DevOps: топ 7 книг останніх років

ТОП 7 книг для devops

DevOps — комплексне заклинання. Воно включає будь-яку автоматизацію задач, пов’язаних з налаштуванням та розгортанням програм, моніторинг, управління конфігураціями, віртуалізацію та хмарні інструменти. Ця магія потрібна для того, щоб частіше випускати ПЗ, підвищуючи при цьому безпеку, надійність і якість.

Ми підготували добірку книг для тих, хто хоче у DevOps, але не знає з чого почати, щоб стати хорошим фахівцем. А ще для тих, хто вже рятує світ за допомогою DevOps, але знає, що завжди є чому навчитися. Нижче знайдете книги російською та англійською мовами з посиланнями, де їх можна купити.

Книги, щоб навчитися

1. The Phoenix Project: A Roman About IT, DevOps, and Helping Your Business Win, 2019

Gene Kim, Kevin Behr, and George Spafford

Книга для всіх IT-фахівців і тих, хто цікавиться цією сферою. За форматом подібна до опису історій успіху відомих людей чи компаній.

Це вигадана історія про протистояння розробників та спеціалістів з різними інтересами. Їм складно разом, але й окремо вони не можуть. Тут перебільшено показано як усе працює у сфері — принципи, люди та проблеми, з якими ми стикаємося у бізнесі. І якщо головний герой не вирішить цих проблем, то всіх звільнять.

Книга підказує багато простих та дієвих інструментів та підходів у рамках DevOps та здорового глузду, що допомагають привести бізнес до успіху. Слідуючи ним, герой проходить через всі труднощі. Це не покроковий план, як діяти у схожих ситуаціях, а приклад того, як ефективно організувати роботу в команді. Як результат — стабільна та передбачувана розробка та підтримка ПЗ.

Вперше книга була опублікована у 2013 році. У 2019-му її оновили: у розширеному виданні з’явилася нова післямова та глибший аналіз «Трьох способів», описаних у «The DevOps Handbook» (наступна книга у нашому списку).

2. Посібник з DevOps. Як досягти гнучкості, надійності та безпеки світового рівня в технологічних компаніях, 2018

Джен Кім, Джез Хамбл, Джон Вілліс, Патрік Дебуа

Книга корисна IT-фахівцям, менеджерам та керівникам. 

Це найдокладніший посібник з DevOps від провідних фахівців. У книзі описано три основні принципи, або “шляхи”: потік, зворотний зв’язок, безперервне навчання та експериментування. На реальних прикладах компаній Google, Netflix, Facebook, Etsy, розповідається, як застосувати DevOps, щоб отримати конкурентну перевагу.

Книга дає чітке розуміння методології та описує практики, про які важливо пам’ятати під час переходу компанії та впровадження DevOps. 

Книга покаже вам, як сформувати безперервний та стабільний потік роботи в ІТ. З неї дізнаєтеся про доставку коду з репозиторію в робоче середовище, автоматичне тестування, збір метрик та логів, виявлення проблем, відновлення після збоїв і багато іншого. 

3. Unix та Linux: керівництво системного адміністратора, 2020

Еві Немет, Гарт Снайдер, Трент Хейн

Книга підійде студентам, системним адміністраторам та розробникам, які працюють із системами FreeBSD та Linux.

Ця книга — гайд, який допоможе підвищити ефективність роботи з системами та мережами, побудованими на Unix або Linux. З неї дізнаєтеся, як їх встановити, налаштувати та потім підтримувати. Книга також допоможе з системами, що покривають базову інтернет та хмарну інфраструктуру.

Тут ви знайдете докладно розписані популярні практики системного адміністрування за різними напрямками: хмарні платформи, методологія DevOps, безперервне розгортання, контейнеризація, моніторинг. І це лише частина того, що є у книзі.

Книги, щоб вміти більше

4. Прискорюйся! Наука DevOps. Як створювати та масштабувати високопродуктивні цифрові організації, 2020

Джез Хамбл, Джин Кім, Ніколь Форсгрен

Книга для розробників ПЗ, IT-менеджерів та керівників.

Це результат чотирирічного дослідження авторів разом із компанією Puppet. Дослідження включало збір даних зі звітів про стан DevOps. Вони хотіли знайти спосіб виміряти продуктивність доставлення ПЗ за допомогою статистичних методів та зрозуміти, що на неї впливає.

Тоді вважалося, що продуктивність груп з доставлення ПЗ не має значення і конкурентна перевага компанії ніяк від неї не залежить. Автори вирішили це перевірити. У книзі описані висновки та наукові підходи, використані у дослідженнях.

З книги дізнаєтесь, як виміряти продуктивність своїх команд та куди варто інвестувати, щоб її підвищити.

5. Infrastructure as Code: Dynamic Systems for Cloud Age, 2021

Kief Morris

Книга підходить для інженерів DevOps та системних адміністраторів.

Концепція «Інфраструктура як код» зараз набирає обертів. Нещодавно ми писали про те, що IaC – популярний вибір у роботі SRE-інженерів. З книги дізнаєтеся, як ефективно застосовувати принципи, практики та шаблони, створені командами DevOps для управління хмарними інфраструктурами.

У ній описуються хмарні технології та їхня автоматизація для швидкого, безпечного та легкого внесення змін до інфраструктури. Ви зможете визначати все як код, застосовувати методи проєктування та розробки програмного забезпечення, щоб зібрати свою систему з невеликих частин.

6. Operations Anti-Patterns, DevOps Solutions, 2020

Jeffery D. Smith

Книга підходить DevOps-інженерам та IT-менеджерам.

Автор вважає, що всі організації страждають від поганих методів розробки, недосконалих комунікацій та застарілих систем — хтось більше, хтось менше. 

У такій ситуації допоможе DevOps. А книга підкаже, як його запровадити за умов обмежених ресурсів. Тут ви знайдете теорію та точні кроки щодо впровадження DevOps, оптимізації робочого процесу та комунікації.

7. Engineering DevOps: From Chaos to Continuous Improvement…and Beyond, 2019

Marc Hornbeek

Книга підходить DevOps-інженерам та IT-менеджерам.

Ця книга допоможе розкласти все по поличках. У ній ви знайдете конкретні кроки для впровадження та розвитку DevOps у компанії. Автор описує набір інженерних практик та рішень для цього. Додаткові посилання допоможуть роз’яснити складні теми.

З книги дізнаєтеся, що таке проєктування DevOps та його важливість, процеси та технології для цього, про додатки, конвеєри, інфраструктури та як перейти на DevOps.

Підсумок

Це наш топ 7 актуальних книг, опублікованих або доповнених за останні роки. Сподіваємося, ви знайдете у добірці щось для себе. А може ви маєте улюблені книги про DevOps, про які ми не розповіли? Поділіться у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились