирішуючи бізнес-задачі та автоматизуючи процеси. 

Дослідницька компанія Gartner прогнозує, що до 2024 рішення, створені за допомогою low-code, складуть близько 65% всього обсягу розробки додатків. Багато компаній навіть не замислюються, що самі користуються low-code рішеннями у своїй діяльності. Тому наступний факт може здатися несподіваним: 66% великих компаній використовуватимуть у роботі щонайменше 4 low-code платформи.

Чи вважаєте ви подібні рішення хорошою ідеєю чи волієте працювати з програмами, написаними вручну?

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились