Автоматизація та оркестрування: 6 кращих інструментів 2023 року 

Рутина. Слово від якого щемить серце кожного системного адміністратора, особливо якщо ця рутина займає багато часу. Інсталювати ОС та різні програми, видаляти та оновлювати їх… А головне — робити це все вчасно 🤯 

Благо, що добрі люди вигадали інструменти оркестровки й автоматизації. Незалежно від того, чи у вас є кілька ПК, чи велика ІТ-інфраструктура — таке ПЗ значно підвищить ефективність, спростить керування складними завданнями та робочими процесами.

Та добрі люди дещо перестаралися. Нині ми маємо величезну кількість інструментів, що можуть обробляти всі види повторюваних робочих завдань. І тепер постає питання: які із них обрати?

Ми вже писали про оркестрування, та чим воно відрізняється від автоматизації. Простими словами про важливу IT-концепцію читайте тут

Ось найпоширеніші інструменти оркестровки та автоматизації для Linux, що обирають наші колеги з NetForce 👇

Кращі інструменти для автоматизації та оркестрування

І. Ansible

Ansible — це опенсорсний інструмент керування ІТ-інфраструктурою. Він ідеально підходить для автоматизації розгортань, налаштувань та оновлень додатків на ваших ПК.

Ключові особливості Ansible:

  • Вам не потрібно встановлювати ПЗ, пов’язане з Ansible, на керовані системи. Це полегшує початок роботи з інструментом і знижує навантаження на управління агентами в декількох системах.
  • Інструмент використовує мову високого рівня під назвою Ansible Playbooks для визначення бажаного стану ІТ-інфраструктури. Плейбуки написані мовою YAML, їх легко читати та розуміти.
  • Ansible можна безпечно запускати кілька разів без змін ваших систем, якщо вони вже знаходяться в бажаному стані.
  • ПЗ Ansible має велику бібліотеку попередньо написаних модулів. Вони потрібні, щоб керувати спільними завданнями, типу встановити пакети, керувати службами та налаштувати програми. Крім того, ви можете написати власні модулі, щоб додати нові функції.

Ansible широко використовується окремими юзерами та організаціями будь-якого розміру. Інструмент може допомогти зменшити час і зусилля, необхідні для обслуговування ваших систем Linux.

Якщо хочете стати сеньйором автоматизації — ось курс з Ansible від ITEDU. 

ІІ. Puppet

Ще один опенсорсний інструмент оркестровки та управління конфігурацією — Puppet. Він дозволяє визначати бажаний стан вашої ІТ-інфраструктури: це стосується і пакетів, і служб, і програм, які вам потрібні на ПК.

Ключова особливість Puppet: він може зробити так, щоб стан вашої ІТ-інфраструктури відповідав заданому (або бажаному) показнику.

Окрім керування конфігурацією, Puppet також надає можливості оркестровки, які дозволяють автоматизувати складні завдання та робочі процеси у вашій інфраструктурі.

Puppet має високу масштабованість і ефективність, ви можете використовувати його для керування як малою, так і великою ІТ-інфраструктурою.

ІІІ. cloud-init

cloud-init — це опенсорсний інструмент, який в основному використовується для конфігурації та налаштування хмарних екземплярів. Наприклад, встановлення та налаштування віртуальних машин на хмарних платформах, таких як Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure та Google Cloud Platform (GCP). 

Звичайно, ви також можете використовувати його з локальним ПЗ віртуалізації, таким як VirtualBox і VMware.

Інші типові завдання, які можна автоматизувати за допомогою cloud-init, включають встановлення пакетів і програм, адміністрування користувачів й груп, налаштування мережі та запис файлів.

cloud-init зчитує дані конфігурації з різноманітних джерел, включаючи файли:

  • метаданих хмари, 
  • конфігурації у файловій системі примірника,
  • даних користувача.

Платформа розроблена Canonical і спочатку підтримувалася лише в Ubuntu, але тепер вона доступна у всіх основних дистрибутивах Linux.

ІV. Salt 

Salt — це інструмент оркестровки та управління конфігурацією для Linux і Unix-подібних систем. Він дозволяє автоматизувати процес управління та обслуговування ПК. Він ідеально підходить для встановлення ПЗ, керування службами та інших адміністративних операцій.

Salt переважно працює за моделлю сервер-клієнт, де вам потрібно налаштувати та встановити програмне забезпечення на ПК, яким керуватиме Salt. Сервер називається «головним», а клієнти — «міньйонами». Salt також підтримує безагентну архітектуру.

Він використовує метод зв’язку ZeroMQ, який забезпечує високошвидкісний зв’язок. Salt дозволяє виконувати завдання на тисячах систем паралельно, що робить його ефективним і масштабованим.

Подібно до Ansible, Salt використовує YAML для визначення стану вашої інфраструктури. Однак Salt має крутішу криву навчання. Якщо ви збираєтеся керувати великою ІТ-інфраструктурою, тоді цей інструмент може стати вашим ідеальним рішенням.

V. Chef

Chef — це потужний і легкий інструмент оркестровки та автоматизації. Ви можете використовувати це ПЗ для керування та налаштування вашої ІТ-інфраструктури, включаючи конфігурацію, служби та пакети ПЗ, які потрібно встановити.

Chef використовує мову високого рівня Chef Infra Language, щоб визначити стан вашого сервера або ПК. Chef Infra відносно проста для читання та розуміння, написана вона на Ruby.

Окрім керування конфігурацією, цей інструмент також надає можливості автоматизації, які дозволяють автоматизувати складні завдання та робочі процеси у вашій ІТ-інфраструктурі. Наприклад, ви можете використовувати його для керування життєвим циклом свого сервера та виконання поточних оновлень у кількох активних системах.

Chef є масштабованим і ефективним, ви можете використовувати його для керування ІТ-інфраструктурою будь-якого розміру.

VI. Terraform

Terraform — це опенсорсний інструмент для безпечного та ефективного створення, зміни та керування версіями інфраструктури. Як і cloud-init, він в основному використовується з постачальниками хмарних послуг, такими як AWS, Azure і Google Cloud Platform. Terraform також підтримує локальну ІТ-інфраструктуру.

Інструмент використовує мову конфігурації високого рівня під назвою HashiCorp Configuration Language (HCL). Чудовою особливістю Terraform є контроль версій, який заохочує співпрацю з іншими членами команди за допомогою систем контролю версій, таких як Git.

Ви можете використовувати Terraform для запуску своїх програм на кількох хмарних платформах одночасно. Його легко освоїти й водночас він дуже гнучкий, надійний і масштабований. Інструмент ідеально підходить для малої та великої ІТ-інфраструктури.

Післяслово

З Linux ви можете вивести свою роботу на абсолютно новий рівень. Від встановлення ОС до керування ПЗ і службами — можна автоматизувати все. Ми розглянули лише деякі з найвідоміших інструментів, які допоможуть керувати всім життєвим циклом ваших серверів і ПК Linux.

Вже автоматизували рутинні задачі? Маєте свій список інструментів? Напишіть про це в коментарях. Вйо ділитися досвідом 👇

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились