Грошові перекази під час війни: SWIFT та Western Union

ЄС та союзники виключили 7 російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT у березні. На черзі ще 3. Цей крок має на меті вразити банківську мережу країни та її доступ до коштів через SWIFT, який є ключовим для безперебійної трансакції грошей у всьому світі. Також, Western Union з кінця березня призупинила всі операції у білорусі та росії. А що стосовно України? 

Про те, які міжнародні грошові перекази доступні в Україні та на яких умовах — дізнаєтеся у матеріалі. 

SWIFT та Western Union: системи переказу коштів в Україні під час війни

Зараз багато українців знаходяться закордоном, а отже постає питання переказу грошей на батьківщину. Ще є багато іноземних побратимів, котрі хочуть допомогти ЗСУ та відправити їм донати. Як це зробити та чи підійдуть для цього звичні SWIFT й Western Union?

Що таке система Свіфт?

SWIFT — це глобальна фінансова артерія, яка забезпечує переказ грошей через кордони. Абревіатура розшифровується як Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій). Створений у 1973 році та розташований у Бельгії, SWIFT об’єднує 11 000 банків та установ у більш ніж 200 регіонах. Але SWIFT — це не ваш традиційний банк на Шота Руставелі. Це свого роду система обміну повідомленнями, яка інформує користувачів про відправлення та надходження платежів.

Що таке система Вестерн Юніон?

Компанія Western Union — світовий лідер у сфері швидкого міжвалютного переміщення платежів. Платформа забезпечує безперебійні транскордонні потоки, а її провідна глобальна фінансова мережа об’єднує близько 200 регіонів і 130 валют. Western Union об’єднує споживачів, підприємства, фінансові установи та уряди через одну з найширших у світі мереж, отримуючи доступ до мільярдів банківських рахунків, мільйонів цифрових гаманців і карток.

Як отримати чи відправити валютний переказ?

Послуги міжнародних систем грошових переказів в Україні доступні навіть в умовах воєнного стану. НБУ не вводить заборону на перекази грошей з-за кордону. Обмеження стосуються транзакцій пов’язаних з країною агресором — росією, а також її прибічником — білорусією. Звісно ж заборонені транзакції в рублях. 

Якщо українцю потрібно отримати готівку у валюті, яку йому перерахували через SWIFT, то є два варіанти:

  • можна зняти валюту в касі відділень банку, проте на день можна отримати до +- $1000 або +- €900,
  • можна здійснити обмін валюти в гривню і тут вже отримати до ₴100 тисяч на день.

Видача грошей здійснюється за наявності готівки у касі обраного вами відділення банку.

Для українців, що перебувають на окупованих агресором територіях отримати такі перекази неможливо. 

Важливо! Зараз перекази з України за кордон поки заборонені. Винятком стане сплата за лікування громадян в іноземних медзакладах, транспортування тяжкохворих закордоном тощо. 

Подібні заборони нині вимушені й необхідні, адже важливо підтримувати економіку та фінансову систему України в умовах війни проти російських агресорів. НБУ, своєю чергою, буде послаблювати валютні обмеження, якщо отримає для цього можливості. Після перемоги над рашистськими окупантами усі заборони неодмінно знімуть.

Різниця між Свіфт та Вестерн Юніон

Перекази через Western Union або інші міжнародні системи грошових переказів — це швидкі транзакції. Тут не потрібно спеціально відкривати рахунок в банку, щоб отримати кошти. Комісія за транзакцію буде від 4 до 15% від суми переказу. 

SWIFT — це перекази грошей з одного банківського рахунку на інший, тому тут вже кошти можуть йти від 1 до 5 днів. Комісія за такий переказ дорівнює або менша за 1% + плата за обмін валюти. Також, що важливо: залежно від валюти відправника та одержувача може відбуватися подвійна конвертація. З квітня 2022 року була скасована комісія за SWIFT-перекази, якщо вони призначені як “Допомога Армії” або “Оплата лікування”. 

Хочете допомогти ЗСУ? Переходьте на сайт БФ допомоги армії “Повернись живим” та зробіть донат будь-яким зручним способом, в тому числі за допомогою SWIFT-переказів. Для адресної підтримки військових є ГО “Фонд підтримки Захисників України ВІВАКОТ“, яку організував наш колега. 

Все буде Україна 💙💛

Реквізити: 
ГО “Фонд допомоги Захисникам України ВІВАКОТ”, ЄДРПОУ 44767439
Приватбанк: UA823052990000026001000137210
Призначення платежу: “Благодійний внесок”
Картка Монобанк: 5375 4114 0614 6907 (Кравець К.А.)
PayPal: Konstantin.Kravets@gmail.com
Євро картка: UA373052990000026001030132263

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились