7 порад з вивчення англійської для DevOps-інженерів

Docker, Kubernetes, Git, Ansible та англійська. Що зайве? Нічого, адже англійська — такий самий інструмент. Вона допомагає нам розуміти професійну літературу, дивитися серіали в оригіналі, якщо дубляж лише російський та відстоювати свою позицію перед офіціантом закордоном, який приніс не те, що ви хотіли. 

Як покращити свою англійську та отримати нові можливості — розбираємося в матеріалі.

Усвідомте, навіщо вам англійська

На спонтанному бажанні вивчити англійську далеко просунутися не вдасться. Ви можете записатися на курс та закинути його вже за два тижні. Тому найголовніше — зрозуміти, для чого вам англійська. 

Це можуть бути професійні цілі, наприклад, покращити знання, щоб отримати більшу зарплату чи краще розбиратися з інструментами, з якими ви працюєте.

Або для себе, для подорожей та для загального розвитку.

Визначтеся із ціллю та ставтеся до вивчення англійської, як до задачі в Jira з високим пріоритетом та дедлайном, що вже так близько, що аж незручно. 

Вчіться регулярно

З англійською, як і з будь-яким заняттям — головне постійно приділяти час навчанню, щоб отримати результат. Так само як колись ви розбиралися з серверами, хмарними технологіями та контейнеризацією, ви зможете опанувати й англійську.

Подумайте, коли у вас є віконце у вашому дні, щоб приділяти цей час навчанню. В ідеалі займатися не менш як годину, але можна почати з 20-30 хвилин. Невеликий прогрес щодня дасть вам більше, ніж одне тригодинне заняття на тиждень. Так ви виховаєте в собі гарну звичку.

Ставтеся до вивчення англійської як до пошуку проблеми у проєкті. Якщо постійно відкладатиме на потім, вона лише зростатиме.

Знайдіть в англійській закономірності

Англійську можна розкласти на схему. Знаючи її, вам буде легше будувати речення.

Розглянемо вислів help with IT projects (допомагати з ІТ-проєктами) у різних часових формах. 

Схема від викладачів мережі шкіл англійської GreenForest

В залежності від того, коли та як відбувається дія, до дієслова help додаємо певні слова та закінчення. Ніби збираємо проєкт по компонентах.

I help with IT projects every day. Коли говоримо про щось, що робимо щодня, використовуємо початкову форму дієслова — інфінітив.

I helped with an IT project yesterday. Коли говоримо про щось, що робили вчора, додаємо до дієслова закінчення -ed.

I am helping with an IT project now. Якщо говоримо про те, що робимо зараз — додаємо перед дієсловом help частинку am, а до дієслова закінчення -ing.

Спробуйте замінити у цьому прикладі help на work та створіть речення у різних часах, користуючись прикладами в таблиці. 

Якщо ви зрозумієте цю схему та будете пробувати будувати за нею речення, ви швидко опануєте 9 часів англійської. І це працює не лише з часовими формами, а з більшою частиною правил англійської мови.

Спробуйте онлайн-навчання

В таких ресурсів головна перевага — їх системність. Вони вже мають підготовлену програму, тож вам не треба самостійно підбирати теми та шукати відповідні матеріали. Також це допоможе отримати систематизовані знання та зосередитися лише на навчанні.

Інакше це як збирати власний сервер замість того, щоб звернутися до хмарного провайдера та зосередитись на продукті.

Іноді менше значить більше 

Не намагайтеся завчити якомога більше слів. Носії мови у звичайному житті використовують дві-три тисячі слів. Цього вистачає для вільного спілкування у звичайному житті.

Для таких цілей буде достатньо вчитися за допомогою застосунків по типу Drops,

Duolingo чи Mondly.

Звичайно, коли мова йде про спеціалізовану літературу та вузьку специфіку, то вам знадобиться більше слів. В такому випадку теж є корисні ресурси. Наприклад:

  • TechTerms — безплатний онлайн-словник комп’ютерних термінів за категоріями. Там знайдете детальні роз’яснення для кожного поняття, приклади як їх використовувати, а також тести.
  • BusinessEnglishSite — ресурс з корисними тестами, які допоможуть зрозуміти контекст використання ІТ-термінів.
  • BlairEnglish — сайт з безплатними та швидкими вправами на вивчення лексики в технічних текстах. 
  • Herdingcode — сайт з тематичними подкастами зі скриптами, що допоможуть краще сприймати мову на слух та вивчити нові слова зі сфери ІТ.

Дивіться та читайте англійською

Мабуть, найприємніша частина з усього навчання. Споживайте англійською контент, який вам цікавий: книги, фільми, серіали чи профільні блоги. 

Фільми та серіали навчать вас живої мови, ви знатимете, як спілкуватися на побутові теми, краще сприйматимете мову на слух та прокачаєте вимову. Книги допоможуть звертати більше уваги на побудову речень, написання слів та пунктуацію. А профільні блоги дозволять розширити словниковий запас для роботи.

Головне — правильно обрати контент під свій рівень. Можете почати з улюблених фільмів чи книг, які ви вже кілька разів бачили чи читали, адже ви знатимете контекст. 

Передивляйтеся фільм або перечитуйте книгу ще раз. Першого разу не перекладайте кожну фразу, яку ви не розумієте. Спробуйте зрозуміти її сенс за контекстом — відеоряд або події описані вище допоможуть вам з цим. А на другий раз вже сядьте з блокнотом та випишіть незнайомі слова чи фрази, спробуйте їх проговорити та запам’ятати. Будьте наполегливими.

Книги. Окрім улюблених книг, ви можете обрати дитячі книжки, адже вони простіше написані. Можете спробувати почитати Гаррі Поттера в оригіналі, але будьте готові до того, що найскладніше з усіх персонажів сприймається Геґрід, адже він погано знає мову. Буде додатковою мотивацією вчитися регулярно 😉

Фільми та серіали. З важливого: намагайтеся дивитися без субтитрів. Як би добре ви не розуміли те, що відбувається, текст забере вашу увагу на себе. 

Новини. Дуже радимо читати новини з англомовних джерел, адже вони зачіпають те, що відбувається навколо. Так ви зможете говорити англійською про реальні події. Є навіть новинні ресурси, адаптовані для різних мовних рівнів. Одна й та сама новина може подаватися в кількох варіантах. Ось кілька з них: 

Більше говоріть англійською

Це найкраща практика вашої мови. Говорити треба обов’язково, щоб не поповнити ряди тих, хто розуміє, але сказати не може. Спочатку може бути складно, але щоб спростити задачу — оберіть найбільш комфортний для себе формат:

  • Розмовні клуби для тих, хто комфортно почуває себе в компанії.
  • Поєднати спілкування англійською із хобі. Ви можете грати в настільні ігри англійською, або в комп’ютерні ігри з носіями мови. Так ви зосередитесь на грі та будете менше переживати за мову. 
  • Знайти співрозмовника та спілкуватись з ним віч-на-віч. Це може бути ваш друг, що також вчиться, носій мови чи репетитор.
  • Можете навіть говорити самі з собою. Так ви потренуєтеся говорити та не боятиметеся помилитися. Але з часом краще переходити до варіантів вище, щоб практикувати мову на реальних кейсах.

Висновок

Вивчити англійську так само реально, як навчитися працювати з технологіями, які ви використовуєте у своїй роботі. Головне — зрозуміти для чого вам потрібне це знання. І як тільки ви знайдете свою мотивацію, пригадайте наші поради з вивчення мови. А ще краще не відкладати це на потім. Впевнені, результат не змусить себе чекати.

Розкажіть у коментарях, якщо у вас були ситуації, коли ви впустили класну вакансію чи не скористалися крутою можливістю через недостатній рівень англійської. Бо англійська — це дійсно важливо.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились