13 створених з нуля дистрибутивів Linux: особливості та функції

Ви можете знайти для себе дистрибутив Linux навіть якщо маєте найвитонченіший смак. Проте майже всі дистро походять від Debian, Fedora чи Arch Linux. Якщо вам цікаво, чи можна зробити щось стабільне, продуктивне та безпечне з нуля — цей матеріал для вас.

До речі, перший незалежний дистрибутив з’явився ще у 1993 році та досі популярний серед користувачів. Зібрали добірку таких дистрибутивів для будь-яких задач: особистого використання, для новачків, для ПК, серверів чи відновлення після збоїв. 

Обережно: після цього матеріалу може з’явитися бажання створити свій дистрибутив. І потрібний для цього інструмент ви тут також знайдете 😉

Тож вперед!

Топ 5 за версією DistroWatch

Зібрали цей топ із дистрибутивів, розроблених з нуля, що потрапили до рейтингу проєктів на DistroWatch.

Void Linux

Розробив Хуан Ромеро Пардінес, колишній розробник NetBSD, у 2008 році. 

Займає 5 місце в рейтингу з оцінкою 9,09 з 10.

Це — дистрибутив з прокатними випусками, тобто тут оновлення ПЗ розгортаються постійно, а не пакетами версій.

Він має власну систему двійкових пакетів X — XBPS. Ця система дає змогу швидко встановлювати, оновлювати та видаляти програмне забезпечення у вашій системі, а ще виявляє несумісні спільні бібліотеки й залежності під час оновлення або видалення пакетів. 

Замість поширеного системного менеджера systemd, Void використовує runit як систему ініціалізації. З цікавого, runit має розпаралелювання запуску системних служб, що може пришвидшити час завантаження операційної системи. Ще цей дистро дозволяє вам використовувати кілька робочих середовищ.

Void Linux — перший дистрибутив, що за замовчуванням включав LibreSSL як системну криптографічну бібліотеку. Вона походить від команди OpenBSD, які фокусуються на підвищенні рівня безпеки. LibreSSL має свої особливості: вона орієнтується на якісну підтримку протоколів SSL/TLS та не містить зайвої функціональності. Проте з березня 2021 року дистро використовує OpenSSL.

Void Linux має такі мінімальні системні вимоги. 

Встановити цей дистрибутив можна за посиланням. 

Slackware — найстаріший дистро

Розроблений Патріком Волкердінґом у 1993 році.

Займає 6 місце у рейтингу з оцінкою 9.06.

Найстаріший дистрибутив, що підтримується й досі. Його створили на базі системи Softlanding Linux, проте пізніше Slackware сам став основою для багатьох дистрибутивів.

Основні принципи Slackware — стабільність та простота. При цьому дистрибутив гнучкий та потужний. Він включає лише стабільні випуски програмного забезпечення, а також не має специфічних конфігурацій. 

Стандартний менеджер пакунків — Pkgtools — не відстежує залежності, тож тут застосовується підхід «одна програма — один пакунок». Через це дисковий простір працює не дуже економно, проте залежності легко відстежувати вручну. Є також сторонні менеджери пакунків, які дозволяють стежити за залежностями: slapt-get, SWARET.

Slackware працює з машинами від Pentium і до найновіших варіантів. 

Знайдете Slackware за цим посиланням.

Gentoo Linux — для системних експертів

Спочатку була розроблена Деніелом Робінсом як Enoch Linux у 1999-му. Версія Gentoo Linux 1.0 з оригінальною пакетною системою вийшла у 2002-му.

Займає 15 місце у рейтингу з оцінкою 8.78.

Дистрибутив, розрахований на системних експертів. Підходить тим, хто працює з мережами. Ідея дистрибутиву — дати повну свободу налаштування до найменших деталей, а також можливість оптимізувати ОС під свої вимоги. 

Gentoo використовує власний менеджер пакетів Portage, який дає створювати та встановлювати пакети, і при цьому оптимізувати їх для вашого апаратного забезпечення. 

Portage забезпечує розширене вирішення залежностей, а також встановлює ПЗ з вихідного коду.

На Gentoo базується Chromium OS — версія ChromeOS з відкритим кодом.

Дистрибутив також підтримує 32-розрядні архітектури.

Завантажити Gentoo можна тут

PCLinuxOS — дистро для ПК

Розробив Білл Рейнольдс у 2003 році.

Займає 23 місце з рейтингом 8.56.

Безпечний та захищений дистрибутив Linux x86_64. Ви можете обрати робоче середовище KDE Plasma, Mate та XFCE. PCLinuxOS також пропонує кілька випусків від спільноти з більшою кількістю робочих столів.

PCLinuxOS націлений на використання у Live-режимі, але підтримує й встановлення на жорсткий диск. Версії дистрибутиву, що встановлені локально, використовують систему керування пакетами APT завдяки менеджеру пакетів Synaptic. А у репозиторіях можна знайти понад 12 000 пакетів rpm.

PCLinuxOS має сценарій mylivecd, який дозволяє користувачеві зробити «моментальний знімок» поточної інсталяції жорсткого диска. Він зберігає усі налаштування, програми, документи тощо, та може стиснути його в образ CD/DVD/USB ISO.

Підтримує понад 85 мов.

Завантажити PCLinuxOS

Mageia

Розробили колишні співробітники компанії Mandriva у 2010 році.

Займає 29 місце з рейтингом 8.38.

Стабільний та безпечний дистрибутив для комп’ютерів та серверів. Він розробляється спільнотою та підтримується некомерційною організацією. Щороку виходить великий реліз.

Mageia має всі ключові графічні оболонки. Проте основним і найбільш популярним варіантом для цього дистрибутиву є KDE. Також доступні GNOME та XFCE. 

Як і Void Linux, має мінімальні системні вимоги, які детально описані на сайті дистрибутиву.

Завантажити Mageia

Дистрибутиви для особистого використання

Solus Linux — для нових користувачів

Розробник: Айкі Доерті, 2015 рік.

Також входить до рейтингу проєктів DisrroWatch, де займає 33 місце з оцінкою 8.22.

Solus, раніше відома як EvolveOS, — це операційна система на базі Linux для архітектури x86-64. Розробники кажуть, що цей дистрибутив створили виключно для ПК.

Solus теж має постійні оновлення, як і Void, але є деякі частини дистрибутиву, що залишаються без змін. Зазвичай, не оновлюються ядро та драйвери. Тобто це — дистрибутив з напівпрокатними випусками.

Solus має власне робоче середовище Budgie. Воно задумувалося як сучасний погляд на робочий стіл, який зберігає баланс між естетикою та функціональністю. Проте ви також можете обрати GNOME, MATE чи KDE Plasma.

Це один із небагатьох незалежних дистрибутивів, який підійде й новим користувачам Linux. Solus — один з найкращих доступних дистро Linux.

Завантажити Solus можна тут.

KaOS — дистро для ПК

Перший випуск — 2013.

Дистрибутив Linux, натхненний Arch Linux.

Він зосереджується на одному робочому середовищі — KDE Plasma, одному наборі інструментів — Qt та одній архітектурі — x86_64. Для керування пакетами використовує pacman. 

У KaOS обмежені репозиторії, проте там можна знайти більшість інструментів для звичайного користувача.

Завантажити дистрибутив можна тут.

4MLinux — універсальний дистро

Перший випуск — 2010 рік. 

Універсальний дистрибутив, що фокусується на чотирьох «М» обчислень:

  • Maintenance, або технічнім обслуговуванні — Live CD для відновлення системи.
  • Multimedia — підтримує величезну кількість форматів зображень, аудіо та відео.
  • Miniserver — DNS, FTP, HTTP, MySQL, NFS, проксі, SMTP, SSH і Telnet.
  • Mystery, тобто на збірці класичних ігор для Linux.

Дистро має мінімальні системні вимоги та доступний як для комп’ютера, так і для сервера.

4MLinux можна використовувати не тільки як Live-оточення для відтворення мультимедійних файлів і розв’язання задач користувачів, а і в ролі системи для відновлення після збоїв і платформи для запуску серверів LAMP.

Завантажити 4MLinux.

Дистрибутиви для експертів 

NixOS

Розроблений Елко Долстра як дослідницький проєкт, 2003 рік.

Дистрибутив, що базується на диспетчері пакетів Nix. Щороку виходить по два випуски. Зазвичай, у травні та листопаді.

NixOS не дуже підходить новим користувачам Linux чи навіть середньому користувачеві. Проте його унікальний підхід до керування пакетами приваблює і їх. 

Пакетний менеджер Nix створює пакети окремо один від одного. Це гарантує, що їх можна без проблем відтворити, адже немає ніяких неоголошених залежностей. Тобто якщо пакет працює на одній машині, то він працюватиме і на іншій. Також під час встановлення або оновлення одного пакета, інші пакети залишаються без змін. 

Дистрибутив використовує декларативну конфігурацію. Вся операційна система – ядро, програми, системні пакети, конфігураційні файли тощо — будується менеджером пакунків Nix. Це означає, що створення нової конфігурації не може перезаписати попередні.

Завантажити NixOS.

Alpine Linux — для серверів

Розробила команда Alpine Linux.

Операційна система, розроблена спільнотою для маршрутизаторів, брандмауерів, VPN, VoIP-пристроїв і серверів. 

Дистрибутив використовує керування пакетами apk-tools. Спочатку написаний як сценарій оболонки, а пізніше переписаний мовою C.

Це мінімальний дистрибутив Linux, який підтримує 32-розрядні системи. Його можна встановити як операційну систему, що працює з оперативної пам’яті.

Дистро має дворічну підтримку для основного репозиторію та підтримку до наступного стабільного випуску для репозиторію спільноти.

Завантажити Alpine Linux

Clear Linux 

Розроблений Intel у 2015 році.

Дистрибутив, що орієнтується насамперед на продуктивність та використання хмарних технологій.

Особливість Clear Linux в його безстановому режимі. Дистрибутив зберігає системні налаштування конфігурації окремо від ваших, а це підвищує стабільність роботи системи. Якщо ви раптом зробите з системою щось не те, ви зможете перезавантажити її, щоб відновити. Clear Linux скине все до заводських налаштувань, щоб ви могли налаштувати все знову.

Цей дистрибутив не підходить для особистого використання. Він призначений для IT-професіоналів, розробників, DevOps-спеціалістів, розгортання застосунків в контейнерах, штучного інтелекту та інших хмарних технологій. 

Intel дбає про безпеку, тож постійно моніторить вразливості високого та критичного рівня.  

Завантажити можна тут.

Tiny Core Linux

Розробив Роберт Шинглдекер, колишній головний розробник Damn Small Linux, разом з командою Tiny Core у 2009 році.

Мінімалістичний дистрибутив, що зосереджується на базовій системі із BusyBox, FLTK та JWM. За замовчуванням працює як хмарний або інтернет-клієнт.

Це не повний робочий стіл, тож він не працюватиме на кожній системі. Tiny Core — це ядро, необхідне для завантаження мінімального робочого столу, зазвичай із дротовим доступом до інтернету.

Плюс дистрибутиву у тому, що користувач отримує контроль над усім, але нові користувачі Linux можуть з ним не розібратися.

Завантажити Tiny Core.

Linux From Scratch — створіть власний дистро

Розробив Джерард Бікменс у 1999 році.

Назва чудово описує те, що ви отримуєте. Linux from Scratch дозволяє встановити працездатну систему, у якій ви маєте самі створити всі компоненти. Для цього ви матимете покрокові інструкції.

Коли ви це зробите, у вас буде компактна, гнучка та захищена система. Як плюс — краще розумітимете внутрішню роботу операційних систем на базі Linux. Тож це ідеальний варіант, якщо вам потрібно глибоко зануритися в роботу системи Linux і розібратися, як все працює.

Спробувати створити власну систему можна за посиланням.

Післяслово

Тепер ви знаєте достойні незалежні альтернативи дистрибутивів Linux. Обирайте той, що найбільше підходить під ваші знання Linux та задачі, які ви хотіли б виконувати.

А ще краще — спробуйте створити дистрибутив під себе. Це варіант для найбільш посидючих та завзятих, проте ви суттєво покращите свої навички роботи з Linux, якщо розберетеся в ньому. Після цього можна буде сміливо пропустити наші курси початкового рівня. Ось які курси ви зможете відкрити для себе 😎

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились