ТОП 7 дистрибутивів Linux 2022 року

ТОП 7 дистрибутивів Linux 2022 року

Дистрибутиви Linux використовуються для різних цілей, включаючи розробку програмного забезпечення, програмування, пентестування, вебхостинг тощо. Всі вони орієнтовані на задоволення конкретних потреб. Однак вибір правильного дистрибутиву дуже важливий та складний, враховуючи, що їх сотні…

Ми зібрали список тих, на які вам точно слід звернути увагу у 2022 році. 

  1. Ubuntu 22.04 LTS
    21 квітня 2022 року, відбувся реліз чергової версії Ubuntu — 22.04 LTS Jammy Jellyfish. Дистро заснований на Debian. Довгострокова підтримка системи означає, що ця версія отримуватиме нові випуски ядра Linux і постійні оновлення програм протягом наступних 5 років. У той час як критичні виправлення безпеки поставлятимуться аж до 2032-04-21 (за програмою Extended Security Maintenance).
    В Ubuntu 22.04 LTS як середовище робочого столу використовується GNOME 42, також є новий інсталятор, а сеанс робочого столу за замовчуванням — Wayland. Реліз включає ядро ​​Linux 5.15. З нововведень: покращення для файлової системи Ext4, яка використовується за замовчуванням, новий драйвер NTFS3, вбудований сервер SMB, підтримку нового обладнання, поліпшення продуктивності, підтримку SoC Apple M1 і оновлення для безлічі драйверів. Повний список ченджлогів можна знайти тут.
  2. Slackware 15.0
    Slackware є найстарішим активним дистрибутивом на цей момент, його іноді називають найбільш UNIX’овим. Слід зазначити, що новий реліз може бути нецікавим для нових користувачів настільних комп’ютерів. Якщо вам потрібен дистрибутив для старого обладнання або щось, що ефективно використовує ресурси — Slackware 15.0 може стати хорошим кандидатом. Однак, він в основному підходить для досвідчених користувачів Linux.
    Розробники цього дистро змінили ConsoleKit2 на elogind, що значно полегшує підтримку ПЗ, яка націлена на іншу систему ініціалізації та інформує про стандарти XDG. Додали підтримку PipeWire як альтернативу PulseAudio. Також, змінили Qt4 і повністю переїхали до Qt5. Додали Rust, Python 3 і багато-багато нових бібліотек для підтримки всіх різноманітних доповнень. Більше інформації тут. 
  3. Zorin OS 16.1
    Цей дистро — альтернатива Windows і macOS, розроблена для того, щоб зробити ваш комп’ютер швидшим, потужнішим, безпечним і усе це з повагою до конфіденційності. Zorin OS 16.1 вражає численними доповненнями функцій та покращеннями UX. На нашу думку, ця версія мала найбільш масштабні оновлення з точки зору якісних змін для покращеного робочого столу. Враховуючи усі оновлення 16-ої версії, цілком справедливо з нетерпінням чекати наступного великого випуску. Звичайно, що він буде заснований на Ubuntu 22.04 LTS, але несподіванкою стануть візуальні зміни/покращення.
    Що важливо, з моменту випуску Zorin OS 16.1, компанія передала весь прибуток від продажу Zorin OS Pro на гуманітарну допомогу народу України, а це  €31 366. Суму розділили між Червоним Хрестом (що працює в Україні), організації «Лікарі без кордонів» та БО «Таблеточки». За що їм окрема подяка 💙💛
  4. Pop!_OS 22.04
    Pop!_OS — це надійний дистрибутив, що не акцентує на візуальні зміни, він зосереджується на покращенні робочого процесу, забезпечуючи унікальний робочий стіл. Рішення System76 відмовитися від Launchpad і їх плани створити середовище робочого столу на базі Rust. Ось лише деякі з багатьох моментів, які змушують нас стежити за цим дистро. Що нового у Pop!_OS 22.04? Підвищена продуктивність за допомогою планувальника System76, новий та покращений Pop!_Shop та багато іншого
  5. Linux Mint 20.3
    Linux Mint — операційна система для настільних і портативних комп’ютерів. Він готовий до використання і повністю оснащений програмами, які потрібні більшості людей.  Починаючи з Linux Mint 20.3, команда розробників почала зосереджуватися на покращенні зовнішнього вигляду дистрибутива. Тому наступний Linux Mint 21 може стати випуском, де ви відчуєте значне візуальне оновлення, враховуючи, що вони повинні покращити користувальницький досвід для сучасного робочого столу. Завантажити доступні зараз версії можна тут.
  6. CutefishOS
    Завдяки стабільному ядру Ubuntu та кращій підтримці графічних драйверів CutefishOS може стати вашою наступною улюбленою операційною системою. Дистро має сучасний та ефективний користувацький інтерфейс, щоб отримати хороший досвід. Він має сучасну док-станцію, яка надає юзерам зручне місце для доступу до програм і функцій. CutefishOS знаходиться на ранній стадії розробки (бета-фаза) і ще не досягла стабільного випуску. Згідно з нашим досвідом, ця “рибка” могла б конкурувати з Deepin Linux з точки зору користувацького досвіду. Завантажити можна тут. Звичайно, варто бути уважним, оскільки у CutefishOS ще немає стабільного релізу.
  7. Fedora 36
    У травні відбувся реліз дистрибутива Fedora Linux 36. Для завантаження підготовлені продукти Fedora Workstation, Fedora Server, CoreOS, Fedora IoT Edition та live-збірки, що постачаються у формі спінів з десктоп-оточеннями KDE Plasma 5, Xfce, MATE, Cinnamon, LXDE та LXQt. Збірки сформовано для архітектур x86_64, Power64, ARM64 (AArch64) та різних пристроїв з 32-розрядними процесорами ARM. Робочий стіл Fedora Workstation оновлений до випуску GNOME 42. Для систем із пропрієтарними драйверами NVIDIA за замовчуванням залучили сеанс GNOME на базі протоколу Wayland. За дефолтом для більшості мов тепер працюють шрифти Noto замість DejaVu. Більше про нововведення релізу знайдете тут

Впевнені, що ви знаєте, чим доповнити цей список. Хочете додати в ТОП EndeavourOS, Garuda Linux чи якийсь інший дистро? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились