Онлайн-навчання в ІТ: переваги та недоліки

ВНЗ України щорічно випускають майже у 8 разів більше фахівців за технічними спеціальностями, ніж потрібно ІТ-компаніям. І попри все, кадровий голод у сфері системного адміністрування та DevOps нікуди не зникає. Як стати високооплачуваним та кваліфікованим ІТ-фахівцем? І чому університетська освіта вам у цьому не надто допоможе? Нумо розбиратися.

Освіта в ІТ: університет vs онлайн-курси 

Освіта у ВНЗ може дати вам хорошу базу знань, але без додаткового навчання зайняти своє місце під сонцем в ІТ буде вкрай тяжко. Вся справа у застарілих університетських програмах та спеціалізаціях, що не встигають за тенденціями ринку. 

Приміром, професія DevOps-інженер у світі з’явилася ще у 2009 році. У 2015 році DevOps еволюціонував з нішевої стратегії, що була цікава великим хмарним провайдерам, в мейнстримну. Тоді її використовували 20% компаній зі списку Global 2000 organizations і цей показник щороку зростає. 

Популярність в Україні цей напрям почав отримувати у 2017 році. До чого це ми? За 5 років існування та розвитку DevOps в нашій країні, в університетах так і не з’явилися напрямки підготовки спеціалістів за даною специфікацією. А от курси, хвала опенсорсу, є.

Технічні ВНЗ можуть дати хорошу основу для освоєння подальших професій та цікавий досвід студентського життя. Проте, якщо ви хочете стати високооплачуваним та кваліфікованим ІТ-фахівцем, вам слід подумати про підвищення кваліфікації. І тут на ваш порятунок приходять спеціалізовані курси.

Онлайн-навчання в ІТ: плюси та мінуси

Переваги онлайн-навчання:

  • Комфорт. Вчитися можна будь-де, будь-коли та навіть в улюбленій піжамі.
  • Доступність. Здобути якісну освіту може будь-хто, незалежно від місця проживання чи інших причин. Онлайн-освіта також більш доступна для людей з інвалідністю, враховуючи погану інклюзивність інфраструктури в Україні. 
  • Гнучкість. Особливо це стосується індивідуальних форматів, коли програма адаптується під конкретні потреби студента.
  • Зниження витрат. Онлайн-курси, як правило, дешевші за офлайн, адже навчальному закладу не треба закладати у курс вартість оренди приміщення. Також ви не витрачаєте гроші на проїзд до навчального центру. 
  • Актуальність. Курси постійно оновлюють програми під світові тенденції ІТ: додають нові інструменти, технології та інше.
  • Безпека. Є можливість навчатися навіть у бомбосховищі, якщо туди проведений інтернет. 

Недоліки онлайн-навчання:

  • Потрібен високий рівень самодисципліни, щоб досягти результату.
  • Без хорошого доступу до інтернету онлайн-освіта існувати не може.
  • Обрати хороші онлайн-курси буває складно.

Результату досягне тільки той студент, який зацікавлений у навчанні. Тут не буде викладачів, які змушують вчитися чи наполягають на здачі проєктних робіт. Результат онлайн-навчання — ваша зона відповідальності. Можете розглядати це як позитивний або негативний факт, але це факт 🙂 

Головне тільки не потрапити до лап інфоциган, бо тоді, якою б сильною не була ваша зацікавленість у підвищенні кваліфікації, результат один — дарма витрачені гроші.  

Як обрати онлайн-курси?

У 2022 році навчальних центрів у сфері ІТ дуже багато, тому є ймовірність натрапити на неякісні курси. Як відсіювати недобросовісних коучів та менторів? На що слід звернути увагу при виборі онлайн-занять? Як не потрапити на інфоциганські курси? Розберімося по пунктах. 

Інфоциганські курсиНавчальні центри
РекламаРоблять ставку на емоційну рекламу: «Триденний курс дозволить вам заробляти від 200 тисяч на місяць».Не обіцяють золоті гори, а роблять ставку на освоєнні нових вмінь та здобутті конкретних знань.
ПрограмаНе надають конкретики, описують курс загальними фразами або взагалі не надають до неї доступу. Основа курсу — лекції.Надають доступ до програми, де кожен урок прописаний по пунктах (з технологіями та інструментами, які ви зможете освоїти). Курс складається як з теорії, так і з практики.
СертифікатНе надають взагалі або відправляють пдфку без можливості верифікування.Сертифікат, який можна додати до резюме та легко верифікувати за спеціальним кодом.
Зворотний зв’язокВикладач не на зв’язку, йому не можна поставити запитання та отримати конструктивну відповідь. Консультацію можна отримати як перед, так і під час навчання. Викладач відповідає на питання, спілкується у спеціальному чаті та перевіряє практичні завдання.
ВідгукиПозитивні відгуки — на лендінгу курсу. Негативні або відсутні, або на інших ресурсах. На цьому ресурсі про них можуть бути цілі мануали.Відгуки є і на власному сайті, і в Google Картах, і на інших ресурсах. Не мають згадок про їх діяльність на цьому ресурсі.
Пробний урокНе надають.Надають або безплатний урок, або повертають гроші, якщо курс не підійшов.
ОплатаПереказ на карту, донат чи інша сумнівна транзакція. Завжди укладають договір оферти та надають банківські реквізити.

Зараз інфоциганські курси стають все більш вишуканими у своєму маркетинговому підході. Деякі з таких контор вже переросли у псевдонавчальних гігантів, які щодня наживаються на шукачах підвищення кваліфікації. Тому рекомендуємо ознайомитися з відгуками на конкретний навчальний центр чи курс перед покупкою, зробити це можна на тематичних сайтах та групах у соцмережах. 

Висновок

І попри те, що онлайн-навчання має кілька недоліків, у сучасному світі — це єдиний надійний варіант отримання освіти. Це ми зрозуміли за часи пандемії та підтвердили зараз, під час війни з російськими окупантами. 

Хочете підвищити рівень знань та навичок зі сфери системного адміністрування та DevOps? IT Education Center пропонує онлайн-курси різного рівня підготовки: від початкового до просунутого. Ви можете обрати як індивідуальні, так і групові заняття

Знаємо, що про негативний досвід писати легше, тому цікавимося: який для вас основний недолік навчання онлайн? Діліться у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились