DevOps: реалізація набору інструментів

Як компанії вижити в умовах ринку? Вона повинна давати надійні та швидкі програмні рішення високої якості. Завдання складне, але добре реалізований набір інструментів DevOps допоможе в цьому.

Організації з усіх галузей і будь-якого розміру прагнуть постачати якісне ПЗ швидше. Це гарантує не тільки їхнє виживання, а й успіх на ринку. Тут DevOps допоможе лягти на правильний курс.

* DevOps — це цілісна система, де різні процеси підтримуються інструментами, які працюють у пов’язаному ланцюжку. Це потрібно, щоб виконувати проєкти вчасно та з меншими витратами. Ось що відрізняє успішний бізнес від звичайної компанії.

Хороший ланцюжок інструментів DevOps — це набір для вирішення конкретного бізнес-завдання. Якщо об’єднати їх у ланцюжок, вони гарантуватимуть успішний цикл між фронтенд і бекенд розробниками, тестувальниками та клієнтами. Мета полягає в тому, щоб автоматизувати процеси розробки та розгортання, забезпечити швидке, надійне й економічне надання нових рішень.

Створення успішного інструментарію DevOps — непросте завдання. Щоб гарантувати повну автоматизацію основних процесів, потрібні експерименти і постійні поліпшення.

Навіщо потрібен набір інструментів DevOps?

Він автоматизує всі технічні елементи вашої роботи. Набір об’єднує різні команди на одній сторінці, тож ви можете зосередитися на бізнес-стратегії. Ніщо не пояснює суть DevOps краще, ніж ця цитата з IBM:

«Сила ланцюжка інструментів більша, ніж сума його одиничних компонентів».

Ось п’ять вагомих причин, які допоможуть зробити вибір на користь ланцюга інструментів DevOps:

  1. Більш швидке та ефективне розгортання продуктів: інструменти DevOps автоматизують більшу частину процесу розробки ПЗ. Так рішення доставляються швидше, а бізнес обганяє конкурентів.
  2. Оптимізація бюджету і часу: автоматизація ручних завдань гарантує, що ваша організація заощадить час і ресурси. Якщо не виникає додаткових витрат, пов’язаних із природними людськими помилками або поганим тайм-менеджментом, бюджет оптимізується природним чином.
  3. Ефективна розробка: набір інструментів DevOps робить процес розробки ефективнішим. Він усуває непотрібні затримки між різними аспектами розробки. Робота фронтенд/бекенд розробників і тестувальників синхронізована, тому ніхто не чекає, поки інші члени команди виконають свою частину.
  4. Оперативне розгортання — найкраща якість: набір інструментів DevOps гарантує швидке та якісне усунення дефектів. Яким чином? Він дає створювати цільові попередження, які повідомляють команду про серйозні інциденти. Щоб не навантажити службу підтримки, цей набір інструментів проактивно запобігає збільшенню потенційних проблем.
  5. Своєчасне управління подіями: набір інструментів DevOps допомагає зробити звіти про управління подіями кращими. Щоб проблеми вирішувалися швидше, спочатку потрібно виявити їх, а потім оперативно передати уповноваженим членам команди.

Набір інструментів DevOps у дії

DevOps — обов’язкова умова для кожної компанії, яка працює на перспективу. Такі інструменти створюють потрібну компанії систему. Розглянемо реальний кейс і модель його вирішення.

«Суть проєкту полягала в розробці сервісу для мобільного факторингу, який пов’язуватиме всіх учасників фінансової операції — продавця, покупця і банк, — пише Тереза Денкова, спеціалістка з маркетингу компанії Accedia. — Клієнт хотів зробити весь процес зручним для користувача. Також додати можливість динамічно реагувати на їхні відгуки і скоротити час простою до мінімуму. Моя команда розробила набір інструментів для автоматизації обслуговування застосунків і розгортання нових функцій».

По-перше, за словами Терези, команда написала автоматизовані тести, які могли одразу виявляти зміни в початковій версії застосунку (етап управління версіями в DevOps). Щойно нова версія була готова, код закоммітили в GitLab. Комміт автоматично запустив збірку Jenkins через GitLab.

«Не перериваючи інтеграцію, ми протестували нову версію коду за допомогою Chai і Mocha. Це потрібно для того, щоб перевірити, чи правильно вона працює, — уточнює Тереза. — Коли тести пройшли успішно, автоматично запустилася фаза безперервного постачання. У Sonatype Nexus ми створили готовий до використання образ Docker». Ця функція доступна і безплатно (з відкритим вихідним кодом), і як платна послуга від Sonatype.

Набор инструментов DevOps

«Нарешті, ми завантажили нову версію застосунку з Nexus і розгорнули в реальному середовищі. У нашому випадку — у контейнерах Docker (фаза безперервного розгортання). Словом, щоразу, коли хтось робить нові фікси в репозиторії, куди команда завантажує будь-які нові версії коду (чи то функції, оновлення, виправлення помилок тощо), пакет застосунку автоматично оновлюється і доставляється клієнтам», — резюмує Тереза Денкова.

Ця система має ефективний контроль інцидентів без шкоди якості, що дає змогу забезпечити швидке розгортання. Вона динамічно реагує на відгуки користувачів. Це означає, що нові функції та оновлення випускаються вдвічі швидше, а час простою скорочується до мінімуму.

«Shut up and take my money»

«Ваш набір інструментів буде мати інший вигляд, залежно від потреб компанії. Але я сподіваюся, що цей приклад дасть вам розуміння того, як автоматизація може розв’язати проблеми бізнесу», — пише Тереза Денкова.

Підсумок. Якщо набір інструментів DevOps активний і правильно реалізований, він забезпечує швидке розгортання і від початку до кінця просуває інноваційні рішення.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились