7 кращих моделей конвеєрів CI/CD для розгортання ПЗ

Конвеєр безперервної інтеграції/безперервного розгортання (CI/CD) є якорем кожної ініціативи DevOps. Пайплайн CI/CD усуває поширені проблеми та дозволяє групам розробки й експлуатації співпрацювати протягом усього життєвого циклу розробки програмного забезпечення.

Щобільше, перехід на DevOps та конвеєр CI/CD може допомогти вашій організації постачати програмне забезпечення надійніше та швидше.

Нумо розбиратися, що таке конвеєр CI/CD і які він має моделі.

Примітка.  Безперервна інтеграція/безперервне доставляння (CI/CD), ще відоме як безперервне розгортання — це методика розробки програмного забезпечення, що реалізується завдяки інструментам автоматизації. Регулярні та надійні оновлення зменшують цикли випуску шляхом безперервного доставляння коду.

Вступ

CI/CD — збірний термін, що охоплює кілька етапів DevOps. CI (безперервна інтеграція) — це спосіб інтеграції змін коду в репозиторій по кілька разів на день. CD має два значення: безперервне доставляння автоматизує інтеграцію, в той час, як безперервне розгортання автоматично випускає фінальну збірку для кінцевих користувачів. Регулярне тестування в рамках CI/CD зменшує кількість помилок та дефектів коду, що робить цю методику незамінною для робочого процесу DevOps.

Моделі конвеєра CI/CD

Конвеєр CI/CD — це робоча специфікація кроків, які розробник повинен виконати під час доставляння нової версії програмного продукту. Без автоматизованого пайплайну інженерам все одно доводилося б виконувати ці кроки вручну та, в результаті, менш продуктивно.

Мета успішного процесу безперервного доставляння — мінімізація часу, необхідного для реалізації високоякісного ПЗ, застосовуючи гнучкі методи та автоматизуючи всю систему доставляння. 

Нижче, 7 основних моделей конвеєра CI/CD.

  1. Створення та розгортання прототипу
    Ця модель в основному зосереджена на створенні прототипу, а потім на його розгортанні. Однією з переваг цього шаблону є те, що ви можете розгорнути артефакт кілька разів після його створення.
    Модель створення та розгортання не залежить від навколишнього середовища. Це означає, що для неї не потрібні жодні властивості або пакети, орієнтовані на зовнішнє середовище. На додаток до цього, ця модель об’єднує все разом, включаючи код основної інфраструктури. 
  2. Пайплайн як код
    Логіка конвеєра кодифікована, зберігається разом із кодом інфраструктури та використовує контейнерні ранери. В цій моделі пайплайном керують як звичайним кодом програми та піддають подібним процесам перегляду й стратегіям розгалуження. Окрім цього, виконання конвеєрів у контейнерах полегшує платформу CI/CD для підтримки багатьох робочих навантажень, хоча кожне з них містить своє особливе середовище збірки для виконання своїх вимог.
    Для середовищ збірки джерело образу контейнера використовує образи Docker. Реалізація ранеру CI автоматизована та уніфікована. Крім того, ранер може зростати відповідно до попиту та перебувати в режимі очікування протягом годин. Згодом, це може мінімізувати непотрібні затримки. 
  3. Швидкий фідбек від команди
    Кожна фіксація автоматично запускає належний конвеєр, причому конвеєри збірки оптимізовані для швидшого звітування про будь-які проблеми. Тут вони будують конвеєри, використовуючи розпаралелювання для незалежних завдань, щоб збільшити швидкість. Більш того, пайплайни швидкого збирання дозволяють виконувати важливі завдання за мінімальний час.
    У цьому методі, кожен успішний запуск дає результати статичного аналізу та версійний пакет. Ви навіть можете ввімкнути командні сповіщення про статус запиту та отримувати їх в електронних листах, каналах чату, на інформаційних панелях та інших носіях. 
  4. Автоматизація тестування
    Автоматизація процесу збірки є основною практикою конвеєра CI. Крім того, процес збірки може використовувати інструмент збірки для певної кодової бази. Наприклад, ви можете використовувати npm, щоб створювати свої Javascript-додатки та рішення на основі JVM. 
    Сучасні тестові фреймворки можуть імітувати розробку програми за допомогою пакетів оркестровки, які потрібно розгорнути в програмі. До того ж модифікація тестового покриття для охоплення змін API є винятком у таких тестах. 
  5. Стабільні внутрішні випуски
    У цьому методі кожна гілка коду отримує загальне ефемерне середовище, яке можна легко створювати та видаляти. Тут збірка створює пакети з версіями, які розгортаються та запускаються автоматично або виконуються вручну.
    Крім того, кожен розробник програмного забезпечення може будь-коли видалити або запустити ефемерні середовища. Ранери CI використовують хмарні можливості, щоб взяти на себе певні ролі та отримати потрібні дозволи для завершення проєкту.
  6. Проєктування паралельних робочих процесів
    Команди розробників зазвичай практикують постійну інтеграцію невеликих фрагментів коду перед створенням програми. Цей метод передбачає встановлення лінійного потоку, щоб усе запускалося за короткий проміжок часу.
    Однією з поширених помилок тут є застосування аналогічного лінійного мислення під час переходу від безперервної інтеграції до безперервного доставляння. Отже, якщо ви робите щось паралельно, ваша система CD має бути інноваційною щодо обробки залежностей.
  7. Стандартизований випуск продукту
    Розгорніть випуск з тегами в робочому середовищі та автоматизуйте паперову роботу. Систематизовані та стандартизовані процеси релізу дозволяють командам випускати релізи за потреби. Автоматизовані випуски, своєю чергою, залишають слід, який можна перевірити на якість. Шлюзи релізу можуть викликати зовнішні API та використовувати відповіді, щоб вирішити, чи слід продовжити випуск або зупинити його.

Висновок

Для сучасних цифрових продуктів і послуг швидший випуск із підвищеним рівнем безпеки є основною конкурентною перевагою бізнесу. Конвеєри CI/CD дозволяють організаціям робити гігантські стрибки вперед у швидкості та стабільності, встановлюють автоматизований процес управління підприємством. Пайплайн CI/CD гарантує, що ваша організація розуміє ризики та керує ними. Отже, оптимізуйте конвеєр CI/CD, щоб отримати максимальну віддачу від розробки програмного забезпечення. 

Хочете дізнатися більше про можливості методології DevOps? Слідкуйте за новинами нашого блогу. Хочете стати частиною цієї сфери? Обирайте курс на IT Education Center за своїм рівнем знань та здобувайте нові навички.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились