З SMM-ника у добровольці: як війна змінює нас

Це одна з мільйонів важливих історій, яка розпочалася 24 лютого. З моменту нападу росії на Україну життя кожного з нас змінилося. Наприклад, наш SMM-спеціаліст Володимир Матвієнко перекваліфікувався у волонтера Добровольчого формування територіальної громади міста Києва «Легіон Д». Чим він живе зараз і чим займається у ДФТГ — далі в інтерв’ю. 

  • 24 лютого — перший день війни. Як ти відреагував на подію?
  • Ми живемо у Київській області. Біля нашого будинку декілька військових частин, тому про напад росії на Україну дізналися одразу. На кожну з них прилетіло по 12 ракет.  Моя родина заздалегідь зібрала тривожний рюкзак, але плану, що робити далі, у нас не було. Тому, коли почули страшні вибухи, вже на вулиці разом із сусідами домовилися йти у бомбосховище, яке було поруч. Весь час, що ми йшли до сховища, ми чули вибухи. 
  • Розкажи про свої спогади з бомбосховища.
  • Першим враженням був шок. Головний вхід у сховище був закладений цеглою. Після того як самотужки розібрали стіну, був інший шок: приміщення сховища не було придатне для перебування там, взагалі. Не було світла і води. Там було дуже холодно, а про відсутність місць для сидіння — я взагалі мовчу. Зрештою, ми самі все організували. Провели світло, а з піддонів зробили спальні місця. Налагодили процес приготування їжі. Нам допомагали місцевий бізнес, волонтери та звичайні люди. У пікові дні приймали до трьохсот людей. Ми прожили у сховищі майже три тижні. Коли більш менш перестали бомбити — повезли жінок та дітей на евакуацію у Закарпаття. 
  • З SMM-спеціаліста у добровольця ДФТГ «Легіон Д» (добровольче формування територіальної громади). Як розпочався твій шлях волонтера?
  • Взагалі я планував йти на повноцінну службу, але коли у ДФТГ дізналися, що я працював із соцмережами, попросили зробити сторінку у фейсбуці для їх організації. А от справжнє волонтерство розпочалось після поїздки у Бородянку та Макарів. Коли побачив усі ті жахи.  
  • Які види допомоги надає організація, де ти волонтериш?
  • Ми зараз займаємося збором коштів для закупівлі всього необхідного для безпеки наших добровольців (броніки, розвантаження, шоломи, тепловізори, машини та інше). Також є напрямок соціальної допомоги для пенсіонерів, людей з інвалідністю та переселенців. Мова про забезпечення їх їжею, ліками та житлом. Возимо гуманітарну допомогу в міста окупації (їжа, ліки, будівельні матеріали, теплі речі). Ще є кілька напрямків, але не можу про це розповідати зі зрозумілих причин. Словом, робимо все можливе, щоб допомогти.
  • Яка твоя роль у роботі організації?
  • Висвітлюю діяльність формування, працюю з волонтерами з інших країн, роблю для них звіти (запити\отримали\передали). Надаю розголосу необхідній інформації, щоб зібрати допомогу. Шукаю все необхідне для гуманітарної допомоги. Виїжджаю на місця, що постраждали в наслідок вторгнення росії та розповсюджую гуманітарку. Все, що можу робити — роблю.
  • Що ти можеш сказати про людей у ДФТГ? Наприклад, ким вони були до війни, які у вас відносини? 
  • Це окрема історія. Тут збірна мікс солянка небайдужих людей: доценти інститутів, провізори, бізнесмени, колишні військові… Останні покинули минуле життя та зараз увесь час присвячують або волонтерству, або військовому навчанню (підготовці). Багато з них підуть на війну у майбутньому. З відносинами в нашій організації все добре, адже одна ціль всіх єднає
  • Що тебе найбільше вразило за час твого волонтерства?
  • Виїзди на місця тимчасової окупації. Те, що пережили місцеві — жах. Усюди докази військових злочинів, які вчинила росія проти України. Таке не забувається. 
  • Розкажи про досягнення організації. Що вже зробило Добровольче формування територіальної громади міста Києва «Легіон Д»?
  • Ми дуже гарно організовані — це відзначають ті, хто мав з нами справу. Формування робило та продовжує зараз робити дуже багато. Але я не можу про це багато розповідати, на жаль. Деякі результати нашого волонтерства можна побачити на сторінці у фейсбуці
  • Що зараз необхідно ДФТГ «Легіон Д»? На що збираєте кошти? 
  • Можу сказати так: потреб вистачає. Від одноразового посуду до автівок. Звісно, що багато потрібних предметів та засобів вже знайдено, але цього не достатньо. Список необхідних речей зростає з кожним днем.
  • І наостанок, що плануєш зробити після перемоги? 
  • З дружиною поїду у якесь тихе місце. 

Реквізити Добровольчого формування територіальної громади міста Києва «Легіон Д»

Карта Приват:

5168 7456 0883 0474 Чурілова А.А.

Paypal:

DF_LEGION_D@protonmail.com

IBAN: UA933052990000026005046704636

ЄДРПОУ: 37745338

Отримувач: ГО КИІВ – ЄВРОПЕЙСЬКА СТОЛИЦЯ

Призначення платежу: Благодійна допомога добровольцям

SWIFT:

Назва підприємства/company Name: ГО КИІВ – ЄВРОПЕЙСЬКА СТОЛИЦЯ, CO “KYIV IS THE EUROPEAN CAPITAL”

IBAN Code (Євро): UA 793052990000026007026709046

IBAN Code (Долар США): UA 913052990000026006026709058

Назва банку/Name of the bank: JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2XXXX

Призначення платежу/Purpose of payment: Charitable donation to Ukrainian military

Bitcoin:

bc1qgy6tdc8k8lxu6u6k0k236098s9qy64znk6f53k

Ethereum:

0x8F9fD0C01107c8Cca6Ff59Ef4d9CA4039d5Eadc4

USTD (TRC20):

TUNhB2iSCQPcABAZ6mUPzaXF37bo6onAg5

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились