Як грати в ігри Windows на Linux?

Як грати в ігри на Linux

Нові користувачі Linux найчастіше цікавляться «як тут взагалі грати в ігри?» Що ж, коли справа доходить до геймінгу, Windows певною мірою випереджає Linux. Однак це не означає, що ви ніколи не зможете грати у свої улюблені ігри на Linux. Імовірно, ви просто не знаєте, як це зробити. 

Існують не тільки компанії, які створюють ігри на базі Linux, але й компанії, що розробляють інструменти, які можуть підтримувати ігри Windows у вашому дистро.

Як грати в ігри Windows на Linux? Які інструменти обрати? Про це й поговоримо.

Раніше ми писали текст про ігри в Linux: у матеріалі можна знайти інформацію, які дистро підійдуть для геймінгу та де шукати офіційні ігри для Linux.

Linux: програми для запуску ігор

  • Ігри в Linux за допомогою Wine

Найпоширеніший спосіб підтримки ігор Windows у ​​вашій системі Linux — інсталяція Wine. Коли WineHQ випустив свою першу стабільну версію, вона вже підтримувала 200 найпопулярніших ігор для Windows. Остання версія Wine пропонує систему рейтингів, яка допоможе вам обрати гру, яку ваша система буде підтримувати.

Якщо ви бачите платиновий рейтинг, це означає, що ймовірність того, що гра запуститься, становить 99%. Золотий рейтинг означає, що вам потрібно буде трохи повозитися з налаштуванням, але зрештою вони працюватимуть нормально. Срібні та бронзові позначки означають, що в грі можуть виникнути проблеми.

Звичайно, якщо гра має дуже низький рейтинг, шанси, що вона спрацює, будуть дуже мізерними, проте завжди є вихід. Чекніть базу даних перед інсталяцією. Це можна зробити в Ubuntu (64-розрядна версія) за допомогою наступних командних рядків і переконайтеся, що ваша система оновлена.

$ sudo apt update

$ sudo apt install wine64 

Щоб дізнатися як встановити Wine на Linux тисніть сюди. 

  • Грати за допомогою Steam

Цього року була випущена нова бета-версія Steam Play — метод, який дозволяє користувачам отримувати доступ до версій steam-ігор для Windows, Mac і Linux. У них було понад 3000 ігор для користувачів Linux і щодня додаються нові. Щоб підвищити сумісність з іграми для Windows, вони вирішили включити бета-версію Steam Play, яка включає модифіковану версію Wine під назвою Proton.

Ось деякі з переваг, які надасть нова версія:

  1. Ігри Windows без поточних версій Linux можна встановлювати та запускати безпосередньо з клієнта Linux Steam.
  2. Нова версія включатиме повну вбудовану підтримку Steamworks і OpenVR.
  3. Поліпшено сумісність з іграми та зменшено вплив на продуктивність, завдяки впровадженню DirectX 11 та 12.
  4. Ігри автоматично розпізнають усі контролери.
  5. Багатопотокові ігри матимуть покращену продуктивність у порівнянні з Wine.

Перегляньте список ігор, які підтримує нова бета-версія. Steam можна встановити на Ubuntu за допомогою наступних командних рядків. 

$ sudo add-apt-repository multiverse

$ sudo apt update

$ sudo apt install steam

  • Windows ігри на Linux з POL

PlayOnLinux (POL) надає не тільки інтерактивний і зручний інтерфейс, а також містить серію попередньо створених сценаріїв, які допомагають користувачам досить швидко інсталювати певні ігри. Це ефективний і простий у використанні інтерфейс емулятора Wine, який дозволяє налаштовувати та отримувати до нього доступ поза командним рядком.

Головна перевага, якщо ви не можете знайти свою гру в списку PlayOnLinux або якщо скрипт не працює, ви можете просто відвідати Wine Application Database і ввести назву потрібної вам гри у полі пошуку.

Мінуси POL в тому, що Wine визначається обладнанням, а це означає, що його продуктивність залежатиме від типу обладнання, що використовується. І логічно, що POL не може працювати без Wine. Наступні командні рядки допоможуть встановити PlayOnLinux через термінал.

$ sudo apt update

$ sudo apt install playonlinux

  • Lutris: ігри Windows на  Linux

Lutris — це інструмент, який дозволяє встановлювати ігри в Linux і керувати ними. Він працює для вбудованих ігор, ігор на Windows, а також для емуляторів. Lutris можна використовувати для покращення ігрового процесу на інших платформах, таких як Blizzard. Завантажте Lutris за допомогою наступних командних рядків.

$ sudo apt update

$ sudo apt install lutris

Післяслово

Значна частина людей переходить з Windows на Linux через функціональність опенсорсних дистро та додаткову безпеку для користувачів. Геймери поки не квапляться, адже думають, що Linux не зможе підтримувати їхні улюблені ігри. Проте це не так, багато великих компаній докладають зусиль, щоб забезпечити комфорт геймерів на Linux.

Поділіться в коментарях своїм досвідом геймінгу на Linux 💻 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились