GitOps vs DevOps: у чому різниця?

Багато організацій тепер розглядають DevOps як частину своєї стратегії цифрової трансформації, оскільки ця методологія заохочує культуру спільної відповідальності, прозорості та швидкого зворотного зв’язку. Однак у міру того, як скорочується розрив між командами розробки та експлуатації, скорочуються й процеси. 

Те ж саме і з Git, системою контролю версій, що найширше використовується сьогодні. Компанії використовують методології DevOps та інструменти, що призвели до еволюції GitOps. Ці набори практик дозволять розробникам виконувати більше завдань, пов’язаних з ІТ-операціями.

Що таке GitOps та що таке DevOps?

DevOps був задуманий як конвеєрний механізм, тоді як GitOps — це удосконалений механізм розробки. Безперервна інтеграція/безперервне доставляння (CI/CD) та розбивка на компоненти призвели до того, що ці два напрямки розширилися на територію один одного. У майбутньому ці підходи, швидше за все, збігатимуться. 

Коротко про DevOps:

  • про культуру та методологію, а також про методи та інструменти;
  • підтримує розрив між етапами, пов’язаними з розробкою та підтримкою;
  • наголошує на розгортанні з прив’язками до розробки, особливо в інструментах;
  • покладається на сценарії та параметри, якими необхідно керувати; 
  • включає вичерпний набір інструментів.

Основне про GitOps:

  • по суті парадигма та техніка;
  • послаблює обмеження між етапами, пов’язаними з розробкою та послідовностями операцій;
  • орієнтований на репозиторій з файлами конфігурації та параметрами розгортання ресурсів, централізованими в тому ж місці, що й початковий код програми;
  • робить упор на швидку розробку та складні зміни та зводить до мінімуму використання складних сценаріїв; 
  • підкреслює використання одного інструменту (Git).

Як DevOps породив GitOps?

DevOps — перша в галузі спроба створити плавний конвеєр від розробки до експлуатації, протягом якого основні характеристики програм та потреби в конфігурації передаються від однієї команди до іншої. Майже всі популярні інструменти DevOps перетворять створені розробниками інструкції на етапи розгортання.

Поява висококомпонентних додатків та CI/CD порушила дві важливі проблеми у цій інтеграції:

  • сам процес розробки потребував кращої структури для складних багатокомпонентних взаємин, які притаманні новим моделям додатків, де сервіси та мікросервіси стають правилом;
  • у компонентних додатках конвеєр між розробкою та експлуатацією набагато складніший, тому що випуск — це набір змін компонентів, які просуваються конвеєром у своєму власному темпі.

Логічне розв’язання цих проблем: зосередити розробку та адміністрування на загальному репозиторії – єдиному джерелі істини. Він повинен: 

  • спрямовувати всі дії з розробки та експлуатації індивідуально,
  • зв’язувати їх через конвеєр, 
  • забезпечувати журнал контролю. 

Репозиторій Git був основним вибором для зберігання коду з контролем версій. Багато організацій почали створювати розширений набір інструментів та методів розробки на основі Git. Створити схожу практику експлуатації та адміністрування, яка буде заснована на Git, та об’єднати їх на основі обмінів Git — очевидний вибір. Так народився GitOps.

Дізнатися цікаву та корисну інформацію про Swift перекази на нашому сайті IT Education Blog.

Основні відмінності в GitOps та DevOps

GitOps фокусується на баченні хмарного сервісу або ПЗ для мікросервісів, на якому базується та описується репозиторій. Підхід GitOps: спочатку визначити ціль, а потім працювати для її досягнення. DevOps управляє етапами розгортання шляхом інтеграції з тим самим репозиторієм. Таким чином, DevOps є допоміжним інструментом для процесів GitOps і, в більшості випадків, він навіть не обов’язковий.

DevOps приймає як декларативний, так і наказовий підходи. Він добре поєднується з моделями монолітних додатків, а також із додатками з обмеженою компонентністю. Компанії також можуть застосовувати DevOps до віртуальних машин і розгортання на “голому залізі” так само легко, як і до контейнерів.

DevOps — це орієнтоване на операції бачення конвеєра, яке від початку фокусується на розгортанні коду. Ця філософія добре узгоджується з потребами підприємств, коли програми змінюються повільно, а зміни конфігурації та проблеми з обладнанням відбуваються щодня. Це робить DevOps хорошим варіантом для організацій, які мають проблеми з переходом у хмару, а не з розробкою та CI/CD.

Підсумок

GitOps — це особливий процес системних операцій, пов’язаний з інструментом Git. DevOps — скоріше культура чи філософія, яка не прив’язана до конкретного інструменту Git. Натомість DevOps є об’єднанням розробників (Dev) і системних адміністраторів (Ops). 

Компанія, яка використовує GitOps, може не мати DevOps культури. І навпаки, компанія із культурою DevOps може не використовувати GitOps. Але перспективи ототожнення цих понять у майбутньому таки витають у повітрі. Що ви думаєте щодо цього? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились