База даних DATTALION: як жінки документують війну в Україні

База даних DATTALION

Робота DATTALION є черговим доказом того, що фото та відео розказують про події краще за тисячі слів. Вплив їхніх репортажів з місця подій неможливо недооцінити, тим більше, що вторгнення росії в Україну — одна з перших великих європейських воєн, які транслюються в соціальних мережах. Волонтери DATTALION вміло використовують різні платформи, щоб показати повсякденну реальність життя в зоні бойових дій. “Ми намагаємося задокументувати військові злочини; наші образи та свідчення очевидців можуть виявитися неймовірно корисними, коли путіна будуть судити”, — каже волонтерка DATTALION. 

Детальніше про діяльність DATTALION та яку користь несе цей проєкт — у матеріалі.

Що таке DATTALION?

Український батальйон даних DATTALION — це проєкт, заснований та керований жінками в Україні, підтриманий міжнародними волонтерами, які воюють на інформаційному фронті війни росії проти України. DATTALION є домом для найбільшої безплатної та незалежної бази даних з відкритим вихідним кодом фото- та відеоматеріалів війни, а також БД перевірених очевидців жахів російського вторгнення.

DATTALION сформований 27 лютого, через три дні після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Проєкт створили, як спосіб надати журналістам та міжнародним спостерігачам доступ до фотографій, відео та розповідей очевидців війни.

Цей проєкт покликаний показати широкій аудиторії те, що відбувається в Україні, задокументувати всі ті звірства, які чинять рашисти на території нашої країни.

DATTALION: цінність проєкту

Місія проєкту полягає в тому, щоб допомогти Україні перемогти в цій жахливій війні, розкриваючи жорстоку правду про російські звірства та геноцид українців, а також пояснюючи світові, що Україні потрібно виграти, а потім відбудувати зруйновані міста.

DATTALION має 3 основні цілі:

  1. Дати можливість ЗМІ по всьому світу розповісти своїй аудиторії правду про російську війну в Україні, надаючи безплатні відео, фотографії та свідчення очевидців з передової.
  2. Збирати та зберігати докази воєнних та екологічних злочинів, злочинів проти людства та актів геноциду проти українців, вчинених росією.
  3. Надсилати явне попередження та подавати недвозначні фактичні докази про загрозу, яку росія представляє для демократичної міжнародної системи. Дає  світові зрозуміти про життєво важливу потребу стояти на стороні України, щоб виграти цю війну.

Організація DATTALION заявила, що її мета залишається простою: розповісти світові правду про війну та її події в Україні, включаючи звірства, вчинені російськими військами. Президент США Джо Байден закликав притягнути президента росії володимира путіна до суду за військові злочини. Міжнародна команда розслідує конфлікт, і Україна вже висунула звинувачення російським солдатам у таких злочинах, як зґвалтування, вбивство мирних жителів, бомбардування цивільної інфраструктури та мародерство, повідомляє BBC.

DATTALION містить:

  1. Найбільшу незалежну опенсорсну загальнодоступну базу даних фотографій і відеоматеріалів з передової війни. БД включає матеріали, зібрані з відкритих джерел, безпосередніх дописувачів свідків, журналістів, зокрема українські новини та акаунти в соціальних мережах.
  2. Відкриту базу свідків війни з усієї України. БД містить знеособлені профілі свідків, в тому числі особистий та професійний досвід, а також відомості про мову, якою вони розмовляють. З міркувань безпеки очевидці не називаються, а деякі особисті дані приховуються. DATTALION організує інтерв’ю та зустрічі зі свідками за запитом.

Проєкт використовує зображення та кадри в базі даних, а також факти, які волонтери збирають на місцях, щоб допомагати світовим лідерам забезпечити отримання Україною військової, фінансової, економічної підтримки для припинення війни, а також термінову гуманітарну допомогу там, де вона найбільше потрібна.

Про діяльність DATTALION

Частиною розширених зусиль DATTALION є налагодження зв’язку іноземних ЗМІ та урядів зі свідками, особливо тих, хто розмовляє англійською. Також, глобальна пропагандистська кампанія, створена з метою отримати військову та економічну та гуманітарну допомогу. За допомогою ресурсу, користувачі можуть завантажувати та переглядати фото-, відеодокази та свідчення людей, які переживають війну. Дані містять зображення як російських обстрілів, так і втрат серед цивільного населення та дітей.

На момент написання матеріалу, DATTALION нараховує понад 3 200 відео та 8 300 фотографій, які завантажили вже понад 30 000 разів. Про діяльність організації вже писали світові ЗМІ: Fox News Digital, Harpers’ Bazaar, Inside Edition, MSNBC, TIME і Vanity Fair. 

Зараз, як у Європі, так і в США, організація відзначає зростання числа волонтерів та офіційних членів, а журналісти та юристи пропонують DATTALION свою допомогу. Організаторки проєкту продовжують просити світ допомогти будь-яким можливим способом. 

Важливо! Проєкт збирає кошти, щоб мати можливість платити за хмарне сховище, проводити кампанії в соціальних мережах та брифінги для міжнародних ЗМІ, а також виступати перед політиками по всьому світу. Хочете допомогти DATTALION? Зробити це можна тут.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились