Посада Team Lead: обов’язки, навички та особисті якості

Як стати Team Lead

Тімліди відповідають за все, починаючи з повсякденних завдань, закінчуючи досягненням мети всією командою. Залежно від структури компанії може бути трохи незрозуміло, якими є обов’язки Team Lead і чим вони відрізняються від ролі Project Manager. У цій статті ми розповімо про те, хто такий тімлід і розглянемо рекомендації, які допоможуть вам стати відмінним менеджером. 

Як стати Team Lead: роль та обов’язки

Середній вік українських тімлідів, як повідомляє DOU, 28 років. Їхній середній досвід роботи — 6,5 років, ну а зарплата залежить від сфери діяльності та напрямку компанії. Отже, перед вами людина з відповідним багажем знань та бажанням керувати. Як йому стати тімлідом? 

Хто такий Team Lead?

Тімлід — це той, хто спрямовує, координує та дає робочі рекомендації команді з метою досягнення певної мети. Ефективний лідер знатиме сильні та слабкі сторони своїх співробітників, їхню мотивацію.

Важливі якості тімліда

Тімлід відповідає не лише за керування командою, а й за організацію робочого місця, вирішення конфліктів та планування завдань. Отже, для цієї посади важливо:

  • вміти ефективно комунікувати (вам доведеться спілкуватися як з вашою командою, так і з вашими керівниками: і підхід потрібно знайти до кожного);
  • мати організаційні навички (вони допоможуть вам відстежувати прогрес та підтримувати мотивацію членів команди);
  • оптимально делегувати обов’язки (рівномірно розподіляти завдання окремим членам команди, вміти довіряти здібностям працівників);
  • бути чесним (це якість, яка сприятиме формуванню довірливих відносин із членами своєї команди);
  • мати впевнену робочу етику (члени команди часто наслідують робочу етику тімліда, отже вам потрібно демонструвати впевненість у завданні та в самій команді).

Обов’язки тімліда

Посадова інструкція тімліда відрізняється від компанії до компанії. Ймовірно, вона включатиме: обробку, зберігання та передачу інформації в організації, а також менеджерські завдання.

Що найчастіше робить хороший тімлід в IT компанії?

  • розподіляє обов’язки та таски всередині відділу;
  • аналізує виконані завдання;
  • контролює всіх членів команди та дає необхідні рекомендації;
  • мотивує співробітників свого відділу для досягнення бажаних результатів;
  • організовує регулярні семінари та тренінги для навчання членів команди новим технікам та методам;
  • стежить за тенденціями в IT-індустрії, що постійно розвивається;
  • працює разом з іншими відділами для досягнення цілей компанії;
  • пише регулярні звіти керівництву;
  • забезпечує вирішення складних завдань у відділі;
  • проводить регулярну оцінку роботи членів команди та розробляє стратегії, які сприятимуть її покращенню та інше.

Освіта тімліда

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб стати керівником IT-команди, в першу чергу слід подумати про те, яка освіта вам потрібна. Дослідження свідчать, що 63,6% керівників груп ІТ мають ступінь бакалавра. Щодо рівня магістра, його мають лише 16,1% тімлідів. Попри те, що більшість керівників IT-команд мають вищу освіту, можна стати одним із них, маючи диплом середньої школи та сертифікат курсів.

Оскільки IT тімлід повинен мати й менеджерські, й технічні навички, йому важливо отримати відповідну освіту та досвід. Наприклад, якщо ви хочете працювати тімлідом Linux сисадмінів, пройдіть спочатку курси “Адміністрування Linux” до потрібного вам рівня. Далі, застосуйте всі отримані навички у справі та паралельно прокачайте менеджерські скіли. Тільки після цього ви зможете просунутися кар’єрними сходами.

На шляху до посади Team Lead: покрокова інструкція

Отже, важливе питання: ви хочете стати техлідом чи тімлідом? Зазначимо, що тімлід більше управляє процесами та комунікаціями. Техліди відповідають за технічні аспекти та реалізацію рішень. Важливо бути чесним у тому, що вами керує на кар’єрному шляху: налаштування інфраструктури чи допомога команді у покращенні результатів? Вам цікавіше займатися безпекою проєкту чи переконувати свою бізнес-команду в тому, що рефакторинг коду — це не марна трата часу? Відповіді на ці питання повинні допомогти визначитися, який шлях вам більше підходить. 

Якщо ви хочете стати Development Team Lead, підготували для вас покрокову інструкцію. Цей туторіал має допомогти вам на кар’єрному шляху. 

Крок 1. Почати з малого 

Беріть більше відповідальності під час складних проєктів. Допоможіть своїм колегам. Пропонуйте покращення у вашій команді або робочому процесі продукту. Будьте наставником для колег.

Крок 2. Розв’язати проблему

Є достатньо можливостей, які люди або не хочуть бачити або не мають достатнього досвіду чи впевненості, щоб ними скористатися. Визначте, з якою проблемою борються ваші колеги, а потім спробуйте її вирішити.

Крок 3. Брати відповідальність

Будьте відповідальні за все, що ви робите або не робите. Лідер бере на себе відповідальність, а не звинувачує інших. Тімлід дотримується термінів і вчиться на помилках.

Крок 4. Допомагати колегам

Замість скаржитися на помилку, яку хтось зробив, просто допоможіть виправити її та поясніть, як уникнути її в майбутньому. Можете навіть спробувати запустити невеликий особистий проєкт та по-справжньому подбати про нього.

Крок 5. Побудувати комунікацію 

Менеджмент змушує спілкуватися з різними відділами та колегами. Почніть будувати добрі стосунки з іншими керівниками та співробітниками компанії. Вони ваші майбутні соратники.

Крок 6. Довести компетенцію

Є багато способів довести наявність у вас певних навичок. Як варіант: виступіть на технічній лекції, візьміть наставництво над новим співробітником або отримайте сертифікат знань. 

Крок 7. Здобути досвід

Вам потрібно стати одним із найсильніших розробників у команді. Тімлід, який не вміє програмувати або не розуміється на технічних нюансах, не може брати участь у технічних дискусіях. 

Крок 8. Взяти проєкт

Своєчасне виконання проєктів є одним з основних обов’язків будь-якого керівника. Візьміть відповідальність за проєкт або спринт, доведіть, що ви зможете здати його і не зірвати дедлайн.

Крок 9. Вирішуйте конфлікти

Важливо, як ви справляєтеся з виробничими проблемами. Якщо людина під тиском починає панікувати — вона дискваліфікується як лідер в очах оточення. Команда та інші керівники хочуть бачити стресостійку людину, у якої все під контролем.

Крок 10. Не переставайте навчатись

Будь-яка сфера, особливо IT, має свою динаміку. До світових тенденцій потрібно підлаштовуватися, отже, вчитися користуватися новими інструментами та проєктами, моніторити новини та відвідувати курси підвищення кваліфікації. 

Починайте прокладати шлях вже зараз. Станьте експертом у своїй галузі та допомагайте співробітникам. Почніть працювати над своїми комунікативними навичками. Побудуйте чудові професійні стосунки з вашими нинішніми та потенційними майбутніми колегами. Переконайтеся, що ви розумно керуєте своїм часом і дотримуєтеся термінів своїх проєктів. І не забувайте, що лідерство — це люди, тому щиро допомагайте колегам рости та робити свою роботу найкраще.

Говорить Team Lead: відділи копірайтингу, дизайну та розробки 

Три відділи, без яких складно уявити роботу кожної компанії, що поважає себе: копірайтинг, дизайн і розробка. Як працюють їх тімліди? Дізнаємося з перших вуст. 

Валерія Якушина, Design Team Lead у NetForce Ukraine
  • у дизайні з 2013 року

“Що робить тімлід відділу дизайну? Надихає команду творити! Ну, і слідкує за тим, щоб зроблені завдання відповідали потребам клієнта. Ще тімлід — джерело нового погляду на таску. Коли співробітник у глухому куті або на дизайнерському роздоріжжі: є спеціально відведена людина для прийняття рішень, і це зручно 🙂 

Які навички/знання потрібні тімліду відділу дизайну? Бажано, щоб людина мала уявлення про весь софт, потрібний для роботи команди. Це важливо для того, щоб коректно оцінювати час та складність виконання роботи працівником. У тімліда може не бути ідеального володіння всіма інструментами. Це нормально, якщо у відділі є фахівці, які працюють за якимись напрямками краще. Адже ми насамперед команда, яка добре доповнює одне одного! Тімліду важливіше бути впевненим у своєму баченні та мати прагнення відстоювати те, що зробила його команда.

Головне для співробітників моєї команди — це прагнення зробити щось круте. Якщо ти робиш роботу просто “щоб зробити”, або тому, що “так сказав замовник” — вийде погано. Потрібно мати свою думку і прагнення вкластися в продукт, зробити його кращим”. 

Денис Сіманчук, Development Team Lead у NetForce Ukraine
  • у розробці з 2012 року 

“Я, як тімлід, відповідаю за проєктування та розробку ПЗ, управління командою розробників. Останнє включає: планування термінів, постановку завдань та рев’ю коду. Також, через тімліда відділу розробки відбувається комунікація з іншими відділами компанії. Для мене важливо оновлювати знання, щоб пропонувати нові рішення, які допоможуть покращити продукт. Мета моєї посади в тому, щоб вивчити область певного продукту вздовж та поперек, впровадити ідеї, покращити процеси компанії та зробити їх ефективними. На мої плечі лягає підбір команди розробників, контроль якості продукту (як з боку коду, так і з боку його працездатності).

Щоб стати тімлідом, слід розуміти повний процес розробки: від ідеї до кінцевого продукту. Важливо мати високі технічні навички для вирішення поставлених завдань, вміти працювати в команді та керувати нею. Ну і звичайно ж — стресостійкість 🙂

Співробітники моєї ідеальної тіми мають знання розробки (для свого рівня), уважні до деталей, відповідальні та комунікабельні”. 

Артем Левадний, Copywriting Team Lead у NetForce Ukraine
  • у копірайтингу з 2019 року

“Тімлід — це менеджер. Він має на перспективу бачити роботу та її результат для компанії чи проєкту. І якщо хороший копірайтер сам відповідає за результат, то тімлід бере на себе відповідальність за всю команду. Тімлід копірайтерів повинен добре розуміти завдання, що стоять перед командою. Роботи може бути багато і в різних напрямках, тому треба зробити все, щоб це не перетворилося на хаос. Важливо правильно розподілити навантаження на команду: не дати надто багато роботи чи навпаки. А ще потрібно згуртувати колектив, щоб в одному воркфлоу ви доповнювали одне одного і працювали якомога ефективніше.

Для якісної роботи, кожному у відділі потрібно надати: контент-плани, технічні завдання, узгодження правок, брифи та інші рутинні завдання. Тімлід — це посередник між замовником та клієнтом. Головний інструмент тімліда копірайтерів, як і його колег — пошуковий рядок. Тільки ми користуємося ним для різних завдань 🙂

Головне для колег мого відділу: вони мають уміти писати. Показник суб’єктивний, але таких людей одразу відчуваєш. Нестандартне креативне мислення, почуття гумору, готовність допомогти та мотивація працювати — ось що для мене важливо. Я хочу працювати з ініціативними людьми, які готові критикувати мої рішення та нормально сприймають критику самі”.

Вважаємо, сумнівів щодо того, хто такий тімлід і які у нього обов’язки — у вас не лишилося. Про які посади чи професії ви хотіли б почитати ще? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились