Чому важливо знищувати дані: 4 методи для бізнесу

Буває так, що спалювати мости — не просто корисно, а й необхідно робити. Наприклад, якщо мова йде про дані вашої компанії. 

З плином часу ви перестаєте використовувати колись важливі файли: старі звітності чи конфіденційну інформацію. Та поки вони покриваються пилом на ваших серверах, є ймовірність їх викрадення. Щоб уникнути їх оприлюднення або використання зловмисниками, необхідна правильна утилізація.

Знищення даних актуальне навіть, якщо ви не працюєте з чутливою інформацією. Це зменшує безлад у тоннах файлів та тек, а також робить бізнес ефективнішим та продуктивнішим.

Як правильно користуватися «віртуальним шредером», щоб гарантовано знищити дані — розберімося у матеріалі.

Навіщо утилізовувати дані?

Знищення даних — не перша ідея, яка спадає на думку з приводу підвищення рівня захищеності компанії. Проте, це дуже важливо. Тож маємо кілька аргументів для тих, хто не любить щось видаляти, адже «раптом колись знадобиться». 

Убезпечує дані та репутацію компанії 

Справа не лише в тому, що безпека стала певною мірою трендом. Окрім бажання краще за конкурентів захищати свої активи та конфіденційність своїх клієнтів, тут постає питання виживання бізнесу. 60% невеликих компаній закриваються протягом пів року після кібератаки. Одна з причин — зниження довіри клієнтів.

Популярною загрозою для компаній є викрадення особистих даних. Зловмисники можуть використати інформацію ваших клієнтів, щоб відкрити рахунок від їх імені або зняти гроші з картки. Знищення даних допоможе вам запобігти їх викраденню та зберегти довіру користувачів.

Знижує витрати на зберігання даних

Зберігання даних обходиться компаніям у чималі суми. Ви платите не лише за інфраструктуру, яка їх зберігає, а й за будь-яке додаткове апаратне чи програмне забезпечення для управління даними. Якщо ви тримаєте інформацію у хмарі, то суть не змінюється: чим менше зайвого, тим менше платите. 

Дає контролювати інформацію

Якщо ви правильно налаштуєте процес знищення даних, то зможете контролювати доступи до інформації про конкретні проєкти чи клієнтів. Його матимуть лише авторизовані працівники. Це гарантує, що ви зможете відстежити витік інформації, якщо вона потрапить у чужі руки. 

Корисно для екології

Ми генеруємо 2,5 квінтильйона байтів даних щодня. Facebook за день генерує 4 петабайти, а на YouTube щохвилини завантажують 500 годин контенту. Уявіть скільки це інформації, яку треба десь зберігати. Та додайте до неї ту, що просто лежить мертвим вантажем.

Щодня покриття інтернету розширюється на нові території, де він був недоступним. Тож кількість даних лише збільшуватиметься.

Захищені та правильно утилізовані дані, коли вони вам більше не потрібні, можуть зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище. Також є організації, що розробляють нові способи перероблення обладнання та електроніки для використання у нових пристроях. 

Методи знищення даних

Є декілька методів знищення даних, але жодний з них не гарантує повного успіху. Проте, знаючи їх специфіку та відмінності, ви зможете обрати найкращий для себе. 

Фізичне знищення 

Якщо не плануєте повторно використовувати жорсткі диски, можете знищити їх, щоб позбутися даних. Зазвичай, їх подрібнюють, плавлять, свердлять, або проявляють ще трішки креативу, щоб зробити диски непридатними. 

У фізичного знищення є недолік. Більшість його методів залишають цілими великі частини пластини приводу. В таких випадках інформацію можна відновити за допомогою криміналістичних методів. Хоча, здавалося б, кому так сильно потрібні ці дані? 

Інформацію неможливо відновити лише якщо ви подрібните диск.

Розмагнічування

У такому випадку, необхідно знищити магнітне поле запам’ятовувального пристрою. Працює це так: руйнуєте поле за допомогою потужного магніту, знищуєте і дані. Цей спосіб підійде для конфіденційної інформації, оскільки її неможливо буде відновити. 

Звучить добре, але є кілька нюансів. Після розмагнічування, ви не зможете використовувати пристрій, адже в процесі руйнуються делікатні взаємопов’язані механізми диска.

Розмагнічування робить диск непрацездатним, тож ви не можете запустити його та перевірити чи всі дані стерті. А ще, цей метод не працює з немагнітними носіями, наприклад, твердотілими пристроями або компакт-дисками.

Перезапис

Популярний метод, адже дозволяє позбутися даних і не пошкоджує пристрої. Він дозволяє записати нову інформацію поверх старої. Для цього її шифрують за допомогою спеціального ПЗ, яке розміщує над попередніми даними нечитабельні символи. 

В більшості ситуацій достатньо одного перезапису. Але для застосунків із високим рівнем безпеки, може знадобитися кілька стирань. Так ймовірність знищити старі дані буде вищою. 

Для дисків з великою місткістю цей процес може забрати багато часу. А на додачу, може не знищити дані з захищених зон. Також для цього методу може знадобитися окрема ліцензія для кожного жорсткого диска. 

Цей спосіб доцільно використовувати лише тоді, коли носій даних цілий та справно працює.

Стирання

Все просто — перезапишіть жорсткий диск. Той, хто наступний ним користуватиметься, не матиме доступу до інформації, що зберігалася там до цього. Це — ще один варіант на випадок, якщо не хочете знищувати пристрої. Наприклад, підійде для ноутбуків, телефонів та USB-накопичувачів. Такий спосіб економічно вигідний та безпечний.

Що далі?

Щоб обрати оптимальний варіант, необхідно врахувати тип носія, чутливість даних та чи плануєте ви використовувати цей пристрій в майбутньому. 

Якщо у вас вималювалася стратегія, які дані та як ви можете утилізувати, подумайте також про політику знищення даних у вашій компанії. Пропишіть конкретні інструкції: на яких пристроях, через який час та як знищувати інформацію. Це гарантує, що вона буде правильно утилізована, а зловмисники матимуть менше шансів відновити її чи отримати доступ, бо хтось щось проґавив.

Піклуйтеся про безпеку вашого бізнесу, адже це не тренд, а необхідність. Почніть з безпеки вашої інфраструктури — на курсах IT Education Center ви навчитеся налаштовувати захищені системи на Linux. Переходьте на сайт та обирайте курс під свій рівень знань 😉

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились