Як цивільним підготуватися до можливої мобілізації: поради від військових

Недостатньо прийняти рішення піти до лав Збройних сил України. Для цього вам потрібна моральна та фізична підготовка, треба опанувати певні навички та закупити необхідне спорядження. 

Як підготуватися до можливої мобілізації? Зібрали та узагальнили основні поради від військових.

Моральна підготовка

Один з найважливіших моментів. Ви маєте бути готовими до того, що люди на війні помирають набагато частіше, ніж у мирний час. А дивитися відео з фронту — не те саме, що перебувати там. Це дуже складно в емоційному плані.

Військові радять заздалегідь дізнатися якнайбільше інформації про різні типи озброєння ЗСУ та російської армії. Так ви краще знатимете, чого очікувати та як себе захистити від тієї чи іншої зброї.

Почитайте книжки: 

  • посібники Ганса фон Даха;
  • Крістофер Ларсен — «Тактика дій легкої піхоти для дій малих груп».

Та подивіться такі ресурси:

Коли будете на місці, краще візьміть номери своїх побратимів та когось із їх близьких, раптом щось станеться. Передайте номери побратимів своїм рідним.

Фізична підготовка та здоров’я

Теж один з головних моментів. Вам знадобиться витривалість, адже доведеться постійно носити на собі екіпірування. На додачу в умовах стресу, втоми та фізичного навантаження, можуть з’явитися хронічні проблеми, які у цивільному житті майже не турбували. 

Заздалегідь підготуйте тіло до великих навантажень. Стандартний бронежилет збройних сил важить 11 кг. А ще шолом, боєкомплект, аптечка та різні дрібниці, що в сумі складає понад 20 кг. 

Основне навантаження впаде на ноги та спину, тому вже зараз більше ходіть, припиніть користуватися ліфтом, качайте прес, стійте в планці — це дасть змогу укріпити спину. Позбудьтесь надлишкової ваги, після підйому на 5–7 поверх у вас не повинно з’являтися сильної задишки. Якщо є можливість, почніть ходити в спортзал.

— Олександр Бевзюк, бізнес-аналітик у логістичній компанії FM Logistic. Наразі — командир відділення стрілецького батальйону.

Для підготовки ви можете обрати варіант, що вам більш до вподоби: бігайте, розтягуйте спину різними вправами для йоги, або займайтесь на турніку. Також можете спробувати сходити у похід, щоб перевірити, як ви триматиметеся. Це також допоможе зрозуміти, які речі вам знадобляться для виживання в диких умовах.

Після мобілізації доступ до якісної медицини буде обмеженим, якщо взагалі буде. Тож подумайте про своє здоров’я: подбайте про зуби, зробіть планову вакцинацію, пройдіть повне обстеження. Згадайте всі свої хронічні проблеми, адже в умовах війни вони можуть загостритися. Краще мінімізувати такі ризики.

Спорядження

Що купувати залежить від того, де служитимете, які у вас будуть задачі та чим вас забезпечать в армії.

Основні принципи — це замаскованість (піксель, олива тощо), надійність, вага, габаритність у похідному вигляді, зручність і частота використання. Що менше речей — то краще. Будьте мінімалістами. Якщо ваш рюкзак досить легкий і не дуже габаритний, а з набором речей у ньому ви зможете прожити від 3 до 10 діб та пройти 10–20 км, отже ви усе робите правильно.

— Володимир Камуз, Full Stack WordPress Developer. Нині — боєць мінометної батареї, де служить як аеророзвідник та коригувальник вогню

Проте є речі, які знадобляться у будь-якому випадку. Наприклад, такі, що підходять і для армії, і для походу: рюкзак, лопата, ножівка, сокира, пончо чи плащ-намет, спальник, надувний каримат, мультитул з викрутками, газовий чи бензиновий пальник.

Також військовим потрібні:

  • тактичні рукавички;
  • наколінники;
  • водонепроникні герметичні пакети та/або презервативи — так ви зможете зберігати документи та інші речі, щоб не вони не постраждали від вологи;
  • індивідуальна аптечка;
  • дитячі вологі серветки для особистої гігієни;
  • павербанк та зарядні пристрої;
  • ліхтарик (бажано з додатковою зеленою або червоною підсвіткою — це може бути дуже корисним, коли треба залишатись непомітним).

Аптечка

Купіть якісну аптечку та за потреби доукомплектуйте, щоб вона містила такі засоби:

  • турнікет САТ (2–3 шт.);
  • ізраїльський бандаж (1–2 шт.);
  • 2–3 пляшки хлоргексидину;
  • кровоспинні серветки;
  • бинт для тампонади;
  • атравматичні ножиці;
  • термоковдра з фольги;
  • бинти, пластир;
  • декомпресійна голка;
  • оклюзійна наклейка;
  • клапан-плівка;
  • рукавички медичні (5–6 пар);
  • ліки проти розладів шлунка;
  • активоване вугілля;
  • судокрем;
  • індивідуальні медикаменти.

Купуйте лише сертифіковані CAT-турнікети. Серед українських виробників можете брати SICH. Візьміть два підсумки під них. 

Але окрім цього варто знати, що з цим робити. 

Щодо медицини, тут все просто. Гуглите IFAK (Individual First Aid Kit) армії США, натівський стандарт. І вчіться всього, що там є: накладати турнікет на себе чи на побратимів. Робити це однією рукою, з незручних положень: наприклад, лівою рукою на праву руку, лівою рукою на праву ногу (або правою, якщо ви лівша). Якщо опануєте турнікет — це вже 80% від необхідних знань, бо, за свідченнями медиків, більшість загиблих — саме від кровотечі з кінцівок.

— Сергій Прохоренко, Co-Founder at Agile.Live, в лютому-березні 2022 — солдат роти резерву 4-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади.

Варто навчитися використовувати компресійну пов’язку та тампон для тампонування рани. Потрібно знати, у яких випадках рана тампонується, а потім перев’язується, а коли накладається турнікет. 

Документи

Здебільшого для заповнення документів, заяв та інших запитів вам підійдуть скани документів, які ви можете зберігати у хмарі. Також у пригоді може стати «Дія».

Проте зверніть увагу на документи, які ви отримаєте на місці. Як тільки вас розподілять у військову частину, вимагайте у стройовій частині, щоб вам видали «витяг з наказу», та відправте його рідним. Оригінал залиште вдома, копії передайте на роботу, за потреби надайте в ЖЕК тощо. Це базовий документ, який допоможе вирішувати спори з виплатами, якщо такі виникнуть.

Коли вас зарахують до військової частини та видадуть зброю, про це зроблять записи у військовому квитку. Будьте уважними та перевірте, чи збігаються ці дані. Були випадки, коли в записах були помилки, в тому числі у номері зброї. Вирішуйте такі моменти на місці, а потім — сфотографуйте, збережіть в хмару та надайте доступ рідним.  

Тут головне — фотографувати та зберігати оригінали усіх документів, які ви отримуєте, або при змінах у наявних документах.

Що треба знати?

Військові радять заздалегідь пройти тренінг з домедичної допомоги. Ці навички вам допоможуть не лише під час служби в армії, але й у цивільному житті. Після якісних курсів зможете навчити своїх побратимів.

Дізнайтесь більше інформації за військовою спеціальністю, що вас цікавить — почитайте літературу та подивіться навчальні фільми на цю тему. Наприклад, один снайпер-початківець в перші дні війни знайшов багато корисних матеріалів на торентах.

Це дасть вам можливість потрапити на бажану посаду. Адже якщо матимете необхідні знання чи навички, це збільшить ваші шанси. Деякі підготовчі курси ви зможете отримати лише через офіційне звернення військової частини. Тож будьте наполегливими. 

Також вам знадобиться базова стрілецька підготовка. Знайдіть тренера і навчайтеся на стрільбищі, щоб опанувати базові стійки, перехід між стійками, зміну магазину та дізнатись як поводитись зі зброєю.

Вивчіть основні характеристики стрілецької зброї та боєприпасів, поширених в армії: АК-74, РПК, ПКМ. Дослідіть балістику, щоб знати яка зброя на яких дистанціях ефективніша.

В YouTube можна знайти купу інформації про облаштування окопів та захисних споруд. Можете ознайомитися з каналами «Американський піхотинець», «Combat Raccoon», «Хлопці з лісу» та «Alex Saint».

Класно буде, якщо розберетесь з топографією та навчитесь орієнтуватись на місцевості, адже здебільшого ви користуватиметеся офлайн-мапами. Найчастіше військові обирають «Кропиву». Буде достатньо подивитися можливості цієї програми, прочитавши посібник користувача. 

Ще в пригоді стануть навички керування автівкою на механічній КП.

Інформаційна безпека

Також нагадаємо основні правила інформаційної безпеки на фронті: 

  • важливою інформацією діліться лише через месенджер Signal;
  • не користуйтеся телефоном на позиціях;
  • не користуйтеся гаджетами з Bluetooth та Wi-Fi, якщо їх не можна вимкнути;
  • вимкніть геолокацію;
  • не передавайте інформацію про місце перебування, чисельність особового складу, озброєння тощо.

Висновок

Якщо ви захочете долучитись до Збройних сил або отримаєте повістку — підготуйте себе до цього. Подбайте про свій моральний стан. Підготуйтеся фізично, адже вас чекають великі навантаження, та пам’ятайте, що на фронті швидко вилазять якісь хвороби. Навчіться надавати домедичну допомогу та потренуйтеся користуватися аптечкою. Дізнайтесь більше про свою спеціальність, про зброю та техніку, а також навчіться стріляти. 

Так ви зможете ефективно приступити до нових обов’язків, а також захистити не лише свою країну, але й себе та побратимів.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились