Планшети на базі Linux: актуальний список на 2021 рік

Про ноутбуки та телефони на базі Linux ми вже писали. Як щодо планшетів? І хоч вибір невеликий, ми вирішили не оминати це питання стороною. Зібрали невеликий список планшетів на Linux для справжніх опенсорсних адептів. 

ТОП 3: планшети на базі Linux

PineTab

Ціна PineTab 10,1: 120 $ 

PineTab поставляється з попередньо встановленою ОС UBports. Тут місткісний сенсорний екран HD IPS, з 16,7 млн ​​кольорів. Зверніть увагу, що UBports все ще перебуває на стадії бета-тестування, і, хоча більшість основних функцій працює, деякі елементи залишаються на етапі розробки.

Технічні характеристики (базові): місткісний сенсорний екран HD IPS, набір мікросхем Allwinner A64, чотириядерний процесор та 2 ГБ оперативної пам’яті.

Цей планшет бюджетний і не може конкурувати з iPad або Galaxy Tab. Але встановити будь-який дистрибутив і налаштувати його на власний розсуд можна легко. Майте на увазі, що запаси Pine обмежені, тому вважайте, що вам пощастило, якщо ви побачите цей пристрій в наявності.

RasPad

Ціна RasPad 3-A: 259 $ 

RasPad — планшет для програмування, повністю сумісний з Raspberry Pi 4B. Має не плоский, а клиноподібний корпус, що полегшує використання планшета на робочому місці.

Технічні характеристики (базові): RasPad з внутрішнім 10,1-дюймовим сенсорним LCD екраном IPS Pi, високою роздільною здатністю 1280×800 пікселів. Виробники відзначають простоту збору гаджета.

Існує спеціальна ОС RasPad, але можна використовувати звичайну ОС Raspbian, Ubuntu або будь-яку іншу операційну систему Raspberry Pi. При виборі ОС враховуйте зручність торкання. Зауважте, що плата Raspberry Pi 4B в комплект не входить. Її доведеться купувати окремо.

JingPad

Ціна JingPad А1: 549 $ (за 699 ​​$ ви отримаєте: планшет, перо і магнітну кришку клавіатури).

Можливо, це один із небагатьох проєктів, спрямованих на створення “Linux-планшетів споживчого рівня”. За допомогою Android Apps on JingOS, ви можете запускати більшість популярних програм на своєму JingPad A1. Це робить його першим планшетом Linux, який зручно використовуватиме повсякденні завдання.

Технічні характеристики (базові): має 11-дюймовий дисплей 2K AMOLED, 8 ГБ оперативної пам’яті, процесор Unisoc Tiger T7510 Octa Core і магнітну клавіатуру.

JingPad також має власну ОС JingOS на базі Linux, зручну для сенсорного керування. Операційна система все ще перебуває в стадії інтенсивної розробки й має бути готовою до кінця першого кварталу 2022 року. 

Що ще?

Ubuntu Touch. Так, це не гаджет, а операційна система. Але вона дає вам встановити зручну для сенсорного керування версію Ubuntu на старий планшет Android.

Офіційно Ubuntu Touch підтримує планшети Nexus 7, Lenovo M10, Xperia Z4 та BQ Aquaris. Ви можете спробувати встановити Ubuntu Touch на якийсь інший свій планшет, з великою ймовірністю він буде працювати, але може не на 100%.

Загалом, якщо ви експериментатор або хочете вдихнути нове життя у свій старий планшет на Android, Ubuntu Touch може стати гарним рішенням (і заняттям на вихідні).

Підсумок

Планшети на базі Linux справді ще далекі від популярної продукції, їм складно конкурувати на ринку принаймні з планшетами на Android. Однак, ми знайшли й описали кілька доступних варіантів, які вселяють надію.

Увага, питання: якби довелося вибрати лише один із трьох планшетів для повсякденного використання, який би обрали ви? 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились