Популярні сервіси під час війни: Дія, Київ Цифровий та Helsi

Війна змусила всіх нас пристосовуватися до нових реалій, що вплинуло і на відомі застосунки. Про донати на армію, сповіщення про повітряну тривогу, безплатні онлайн-консультації лікарів та інші зміни звичних нам застосунків — розказуємо у матеріалі.

Дія

Одразу після початку воєнних дій служби нацбезпеки вимкнули усі держреєстри, щоб захистити дані українців. Тож з Дії прибрали деякі послуги та доступ до документів. 

Ситуацію з відсутністю документів вирішив єДокумент. Він містить паспортні дані та картку платника податків. Ті, хто був змушений терміново покинути свої домівки та не встиг взяти документи, могли використовувати його для посвідчення особи. Зараз в застосунку вся інформація знову доступна.

З перших днів війни у Дії з’явилася можливість фінансової допомоги Збройним Силам. На потреби армії через цю функцію українці надіслали вже 270 млн грн. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У його телеграм-каналі можна побачити звіт, на що саме пішли ці кошти.

Додали й функції для допомоги населенню:

  • до 31 березня через застосунок можна було подати заявку на отримання 6500 грн допомоги від держави тим, хто втратив роботу через війну;
  • функція повідомлення про пошкодження чи знищення нерухомості. Якщо ваше житло постраждало внаслідок військової агресії росії, залиште заявку з інформацією про об’єкт, фото та описом пошкоджень. Пізніше буде створена спеціальна комісія, що оцінить збитки.
  • для підняття бойового духу населення в застосунку тепер є єБайрактар. Кожен охочий може спробувати себе в ролі оператора безпілотника Bayraktar, що захищає блокпости від російських військ.
  • онлайн-телебачення у Дії на випадок відключення вашого регіону від трансляції українських каналів. Так ви зможете слідкувати за реальною ситуацією в країні.

Київ Цифровий

З початком війни у застосунку прибрали основну його функцію — транспортну. 

Тепер застосунок не дає сплатити проїзд у транспорті, бо він безплатний, але надає багато важливої інформації. 

В першу чергу, Цифровий почав інформувати киян про повітряну тривогу та її відбій. 

У застосунку також можна знайти мапу укриттів, розклад евакуаційних рейсів та знайти прихисток. А ще дізнатися про магазини, аптеки, медзаклади й ветклініки, АЗС та бізнеси, що відновили роботу. Можна повідомити про ворожі мітки, пересування російської техніки чи інші ворожі дії на території України.

Не менш корисними є посилання на офіційні джерела інформації: на сторінку Генштабу ЗСУ, Офіс Президента, КМДА та міського голову Києва.

У Києві Цифровому є також розділ для волонтерів, де можна знайти найближчий волонтерський центр чи заповнити заявку, щоб запропонувати допомогу.

Як і у Дії, можна допомогти армії та повідомити про руйнування.

Не менш корисною функцією є аналіз стану повітря в різних районах міста. Особливо якщо враховувати загрозу використання хімічної зброї.

Не всі функції застосунку розраховані лише на киян, тож він може знадобитися і жителям інших міст України.

Helsi

У Helsi всі онлайн-консультації стали безплатними, навіть у лікарів приватних медичних закладів. Записатися можна без медичної декларації чи направлення до лікаря. 

Також є можливість допомогти іншим. Ви можете заповнити анкету для донорів та дізнатися контакти центрів крові, де її можна здати.

EasyWay

У звичайні часи, в Eway можна слідкувати за місцеперебування громадського транспорту. Але після початку війни цю функцію для Києва вимкнули. 

Проте, зараз в застосунку можна подивитися, де знаходиться найближчий трамвай, тролейбус чи автобус. А ще дізнатися про зміни в роботі транспорту.

Google Maps

Сервіс тимчасово прибрав в Україні декілька звичних нам функцій: інформацію про затори та популярність певного місця у різний час.

Також Google заблокував можливість редагувати карти в Україні, росії та Білорусі. А ще видалили всі зміни зроблені після 24 лютого. 

Telegram

У квітні Telegram випустив оновлення, що допоможе краще інформувати про війну та полегшити роботу журналістів з інших країн. Тепер всі повідомлення загальнодоступних каналів українською мовою можна перекласти однією кнопкою. Достатньо просто вибрати потрібне повідомлення та у меню, що з’явиться, натиснути “Перекласти”. Увімкнути функцію перекладу можна в налаштуваннях в розділі “Мова”.

BetterMe

Як тільки почалася війна, компанія надала безплатний доступ до функцій застосунків для підтримання ментального та фізичного здоров’я BetterMe: Mental Health та BetterMe: Health Coaching.

У Mental Health з’явився розділ про підтримання психологічного стану дітей під час війни. Ще там є приклади ігор, в які ви можете грати зі своїми дітьми та аудіоказки українською мовою.

А у Health Coaching можна знайти не тільки тренування для дорослих, а й активності для дітей.

Yakaboo

Зробили безплатним доступ до аудіо- та електронних книг. Щоб скористатися можливістю потрібно завантажити застосунок. 

Посилання для iOS та Android.

Apple

На своїх сайтах та в застосунках компанія пропонує фінансово допомогти сім’ям, що постраждали через війну в Україні. Банери із закликом до підтримки є в Apple Music, App Store та Apple News. Втім, в Україні ці банери не показуються.

TacticMedAid

Це новий застосунок, що навчить надавати першу домедичну допомогу постраждалим під час війни. Є два розділи:

  • Для цивільних. Тут ви дізнаєтесь, як зупинити кровотечу, адже саме втрата крові — найпоширеніша причина смерті в умовах війни.
  • Для військових. В цьому розділі знайдете інструкції для допомоги при різних видах травм, що можуть статися під час бойових дій.

Завантажити для iOS та Android.

Нікого не забули?

Ще один відомий приклад нового застосунку — “ТиХто” для перевірки підозрілих осіб, що дозволяє швидко дізнатися бекграунд людини.

Впевнені, що таких застосунків, створених у відповідь на воєнні умови — вистачає. Може ви знаєте якісь застосунки, на які варто звернути увагу? Пишіть в коментарях — так ви можете допомогти своїм співгромадянам.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились