Чи є майбутнє у системного адміністрування: як бути потрібним у 2022 році?

Системний адміністратор — людина, якій ми довіряємо найбільше, адже готові зізнатися навіть, якщо пролили колу на робочий ноутбук. Або щось пішло не так. Він завжди знає, як виплутатися з будь-якої безвихідної ситуації.

Такі спеціалісти дуже добре розуміються на комп’ютерних системах та мають високі технічні навички. Ця професія вимагає вміння швидко адаптуватися до нового.

Але як тоді сталося, що для цієї професії майбутнє стало туманним? Розберімося чи справді доля системного адміністрування є невизначеною.

Чому майбутнє адміністрування може бути під питанням?

Є думка, що з розвитком технологій, системні адміністратори можуть стати непотрібними. Хмарні обчислення й автоматизація просто позбавлять потреби в цих спеціалістах.

Але що ж насправді чекає системних адміністраторів?

Системне адміністрування існуватиме, поки є технології

Це як з автівками: моделі, що ми маємо зараз, суттєво відрізняються від своїх попередників з минулого століття. Втім, незалежно від їх високої технологічності, машини досі необхідно регулярно обслуговувати, а також ремонтувати, коли щось ламається. Тож доки будуть автомобілі, потрібними будуть і механіки. Так само і з системним адмініструванням.

Все ламається — програмне та апаратне забезпечення не виключення. Спеціалісти, які можуть все полагодити завжди матимуть роботу. І якщо розвиток технологій вважається одним з аргументів похмурого майбутнього для системного адміністратора — ми не погоджуємося. Адже чим складніші технології, тим більше цінується спеціаліст, що в них розбирається.

Тим паче хмарні технології, які мають витіснити системне адміністрування, теж потребують системних адміністраторів.

Системне адміністрування зміниться

Системне адміністрування у традиційному розумінні не зникне, але зміниться. Його майбутнє зосередиться на автоматизації. 

Штучний інтелект зможе взяти на себе роль адміністратора у маленьких магазинах, але великі корпорації з десятками серверів все одно потребуватимуть сисадміна. Він керуватиме цим оркестром, адже треба правильно розподілити робоче навантаження на сервери. Проте через десять-п’ятнадцять років автоматизація візьме на себе більшість ролей системного адміністрування.

Але тут так само як з іншими сферами. Світ не стоїть на місці, технології постійно розвиваються, тож ті чи інші професії переформатовуються, адаптуються під нові реалії та вимагають нових знань та навичок.

Знову поглянемо на автомобільну промисловість. Багато процесів автоматизовані, але при цьому там працює і багато людей. Їх задачі та формат роботи можуть змінюватися, але потреба в людях не зникає.

Або ближчий до сфери приклад — розробники. Чи потрібні будуть ці спеціалісти, якщо код писатиме штучний інтелект? Тож питання з приводу майбутнього можна поставити до будь-якої професії.

Гарний спеціаліст завжди матиме роботу

Робота точно знайдеться для тих, хто не обмежується тими знаннями, що має. Вивчайте паралельно інші аспекти ІТ, наприклад, адміністрування баз даних, адміністрування мережі, віртуалізацію, хмари, управління проєктами, розробку програмного забезпечення та навіть менеджмент. 

Це відкриє вам більше можливостей для розвитку кар’єри. Тож навіть якщо побоювання щодо майбутнього системного адміністрування справдяться, у вас розпочнеться новий етап у кар’єрі, але ви від цього не постраждаєте.

Що зараз відбувається на ринку?

Під час війни кількість вакансій знизилася по всіх напрямках ІТ, але зараз вона має тенденцію до зростання. У березні кількість вакансій для системних адміністраторів на DOU скоротилася зі 106 до 41. На момент написання матеріалу на ресурсі розміщено 56 вакансій у цій категорії.

Так, хмарні технології та автоматизація можуть сповільнити зростання або навіть зменшити кількість вакансій, але сама професія не зникне.

Більш детально дізнатись про ринок IT та попит на фахівців DevOps можна на вебінарі «Як сисадміну стати DevOps-інженером», який відбудеться 13 грудня о 19:00.

Як бути потрібним?

Резюмуємо. Якщо ви системний адміністратор або хочете ним стати, але вам докучають негативні прогнози з приводу майбутнього цієї професії, згадайте:

  • Вакансії для сисадмінів будуть доти, доки існують комп’ютерні системи. Тобто за нашого життя точно.
  • Як і будь-яка інша професія, системне адміністрування буде адаптуватися під нові вимоги.
  • Якщо ви горите справою і постійно навчаєтесь нового — ви будете більш конкурентоспроможними, а отже, знайдете застосування своїм навичкам.

Напуття

Майбутнє у цій професії мають ті спеціалісти, що слідкують за змінами на ринку, за новими технологіями та розширюють сферу своїх знань в ІТ. Такі спеціалісти матимуть перевагу при пошуку роботи, якщо кількість пропозицій на ринку зменшиться, та зможуть розвиватися в суміжних напрямках ІТ, якщо справдиться найгірший сценарій.

Тож радимо обирати цю професію, якщо ви дійсно нею цікавитесь та бажаєте розвиватись, адже ринок постійно кидатиме нові виклики.

Почати або прокачати свою кар’єру системного адміністратора ви можете на курсах ITEDU. Наші викладачі з 10-річним досвідом навчать вас всього, чим впевнено володіють самі.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились