23 терміни з хмарних обчислень, які потрібно знати

Терміни з хмарних обчислень

Передові IT-компанії тримають свої інфраструктури у хмарі, тому вміння з нею працювати — одна з найкорисніших навичок адміністратора. Це дозволить вам перейти на новий кар’єрний рівень і зробить вас ціннішим для багатьох компаній.

Ми зібрали 23 основні терміни із хмарних обчислень, які потрібно знати.

Основи

Хмарні обчислення

Це модель доставлення обчислювальних ресурсів, коли до серверів, програм та даних можна отримати доступ через інтернет без звернення до провайдера. Часто ці ресурси віртуалізуються. Хмарні обчислення дають їх користувачам масштабовані та гнучкі рішення для різних завдань. Вони можуть бути трьох типів: інфраструктура як послуга (IaaS), платформа як послуга (PaaS) та програмне забезпечення як послуга (SaaS). Далі коротко їх розглянемо, але докладніше про них можна дізнатися у нашій статті.

Віртуалізація

Створення віртуальної версії обчислювального середовища замість фізичного, тобто без прив’язки до апаратних характеристик. Сюди відносяться комп’ютерне обладнання, операційна система та пристрої зберігання. Наприклад, це дозволяє запустити кілька операційних систем на одному комп’ютері.

Віртуальна машина

Комп’ютерний файл, який працює як звичайний комп’ютер. Часто такий файл називають образом. На одному фізичному комп’ютері може працювати одразу кілька віртуальних машин.

Інфраструктура як послуга (IaaS)

Ця модель хмарних обчислень дає користувачеві доступ до ресурсів: сховища даних, мережі та процесорних потужностей. Користувач може сам запускати, зупиняти та змінювати сервіси на сервері. Передбачає плату за використані ресурси.

Платформа як послуга (PaaS)

Ця модель надає не тільки апаратне забезпечення, як у випадку IaaS, а й програмне. Наприклад, це може бути середовище розробки додатків, користуватися яким можна одразу після підписки. В такому випадку оплата не за використані ресурси, а за кожного користувача платформи.

Програмне забезпечення як послуга (SaaS)

Модель, за якої користувач отримує доступ до програмного забезпечення. Щоб користуватися цим ПЗ, досить просто зайти в систему. Оплата — за доступ до ПЗ.

Види хмар

Публічна хмара

Інфраструктура, доступна всім користувачам інтернету. Доступ може бути безплатний або за підпискою. Хмара пропонує гнучкість та масштабованість ресурсів. Цей варіант підходить тим, кому потрібна можливість їх розширювати та платити лише за використані ресурси. Підходить для програм, якими користується багато людей, наприклад, для пошти.

Приватна хмара

Хмарна інфраструктура, доступна не всім, а лише певним користувачам. Найчастіше використовується організаціями. Така хмара теж дає гнучкість і масштабованість, а також можливість контролю інфраструктури та кастомізовані налаштування. Приватна хмара безпечніша, ніж публічна.

Керована хмара

Це постачальник IT-сервісів, що дозволяє користувачам розгортати хмарні сервіси: IaaS, PaaS, SaaS, а також мережеві додатки та системні сервіси. 

Гібридна хмара

Хмара, яка включає найкращі рішення приватної та публічної інфраструктур. Це дозволяє створити автоматизоване, гнучке, масштабоване середовище з меншими витратами, ніж публічна або приватна хмара. Вони забезпечують більш гнучкий підхід для бізнесу, пропонуючи збереження контролю та безпеки.

Мультихмара

Модель розгортання, за якої використовуються хмарні послуги від різних провайдерів. Вони використовуються одночасно та незалежно один від одного. Наприклад, ви користуєтеся публічним хмарним провайдером, але для більшої безпеки даних зберігаєте їх у приватній хмарі.

Апаратна частина

Далі ми розповімо про фізичні складові хмарних обчислень.

Хост-машина

Фізичне обладнання, на якому розміщено кілька віртуальних приватних серверних машин. Кожен хост включає процесор, пам’ять, мережеве підключення, жорсткий диск та операційну систему. Вони забезпечують клієнтам плавну роботу програм та додатків.

Центральний процесор — CPU

Електронний чіп, який виконує інструкції програм та додатків, що працюють на сервері. Найважливіші характеристики процесора: покоління, потужність та кількість ядер. Вони впливають на продуктивність програми. У хмарних обчисленнях часто можна зустріти позначення vCPU, що означає центральний віртуальний процесор.

Оперативна пам’ять — RAM

Відповідає за тимчасове зберігання інформації, що працює на сервері. З оперативної пам’яті можна швидко отримати інформацію з будь-якої точки сервера, тому центральному процесору не доведеться щоразу шукати інформацію на жорсткому диску. Оперативна пам’ять набагато швидша, ніж HDD або SSD.

Жорсткий диск 

Відповідає за збереження даних. На серверах це може бути SSD або NVMe. При цьому  NVMe набагато швидший, ніж SSD.

Можливості хмарних обчислень

Тепер розповімо про переваги хмарних обчислень у порівнянні з традиційним хостингом.

Масштабованість та еластичність

Масштабованість допомагає, коли змінюється навантаження на додаток: це дає можливість збільшити або зменшити ресурси. А еластичність дозволяє швидко адаптуватися до потреб додатків.

Балансування навантаження

Дозволяє розподіляти запити між кількома серверами, якщо один сервер не справлятиметься з усім трафіком. Для великих програм, які обробляють тисячі запитів у хвилину, краще використовувати кілька балансувальників.

Реплікація

Процес копіювання даних та всіх їх змін. Це дозволяє синхронізувати дані для одночасного доступу до останніх версій кількох користувачів. Також підвищує надійність даних, оскільки дозволяє відновити їх у разі збою. 

Snapshot 

Можливість робити знімки даних, наприклад, файлової системи та віртуальної машини, на випадок, якщо щось піде не так. Так при збої можна буде швидко відновити дані. Часто знімки роблять у процесі тестування перед тим, як випустити щось нове у робоче середовище.

База даних

Набір даних у вигляді таблиць для зручності запитів та доступності.

Міграція бази даних

Процес переміщення даних між різними системами чи серверами.

Мережа доставлення контенту — CDN

Мережева інфраструктура, яка оптимізує доставлення контенту користувачам мережі. Її захист допомагає уникнути атак, наприклад, DDoS, злому або розсилки спаму. Ще CDN підвищує швидкість з’єднання. 

Хмарний ринок

Cloud Marketplace — це онлайн-ринок, з яким працює провайдер хмарного хостингу. Користувачі можуть вибрати та завантажити потрібні програми.

Висновок

У цьому матеріалі ми розглянули основні терміни хмарних обчислень, але це лише початок. Як тільки розберетеся з усіма поняттями вище, можете переходити до конкретних інструментів хмарних технологій. А щоб отримати систематизовані знання та навички, ми підготували курс, де навчимо адміністрування хмарних провайдерів. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились