Чому телефони та ноутбуки з Linux коштують дорого?

Чому телефони та ноутбуки з Linux дорогі

Якщо ви цікавилися Linux-пристроями, то напевно знаєте їх стартовий цінник. Для багатьох він здасться немаленьким. Як так вийшло, адже ОС на основі ліцензії GNU можна звантажити безплатно? 

Linux в ціноутворенні комп’ютера, ноутбука або телефону не грає ролі. Високі технологічні вимоги та низький попит на продукт — ось що впливає на вартість Linux-техніки. Найчастіше, виробники — це ентузіасти, які навіть не отримують прибутку.

Ціна на Linux-телефони, наприклад за бета-версію PinePhone, починається від 199 доларів. При цьому, гаджет буде базовим та розрахованим на ентузіастів. Ну а чекати доки замовлення прийде можна досить довго. Ціна на цікавіший телефон, з пристойнішими характеристиками, починається від 899 доларів. Це вартість Librem 5, який також не складе конкуренції популярним гаджетам. Дізнатися більше про телефони на Linux можна тут

Ноутбуки з цією ОС знайти та замовити набагато легше: наприклад безпечний Librem 14 коштує 1 570 доларів. Він має унікальні апаратні вимикачі для відключення камери та мікрофону, так що більше ніяких стікерів на вебці. На популярних маркетплейсах є кілька варіантів відомих ноутбуків з ОС Linux, вартістю від 640 доларів. Зверніть увагу, що не всі функції на таких девайсах можуть коректно працювати: сканер відбитків пальців в Acer Swift працює тільки під управлінням Windows.

Розгляньмо найактуальніші причини такого стану речей.

1. Linux для ентузіастів

Linux домінує на серверах, чого не скажеш про настільні комп’ютери. Поки що невелика частка людей хоче купувати ноутбуки з Linux. Ще менша кількість користувачів відчуває сильне бажання користуватися телефоном під управлінням Linux. Чого не скажеш про Android, який хоч і працює поверх ядра Linux, але має з ним мало спільного.

2. Ціна деталей комплектування

Виробники процесорів, накопичувачів, відеокарт і інших компонентів ПК вважають за краще відвантажувати великі обсяги замовлень. Розробники Linux-ноутбуків зазвичай не розраховують на високий рівень продажів, тому замовлення в них скромні. Їм доводиться платити надбавку, якщо виробник таки захоче вести з ними справи.

Розробники телефонів Linux стикаються з дещо складнішою проблемою. Крім перерахованого вище, у них немає споживчого попиту на продукцію. Навіть ентузіасти комп’ютерів з Linux не знають, що очікувати від вільного телефону. Єдиний вихід тут — краудфандинг. 

3. Тільки комп’ютери

У транснаціональних корпорацій, окрім ПК з їх супутніми товарами, в продажу є і телефони, і телевізори, і пральні машини, і цей список можна продовжувати довго. Наприклад Samsung може субсидувати один підрозділ коштом прибутку іншого. System76 продає ноутбуки, настільні комп’ютери та сервери з Linux. Це все. Їм доводиться встановлювати такі високі ціни, щоб залишатися на плаву.

4. Дослідження і розробки коштують недешево

Компанії, які хочуть продавати комп’ютери під управлінням Linux, зазвичай повинні вкладати в це час і гроші. System76 створила власний дистрибутив Linux — Pop!_OS. Таким чином, розробники можуть вчасно реагувати та усувати проблеми, які виникають у користувачів.

Purism намагаються постачати сучасне обладнання без будь-якої пропрієтарної прошивки. Компанія інвестує в розробку альтернатив і зворотний інжиніринг. Таким чином вийшов телефон Librem 5. Робота Purism приносить користь ширшій спільноті розробників ПЗ з відкритим вихідним кодом. 

5. У дистрибутивів Linux немає грошей, щоб допомогти

Microsoft хоче, щоб люди використовували Windows, і у них для цього є всі засоби. Компанія витратила понад 1,5 млрд доларів на рекламу Windows 8, і це 9 років тому. Відносно 11 версії, з трансляцією відео на Таймс-сквер у Нью-Йорку і безплатною роздачею тематичного морозива кольору нової ОС, ціна може бути в кілька разів більше. Наприклад, одна тільки оренда величезного екрана на найдорожчій рекламній площі у світі може досягати 3 мільйонів доларів в місяць. 

Продавці обладнання для Linux не можуть дозволити собі такої розкоші. У більшості проєктів просто немає на це коштів. Великі опенсорсні організації, як правило, витрачають свої долари на корпоративних клієнтів. Якщо якісь компанії і вирішують продавати обладнання на Linux для повсякденного використання, то в основному це поодинокий випадок.

Найближче майбутнє

Починає з’являтися дешевше обладнання на базі Linux, багато в чому через появу одноплатних комп’ютерів. Raspberry Pi, вартість якого починається приблизно від 35 доларів, відкрила Linux тим, у кого не було особливого бажання залишати Windows або macOS. Мінікомп’ютер цього виробника буде коштувати від 140 доларів (в комплект входить: міні-ПК Rpi400, карта пам’яті на 16GB зі встановленою ОС, миша). 

Pine64 вставив аналогічне обладнання в корпус ноутбука і випустив продукт під назвою Pinebook, який продається всього за 100 доларів. Його потужніше продовження, Pinebook Pro, коштує всього у два рази дорожче. Компанія також вивела на ринок телефон на базі Linux, вартість яких в 3 рази нижча від Purism Librem 5. 

Чому продукція стає дешевшою? Материнська компанія Pine Microsystems, наприклад, налаштувала кожен проєкт з найменшими накладними витратами: співробітників і обладнання мінімум, а гаджети продаються майже за собівартістю. Ймовірно, це все для популяризації вільного програмного забезпечення та підвищення рівня довіри до бренду.

Найдешевшим і доступним способом використовувати Linux залишається його установка на вже наявний у вас комп’ютер. Це теж причина того, чому комп’ютери з Linux поки ще стоять так дорого. Більшість людей, які цікавляться вільним програмним забезпеченням, вважають за краще встановлювати його самостійно, а не купувати новий ноутбук.

Підсумок

ОС Linux надійніша і безпечніша за Windows і MacOS, особливо якщо справа стосується конфіденційності. Ось чому все більше користувачів з усього світу (від новачків до ІТ-фахівців) вибирають Linux. Що стосується серверів і суперкомп’ютерів, тут Linux явно домінує.

А яку ОС ви використовуєте вдома/на роботі: Windows, MacOS або все ж Linux? Розкажіть в коментарях про свій бекграунд.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились