6 практичних причин вчити Linux

6 практичних причин вчити Linux

Linux — вільна операційна система з відкритим кодом, що складає конкуренцію пропрієтарним Windows та MacOS. Це безплатна, стабільна та захищена ОС, що надає користувачам можливість повної персоналізації. На відміну від своїх конкурентів, Linux не обмежує користувача. Ви можете обрати під себе дистрибутив, програмне забезпечення та персоналізувати систему. 

Втім, ця операційна система досі залишається недооціненою, адже має всього 2,43% користувачів по світу, в той час, як Windows обирає 76% користувачів ПК.  

Так, при першому знайомстві Linux складніша за Windows чи Mac, але ваші зусилля того варті, і зараз ми розкажемо чому.

1. Зрозумієте, як працює ОС

Linux підходить, якщо ви хочете зрозуміти як працює ПЗ, що керує вашою системою.

Ця ОС — відкрита, ви завжди можете переглянути вихідний код ядра та різних утиліт.

Така відкритість системи дозволяє легше знайти інформацію про внутрішні процеси Linux. Водночас як знайти таку інформацію про Windows не завжди можливо. Причина в тому, що ви можете детально вивчити вихідний код Linux та самостійно розібратися, як все влаштовано. Або навпаки є хтось, хто вже це зробив і може пояснити вам. А ще це дозволяє знаходити помилки та швидше їх виправляти, ніж коли мова йде про комерційні операційні системи.

2. Дізнаєтесь, як працюють ІТ-інфраструктури

Значна частина інфраструктури, яка підтримує Інтернет, включаючи маршрутизатори та сервери, базується на Linux. Підтвердженням цього є факт, що 8 із 10 найбільших компаній, що надають послуги вебхостингу, використовують цю ОС на своїх вебсерверах.

Люди зі всього світу щодня заходять в Google, Facebook, на сайт Amazon та інші вебсайти, за допомогою яких ми робимо покупки або бронюємо квитки. За даними W3Techs, 37,4% таких сайтів мають як серверну ОС ту чи іншу версію Linux. Це майже вдвічі більше, ніж об’єм інфраструктури на Windows, що складає 20,1%.

Якщо ви хочете побудувати кар’єру в ІТ, вивчення Linux допоможе вам зрозуміти, як працюють інфраструктури. Знання цієї ОС буде однією з основних навичок, на які звертатимуть увагу потенційні роботодавці.

3. Зрозумієте, як працюють мережі та безпека

Цей момент теж виходить з того факту, що багато серверів базується на Linux. 

Причина у тому, що сучасний Інтернет заснований на Unix, а Linux значною мірою перейняв ці напрацювання.

Дистрибутиви Linux мають різні мережеві утиліти для тестування мережі, наприклад, ip, ping чи tracepath. З ними ви дізнаєтесь, як насправді працюють мережі та Інтернет, а також зможете спробувати з ними попрацювати.

4. Зручний вибір для програмування

Якщо хочете навчитися писати код — просто перейдіть на Linux. Він має багато інструментів для розробки програм. Це редактори, компілятори, дебагери, середовища розробки (IDE) та інтерпретатори. Вони безплатні та потребують простого завантаження через менеджера пакетів.

Це реальна перевага, адже такі програми чи комплекти для розробки ПЗ у пропрієтарних системах можуть коштувати від сотень до тисяч доларів. І це не той випадок, коли безплатно ти отримуєш менше функцій — навпаки, Linux сам по собі є комплектом для розробки ПЗ.

Ви можете реалізувати будь-які задачі. Якщо хочете займатися вивченням даних, вивчіть R чи Python. Якщо хочете розібратися з базами даних та керувати ними, можете почати з SQLite, а потім перейти до складніших менеджерів реляційних баз даних, таких як MariaDB або PostgreSQL. Пробуйте різні напрямки та різне ПЗ, адже Linux дозволяє вам реалізувати себе, безплатно надаючи усі необхідні для цього програми.

Ви знайдете інструменти для великої кількості мов програмування. Навіть до COBOL, розробленої Ґрейс Гоппер для дуже об’ємних проєктів ще на початку 60-х років.

Linux — це Unix-подібна система, а вони були популярними серед розробників дуже довго, тому і мають настільки багато інструментів програмування.

5. Можете відновити старий комп’ютер

У вас вдома може бути старий комп’ютер, який можна полагодити. Але навіть якщо ви це зробите, не факт, що він отримуватиме оновлення ПЗ від Microsoft чи Apple. З цим допоможе Linux.

Якщо правильно обрати дистрибутив та встановити його на старий комп’ютер, ви зможете відновити неробочу машину. Наприклад, старий ноутбук із 32-розрядним процесором можна відновити та використовувати для простих задач на кшталт виходу в інтернет чи листування.

Або взяти такий комп’ютер та встановити на нього легкий дистрибутив по типу Chrome OS Flex, яку розробили саме для відновлення старих машин. 

Ви можете навіть налаштувати домашній сервер на комп’ютері, що вже не мав працювати. Linux допоможе вам і з такою задачею, а ви зможете більше дізнатися про мережі та налаштування серверів на реальному кейсі. 

6. Linux — це весело

Причина не настільки практична, як попередні, але не варто недооцінювати її важливість. Саме такі нюанси можуть закохати в себе користувачів. 

Уявіть, ви робите дуже важливу та об’ємну роботу, перед вами пливуть однотипні рядки коду. Захотіли трішки відірватися від роботи — перетворіть свій термінал на зелений екран як у Нео із «Матриці» або зробіть свій код різнобарвним. Як таке зробити ми розповідали у матеріалі про веселі команди у Linux. Це деталі, але саме вони створюють ваш користувацький досвід. 

Окрім просто веселих команд, є і багато корисних інструментів. Це теж зумовлено відкритістю системи, адже кожен користувач може реалізувати свою ідею, яка може стати в пригоді іншим.

Попри те, що комп’ютерних ентузіастів стереотипно зображають не дуже товариськими, як у серіалі «Айтівці» (The IT Crowd), Linux — можливість познайомитися з цікавими людьми. Адже ця ОС замість корпоративної підтримки, як у Windows чи Mac, має велику спільноту, яка завжди допоможе з будь-якими питаннями.

Що далі?

Ми не можемо сказати, що перейти на Linux — легкий процес, але він відкриє вам нові знання та можливості. Як бачите, є мінімум 6 причин спробувати 😊

Ви можете обрати складний, але від того не менш цікавий шлях самостійного вивчення ОС, а можете навчитися всього необхідного на нашому курсі Адміністрування Linux для новачків.

Якщо ви налаштовані рішуче, але хочете мати під рукою звичний Windows, можете встановити обидві операційні системи поруч і перемикатися між ними, в залежності від вашого бажання. Таке ми вже робили в матеріалі, де встановили поряд з Windows дистрибутив Linux — Ubuntu.

А якщо хочете поспілкуватися з ентузіастами Linux вже зараз — поділіться цією статтею у своїх соцмережах. Можливо, у вас з’являться нові теми для розмов із кимось із ваших знайомих.

Бажаємо успіхів у вивченні Linux!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились