Чому Ubuntu не найкращий дистрибутив?

Чому Ubuntu не найкращий дистрибутив

За останній рік в рейтингу популярних дистрибутивів для ПК Ubuntu спустився з шостого місця на восьме. І це враховуючи, що нещодавно вийшов новий реліз Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish.

Це дивно, адже Ubuntu — один з найпопулярніших дистрибутивів Linux. Проте цьому є пояснення: користувачі не дуже позитивно зустрічають деякі рішення, що впроваджує його компанія-розробник.

В Ubuntu цікава історія становлення. Після виходу першої версії у 2004 році Ubuntu швидко очолив рейтинг настільних версій Linux. Дистрибутив Ubuntu став синонімом до цієї ОС. Він має все, що потрібно користувачам ПК: відеодрайвери, апаратну підтримку, стабільність та надійність.

Які ж недоліки є в Ubuntu, що можуть сильно змістити його в рейтингу найкращих дистрибутивів? Розберімося разом.

Спільнота відходить на другий план

Однією з головних переваг Linux та по суті її рушієм є велика спільнота, об’єднана ідеєю відкритого та вільного ПЗ, де кожен може самостійно обирати інструменти та програми під свій смак та потреби. 

Розробники Ubuntu не завжди про це пам’ятають. Бувають ситуації, коли вони намагаються обрати за користувачів, чим їм користуватися. Наприклад, якийсь час дистрибутив постачався з попередньо встановленим застосунком Amazon Shop.

Враховуючи, що Linux люблять за свободу вибору, то в цьому випадку підхід розробників більше нагадує Windows чи MacOs. Тоді чому користувачі мають обрати саме Ubuntu, а не пропрієтарну ОС? Або чому мають віддати перевагу саме цьому дистрибутиву, а не якомусь іншому?

Бажання досягти комерційних цілей призвело до того, що Ubuntu сприйняли за шпигунське ПЗ. Він зберігав інформацію про пошуки користувачів, щоб показувати їм правильну рекламу про купівлю речей на Amazon. В результаті, програму видалили в Ubuntu 20.04, хоча історія все одно залишила негативні враження.

В останніх випусках дистрибутиву ситуація повторилася, але тепер вони нав’язують формат Snap, який складно назвати улюбленцем спільноти.

Що не так із Snap?

Snap — це система пакування та розгортання програмного забезпечення для операційних систем, які використовують ядро ​​Linux. ПЗ в такому випадку інкапсульоване в пакет Snap, який сумісний для використання між різними дистрибутивами Linux.

Окрім Snap, такі функції виконують ще AppImage і Flatpak. Якщо перший не дуже користується популярністю, то Flatpak — найкраща реалізація для цих задач. 

Пояснення того, чому в дистрибутив додали Snap, а не улюблений користувачами інструмент, досить просте. Це — продукт компанії Canonical, що розробляє Ubuntu, тому не дивно, що вони хочуть просувати свою розробку. Це зрозуміло з точки зору бізнесу, але незручно з точки зору більшості користувачів, які хочуть працювати з Flatpak.

Але це ще не все. Щоб нав’язати свій формат, в Ubuntu 22.04 ви можете встановити найбезпечніший браузер Firefox лише як Snap. 

Безлад пакетів

Зазвичай, ви встановлюєте певну версію робочого середовища та очікуєте отримати лише цю версію, її програми та функції. Наприклад, встановлюєте KDE Plasma 5.25 чи GNOME 42 та отримуєте цю версію повною мірою та з усією її функціональністю.

Canonical вирішила здивувати користувачів. Розглянемо на прикладі останньої версії Ubuntu 22.04 з робочим середовищем GNOME. В Ubuntu GNOME нагадує набір випадкових пакетів з різних версій, що налаштовані на спільну роботу. 

Тут є базові пакети останньої версії GNOME 42, але поряд з ними, наприклад, Calculator 41 версії. Цю історію можна продовжити GNOME Keyring з версії GNOME 40. 

У GNOME багато пакетів і різноманітність їх версій в Ubuntu — дуже велика. 

Це наштовхує на думку, ніби десктопна версія Ubuntu вже не така пріоритетна, як серверна, що приносить компанії більшу частину доходу. 

Необхідність випусків без LTS

Між випусками з довгостроковою підтримкою Ubuntu випускає релізи, що її не мають. Ці випуски розважають і дають потестувати, що буде у наступному випуску з LTS. Але з суто практичної точки зору вони навряд мають велику користь. Проміжні випуски підтримуються всього 9 місяців, тож коли цей час спливає, ви запускаєте оновлення і сподіваєтесь, що все працюватиме як треба. Навіть у Fedora, що є найбільшим конкурентом Ubuntu для настільних ПК, ви маєте 15 місяців підтримки.

Чого чекати далі?

Canonical часто починають якісь проєкти та швидко про них забувають. Спочатку так було з хмарним сховищем Ubuntu One, що існувало з 2009 по 2014 рік. 

Пізніше компанія вирішила створити власний дисплейний сервер Mir, хоч були достойні альтернативи по типу X.org і Wayland. Тоді Canonical захоплювалася ідеєю конвергенції та хотіли об’єднати кілька технологій, щоб створити щось нове. Вони прагнули, щоб ви купували телефон з ОС Ubuntu та під’єднували до нього периферійні пристрої та монітор, щоб отримати десктопну операційну систему.

Коли компанія зрозуміла, що на тому етапі вона не могла цього досягнути, проєкт Mir занепав.

Трішки інша історія сталася з Unity — робочим середовищем від Ubuntu. Ідея та реалізація були хорошими, але компанія в якийсь момент вирішила відмовитися від цієї ідеї та теж закинути.

Мабуть, це пов’язано зі стратегією компанії чи її баченням, але при цьому користувач має просто миритися із цими фактами. 

Користувачі Ubuntu не можуть бути певні чого їм очікувати від майбутніх випусків та змін напрямку розвитку розробки.

Висновок

В Ubuntu є не тільки позитивна сторона. Ми бачимо, що Canonical змістила фокус своєї уваги з десктопної версії та її користувачів на серверну і бізнеси, що нею користуються.

Це цілком нормально, що компанія орієнтується на свій прибуток, але такими темпами кількість прихильників їх продукту може суттєво зменшитися. Користувачі віддаватимуть перевагу іншим не менш хорошим альтернативам, таким як MX Linux, Mint та EndeavourOS, що вже рік очолюють топ 3 позиції на DistroWatch.com

Сподіваємось, що Ubuntu чекає відродження в очах користувачів та круті інновації в майбутніх релізах. І ми про них обов’язково вам розкажемо.
А поки ми чекаємо цього моменту, нагадуємо, що зараз найкращий час, щоб вчитися нового та розвиватися, щоб підтримувати Україну. Переходьте за посиланням та обирайте курс, що цікавить вас найбільше. Наші викладачі в індивідуальному форматі навчать вас того, чим впевнено володіють самі 🙂

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились