Рівні сертифікації Cisco

Мережева академія Cisco була заснована в 1997 році. На сьогодні загальна кількість випускників CiscoNetAcad становить 5 млн, з кожним роком ця цифра зростає на 1 млн.

Сертифікація Cisco є однією з найпрестижніших у сфері ІТ.  Це пояснюється тим, що іспити NetAcad містять не тільки тести, а й конкретні практичні завдання, які ставляться перед фахівцями.

Які існують рівні сертифікації Cisco

Entry

Рівень, який підтверджує наявність загальних знань з мереж, розрахований на тих, хто починає знайомство з технологіями Cisco. Існує два напрямки в рамках цього рівня:

ССENT — Cisco Certified Entry Networking Technician

CCT — Cisco Certified Technician

Перший напрям загальний, для новачків. Сертифікат CCENT підтверджує навички адміністрування мереж початкового рівня, усунення неполадок у дрібних мережах, включно зі знанням основ безпеки.

Другий напрям передбачає навчання мережевих інженерів, які вміють проводити діагностику, замінювати і лагодити пристрої компанії Cisco або окремі компоненти, робити резервне копіювання.

У CCT виділяють два напрями: ССТ Data Center, а також CCT Routing & Switching.

Associate

На сьогодні це найпопулярніший вид сертифікації. Він підтверджує наявність базових знань і навичок з налаштування обладнання та підтримки локальних мереж.

Навчання триває чотири семестри. Після перших двох семестрів є можливість скласти іспит для отримання сертифіката ССENT, однак це не є обов’язковою вимогою.

Решта два семестри присвячені більш детальному вивченню архітектури мереж. По закінченню чотирьох семестрів необхідно скласти комплексний іспит.

На цьому рівні є можливість навчатися за такими напрямами: Cloud, Collaboration, Cyber Ops, Data Center, Industrial, Routing and Switching, Security, Service Provider, Wireless, CCDA.

Термін дії сертифікатів за цим напрямом — три роки.

Рівень зарплати в Україні: від $1000

Professional

Наявність сертифіката цього рівня Cisco підтверджує глибокі знання в галузі комп’ютерних мереж, досвід роботи з локальними мережами рівня підприємства.

Обов’язкова умова для отримання статусу Professional — наявність сертифіката Associate. Тобто, навіть у разі успішного складання всіх іспитів рівня Professional, фахівець не може отримати цей статус, якщо він не є випускником попереднього рівня.

Цей рівень охоплює такі напрями: Cloud, Collaboration, Data Center, Routing and Switching, Security, Service Provider, Wireless.

Усі сертифікати в рамках цього напряму діють протягом трьох років.

Рівень зарплати в Україні: від $2000

Expert

Експертний рівень є найпрестижнішою технічною сертифікацією Cisco. Щоб отримати статус експерта, необхідно скласти іспит, що складається з двох частин. Письмова частина проходить у центрі тестування Pearson VUE, практична робота — у лабораторії Cisco.

Щоб скласти іспит, необов’язково мати статус Professional або Associate. На цьому рівні є такі напрями: Cloud, Collaboration, Data Center, Routing and Switching, Security, Service Provider, Wireless, CCDP.

У 2007 році було запроваджено сертифікацію CCDE для оцінювання навичок проєктування мережевої інфраструктури. За статистикою, статус Expert мають лише 3% випускників Мережевої академії Cisco.

Усі дипломи цього рівня діють протягом двох років.

Рівень зарплати в Україні: від $2500

Architect

Найвищий рівень сертифікації Cisco, було запроваджено 2010 року. Цей статус мають не більше десятка осіб у всьому світі. Присвоюється як підтвердження навичок роботи з глобальними мережами масштабів транснаціональних компаній, великих міжнародних корпорацій.

На цьому рівні існує всього один напрямок сертифікації CCAr (Cisco Certified Architect). Щоб стати сертифікованим фахівцем найвищого рівня, необхідно підготувати і захистити дипломну роботу.

Сертифікат CCAr діє п’ять років.

Підсумок

IT Education Center є філією Мережевої академії Cisco. Ми проводимо набір на курси підготовки до сертифікації Cisco рівня ССNA. Найкращим студентам надається знижка на платний сертифікаційний іспит, який проходить у спеціалізованому центрі тестування PersonVue!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились