Facebook, Instagram, WhatsApp: найбільший збій, який ми бачили

У понеділок, 4 жовтня стався найсерйозніший збій для Facebook, починаючи з 2008 року. Тоді через помилку FB відключився приблизно на день. Але в той час сервіс налічував всього 80 млн активних користувачів на місяць, зараз їх понад 2,5 млрд.

Всі три платформи почали падати після семи вечора за київським часом. Вебсайти та додатки для сервісів Facebook відповідали помилками сервера понад 6 годин поспіль.

Через цей інцидент у співробітників FB були проблеми з комунікацією через внутрішні інструменти компанії. The New York Times повідомили, що деякі працівники не могли потрапити в офіс через перепустки, що вийшли з ладу. Усе це сповільнювало ліквідацію проблеми.

Пізніше почали надходити скарги про проблеми з Telegram, Twitter, Gmail, TikTok, YouTube, Tinder, Viber, Snapchat, Netflix і Zoom.

* На тлі цього всього впали й акції цих інтернет-гігантів. Акції Facebook впали на 5,01%, Alphabet (холдинг Google) — на 1,98%, Netflix — на 1,74% і т.д. За даними Bloomberg, стан Марка Цукерберга впав приблизно на 7 млрд доларів.

Деякі служби відновлювали функціонал аж до ранку вівторка. Наприклад, користувачі Instagram повідомляли про проблеми з розміщенням нового контенту близько половини 3-ї ночі за Києвом.

У 2019 було подібне відключення, яке тривало всього близько години. Facebook звинуватив у цьому зміну конфігурації сервера. 

Причини падіння 

Служба моніторингу мережі ThousandEyes повідомила, що інцидент стався в результаті збою DNS (Domain Name System). Не дарма стара приказка говорить: “Коли щось йде не так, це DNS”. 

Зараз Facebook скаржиться на маршрутизатори і їх невірні зміни конфігурації. Це називають основною причиною збою. “Наші інженерні групи дізналися, що зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, які координують мережевий трафік між нашими центрами обробки даних, викликали проблеми. Ці неполадки перервали зв’язок “, — заявили у Facebook.

Є думка, що падіння FB сталося через те, що соцмережа опинилася під тиском в США. Причина цього — внутрішнє розслідування через додаток Instagram. Воно розкрило бездіяльність Facebook щодо вчинення шкоди психічному здоров’ю підлітків. 

У будь-якому випадку Facebook, Instagram, WhatsApp і інші полеглі — вже працюють. 

А як ви провели вечір без соцмереж? Пишіть в коментарях. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились