Debian та Ubuntu: такі схожі й такі різні дистро

Команди apt-get для управління додатками, інсталяція пакетів DEB, загальні інструкції по установці цих пакетів — не тільки це пов’язує Debian і Ubuntu. У чому різниця між ними, якщо вони такі схожі?

Debian — це вихідний дистрибутив, створений Іаном Мердоком в 1993 році. Ubuntu був створений у 2004 році Марком Шаттлвортом і заснований на Debian.

Ubuntu заснований на Debian?

Хоча існують сотні дистрибутивів Linux, лише деякі з них є незалежними, створеними з нуля. Debian, Arch, RHEL — одні з найбільших дистрибутивів, які не походять від інших дистро.

Ubuntu — похідний від Debian дистрибутив. Він використовує ту ж систему пакування APT, що і Debian, і величезна кількість пакетів і бібліотек з репозиторіїв Debian. 

Крім цього, Ubuntu додає деякі пакети та власні зміни. Але це не все.

Різниця між Ubuntu і Debian

Отже, Ubuntu побудований на архітектурі та інфраструктурі Debian і використовує пакети DEB. Але є багато факторів, які відрізняють один дистро від іншого. 

Деякі порівняння нижче застосовні до версій для настільних комп’ютерів, а деякі — до версій для серверів.

1. Цикл випуску

В Ubuntu є два типи випусків: LTS і звичайні. Ubuntu LTS (з довгостроковою підтримкою) випускають кожні 2 роки та підтримують 5 років після релізу. Версії LTS вважаються більш стабільними, ніж інші.

Також кожні шість місяців з’являються версії, що не належать до LTS. Їх підтримують дев’ять місяців, але в них є нові версії ПЗ і функцій. Коли термін підтримки закінчиться, краще перейти на нову версію Ubuntu. 

Така логіка релізів дає вам можливість вибирати стабільність або нові функції та софт.

У Debian ж є три типи релізів: стабільний, тестовий і нестабільний. Нестабільний призначений для потокового тестування, і його слід уникати, якщо вам потрібна стабільність.

Тестова гілка потрібна для складання наступної стабільної версії. Її вибирають ті, кому потрібні нові функції та свіже ПЗ, але зі стабільністю можуть бути проблеми.

Стабільна гілка — це основний випуск Debian. Функції та софт там не найновіші, але от зі стабільністю у Debian Stable проблем (майже) немає. Стабільний випуск з’являється кожні 2 роки та підтримується протягом 3 років. Коли підтримка закінчиться, краще шукати нову версію.

2. Свіже ПЗ

Политика кэширования Apt

Головна перевага Debian — стабільність. А це означає, що найсвіжіші версії програм не підходять під цю концепцію. Наприклад, остання версія Debian 11 включає GNOME 3.38, але не останню GNOME 3.40.

Те ж саме з іншим ПЗ: GIMP, LibreOffice тощо. Це компроміс, на який ви повинні піти з Debian. У спільноті Linux є популярний жарт: “Стабільний Debian = застарілий Debian”.

Читати статтю про перекази Swift на нашому сайті IT Education Blog.

Релізи Ubuntu LTS теж орієнтовані на стабільність, але зазвичай там свіжіші версії ПЗ. Деякі програми можна встановити зі сховищ розробника. Наприклад, якщо вам потрібна остання версія Docker, ви можете додати репозиторій Docker як в Debian, так і в Ubuntu.

В цілому, програми в Debian Stable часто старіші, ніж в Ubuntu.

3. Доступність ПЗ

І Debian, і Ubuntu мають величезний репозиторій ПЗ. Але в Ubuntu ще є PPA (Personal Package Archive), з яким установка або оновлення софту стає трохи простішою.

Можете спробувати використовувати PPA і в Debian, але це буде проблемно.

4. Підтримувані платформи 

Ubuntu доступний на 64-бітних платформах x86 і ARM, а 32-бітного ISO вже немає.

Debian підтримує як 32-бітну, так і 64-бітну архітектуру. Крім цього він підтримує 64-бітові ARM (arm64), ARM EABI (armel), ARMv7 (EABI hard-float ABI, armhf), little-endian MIPS (mipsel), 64-bit little-endian MIPS (mips64el), 64-бітні PowerPC з прямим порядком байтів (ppc64el) і IBM System z (s390x). Не дарма її називають універсальною ОС.

5. Інсталяція

Встановити Ubuntu набагато простіше, ніж Debian. І це не жарт. Debian може збити з пантелику навіть досвідченого користувача Linux. Коли ви завантажуєте Debian, ця ОС за замовчуванням надає мінімальний ISO. У ньому немає прошивок з відкритим вихідним кодом. Потім ви зрозумієте, що ваші мережеві адаптери та інше устаткування не розпізнаються. Існує окремий невільний ISO-образ, який містить прошивку. Він прихований, і якщо ви цього не знали, на вас чекає неприємний сюрприз.

Несвободная прошивка Debian

Ubuntu набагато поблажливіша ОС, коли справа доходить до включення пропрієтарних драйверів і прошивки в ISO за замовчуванням. Установник Debian виглядає старим, а інсталятор Ubuntu — сучасним: він розпізнає інші встановлені операційні системи на диску і дає встановити Ubuntu разом з наявними ОС (подвійне завантаження). Debian так не вміє.

выберите что-нибудь другое, устанавливая ubuntu

6. Апаратна підтримка

ОС Debian в першу чергу орієнтована на безплатне і відкрите ПЗ. В ядрі Debian немає пропрієтарних драйверів і прошивок. Все працює, просто ви повинні зробити налаштування/включити додаткові репозиторії й встановити все вручну. Новачкам таке не дуже подобається.

Ubuntu в плані нестандартних драйверів і прошивок не ідеальна ОС, але простіша, ніж Debian. Проблем з нею менше і вона майже повністю готова до роботи.

7. Вибір середовища робочого столу

Ubuntu за замовчуванням використовує налаштоване середовище GNOME. Ви можете встановити інші оточення поверх нього або вибрати варіанти Ubuntu на основі KDE(Kubuntu), Xfce (Xubuntu) та інші.

В Debian за замовчуванням теж стоїть GNOME, але ви можете вибрати середовище робочого столу в процесі установки.

среда установки рабочего стола debian

Ви також можете отримати спеціальні ISO-образи DE за цим посиланням.

8. Ігри

Ігри в Linux стали краще завдяки Steam і його проєкту Proton. Але обладнання й до цього часу має значення. Наприклад, Ubuntu краще працює з пропрієтарними драйверами, ніж Debian. Напевно, ви й на Debian знайдете все необхідне, але це проблемно.

9. Продуктивність

По продуктивності немає явного переможця і в серверній версії, і в десктопній. Обидва дистрибутиви популярні в обох версіях не просто так. На продуктивність здебільшого будуть впливати залізо і софт, яким ви користуєтеся. У плані налаштувань все відмінно й у Debian, і в Ubuntu.

10. Спільнота і підтримка

Проєктом Debian займається спільнота, що ним керує. Ubuntu підтримується Canonical. Але це не зовсім корпоративний проєкт. Спільнота Ubuntu велика і сильна, але остаточне рішення приймає Canonical.

І в Ubuntu, і в Debian є спеціальні форуми, на яких користувачі можуть отримати підтримку. Але різниця в тому, що Canonical пропонує платну підтримку корпоративним клієнтам, а в Debian такої опції немає.

Ubuntu і Debian: підсумок

І Debian, і Ubuntu — хороший вибір для десктопних або серверних ОС. Менеджер пакетів apt та пакування DEB пакетів у них загальні й дають подібний досвід. 

Проте Debian розрахований на певний рівень знань. Якщо ви новачок в Linux, то краще користуйтеся Ubuntu перед тим, як спробуєте свої сили в Debian. І справа не в тому, що у вас не вийде, але просто Debian — точно не “мій перший Linux”.

Пишіть в коментарях, яким дистрибутивом користуєтеся ви та що порадите початківцям.

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (2)

    Дякуємо, що поділились