Еволюція роутера: яскраві кольори, космічні технології та як мінімум одна любовна історія

Перші пристрої для виходу в інтернет з’явилися 40 років тому. Вони мало чим нагадували сучасні роутери. Втім, функції їх теж були обмеженими. Згодом зовнішній вигляд і функціонал маршрутизаторів змінювався. Ми вирішили провести екскурс в історію, зупиняючись тільки на ключових подіях.

Перший роутер

У 1960-х був створений предок сучасного роутера — Interface Massage Processor. Його розробила компанія BBN на замовлення ARPAnet. Він міг передавати інформацію зі швидкістю 50 kbit/s між пристроями.

Винахідник роутера

Білл Ягер (Bill Yeager) розробив мультипротокольний маршрутизатор в 1980 році. Пізніше до нього приєднуються дослідники Стенфордського університету. Команда вчених ініціює серійне виробництво роутера під торговою маркою Cisco.

Fuzzball

У 1980 році світ побачив перший модернізований роутер під назвою Fuzzballs з компактною і швидкої операційною системою. Він підтримував інтернет-архітектуру DARPA/NSF, ряд додатків для розробки мережевих протоколів, тестування та оцінки.

Народження Cisco

Сім’я дослідників зі Стенфордського університету Лен Босак (Len Bosack) і Сенді Лернер (Sandy Lerner) після вдалих продажів заснували компанію Cisco. Згідно з легендою, в першу чергу роутери потрібні були їм самим. Чоловік і дружина працювали на відстані один від одного. Щоб швидко обмінюватися інформацією, вони встановили роутери у своїх офісах.

Флагман Cisco

Перший комерційний роутер AGS був випущений в 1986 році. Він підтримував протоколи TCP/IP/PUP і ряд інших. Правда, він не завоював довіру споживачів.

Вдалий вихід

Після випуску роутера Білла Ягера про пристрої згадували тоді, коли йшлося про наукові експерименти. Поки в 1993 році не вийшов маршрутизатор Cisco серії 7000. Він використовувався в корпоративних мережах протягом багатьох років.

Наступні зміни

За кілька наступних років роутери помітно зменшилися до розмірів чіпа. Це сприяло розвитку LAN-комутаторів третього рівня, які могли виконувати маршрутизацію IP.

Час комутаторів

Комутатори третього рівня, які активно використовувалися в 1990-х роках, стали дешевшати. Це ніяк не позначилося на якості роботи пристроїв, тому вони стали основним конкурентом маршрутизаторів у сфері корпоративних IP-мереж. Вони могли підтримувати швидкість в 1000 Мбіт/с.

Геть сірість!

У той час компанія Cisco представила кольорові маршрутизатори, черговий раз заявивши про себе на весь світ.

Справа у швидкості

Сisco і конкуренти, такі як Juniper і Avici Systems, в кінці 90-х років випустили спеціальні роутери для комунікаційних мереж. Вони розраховані на терабітні  швидкості.

Вільна маршрутизація

На межі тисячоліть з’явилися мережеві операційні системи, які дозволяли використовувати звичайний ПК як маршрутизатор. Свого часу особливо популярною була система Vyatta, заснована на Debian/GNU Linux.

Розширення меж

Сьогодні роутери компанії Cisco використовуються для передачі даних на Землю з космосу. Для цих цілей вчені розробили маршрутизатор IRIS. Міністерство оборони США запустило на орбіту перший роутер у 2009 році. Космічні маршрутизатори дозволяють користувачам з різних куточків планети швидко обмінюватися даними.

Джерело networkworld.com

Хочете отримати сертифікат Cicso і стати визнаним фахівцем з комп’ютерних мереж? Ми проводимо набір на курси підготовки до сертифікації Cisco.Студенти-відмінники отримують знижку на головний сертифікаційний іспит Cisco в Pearson Vue!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились