Технології Web 3 допомагають документувати воєнні злочини

Ще на початку лютого ми розмірковували про загадковий Web 3. Майбутнє це чи фантазія? Виявилося, що реальність. Ці технології вже допомагають у документуванні воєнних злочинів.

В епоху дезінформації технологія блокчейн може відновити нашу віру в доказову істину, не в останню чергу під час нинішнього конфлікту в Україні.

— Джонатан Дотан, директор та засновник The Starling Lab, керує прикладними дослідженнями децентралізованої мережі та прав людини.

The Starling Lab — дослідницька лабораторія, що використовує новітні криптографічні методи та децентралізовані вебпротоколи, щоб розв’язувати технічні та етичні проблеми зі встановленням довіри до чутливих цифрових записів.

Що це означає?

Ми щодня бачимо нові відео та фото з протиправними діями російських військових. Хтось робить докази на свій смартфон, а хтось завантажує ці матеріали через соціальні мережі, щоб показувати світу, що відбувається. Так ми закликаємо до того, щоб винні у військових злочинах відповіли за них. Здавалося б, докази очевидні та неспростовні, але це зовсім не означає, що суд їх визнає.

Які докази приймає суд?

Суд визнає докази в тому разі, якщо у вас є пристрій, на який їх зробили. Їм необхідна інформація про людину, яка їх знімала та підтвердження того, що доказ не змонтований.

Фото- і відеодокази не можна ніяк редагувати, тому не додавайте фільтри чи текст. Це змінить метадані контенту, через що суд не прийме ваші докази.

Більш детально про те, як правильно надавати докази читайте у нашому матеріалі про документування злочинів

Чому так?

Програмами для редагування цифрового контенту користуються майже всі, хто має смартфон. Ними легко навчитися користуватися.

Завдяки цьому та фейковим новинам, ми часто не довіряємо тому, що бачимо в інтернеті. І це справедливо, але через це ми не довіряємо і цифровим доказам.

Фото чи відео з діями російських військових проходить складний шлях, щоб потрапити до суду. Людина, що знімає їх наражає себе на небезпеку та має дістатися в безпечне місце, щоб надати ці докази. І після цього може виявитися, що доказ не приймуть. Звучить не дуже приємно.

Саме тому Джонатан Дотан говорить про необхідність відновити цифрову довіру. А також зауважує, що поява технологій Web 3 пропонує нам життєздатне розв’язання цієї проблеми.

Рішення

Дотан розглядає розвиток блокчейну та розподілених реєстрів як можливість створити нове технічне, нормативне та юридичне розуміння цифрової цілісності.

Документація воєнних злочинів в Україні показує, як технології Web 3 можуть з’ясувати незмінний ланцюжок зберігання даних, зберігаючи їх походження та конфіденційність.

За допомогою інструментів з відкритим вихідним кодом Starling Lab розробила платформу для безпечного знімання, зберігання та перевірки цифрового контенту. Мета — вирішити технічні та етичні проблеми встановлення довіри до цифрових записів, що надходять з України. 

Про розробку

Робочі процеси, розроблені у Starling, інтегрують протоколи L1 і L2, NFT та безпечні апаратні гаманці. Це дозволяє створити комплексне та незмінне рішення Web 3 для збереження цифрових доказів.

Це гарний приклад того, як Web 3 дає можливість кінцевим користувачам створювати рішення за допомогою нових безпечних цифрових протоколів.

Базова структура технології складна, але принцип роботи цілком зрозумілий:

  • Фільмування – зробіть та збережіть ваш контент і його метадані в момент знімання; 
  • Зберігання – керуйте контентом за допомогою криптографії та зберігайте його в децентралізованих мережах;
  • Перевірка – отримайте оцінку експертів, які оцінюють та перевіряють контент.

Розробка Starling Lab вже почала криптографічну аутентифікацію та збереження тисяч записів відкритих даних з месенджерів, соціальних мереж та сайтів, що документують воєнні злочини, а також робить незмінні записи аналізу цього контенту фактчекерами.

Розробники сподіваються, що їх рішення наступного покоління допоможе судам з проблемою визнання доказів в умовах кібервійни, а також дозволить випереджати нові цифрові загрози.

Це той рідкісний момент, коли передові технології та методи можуть бути по-новому зрозумілі та безпечно прийняті як стійкі рішення для підзвітності в наш цифровий вік в Україні та за її межами.

Висновок

Ми також сподіваємося, що команда Starling Lab зможе досягти своєї мети. На сьогодні в Україні зареєстровано понад 16 000 воєнних злочинів, що потребують розслідування. Ці розслідування займуть не один рік. Але з рішеннями по типу такого як у Starling Lab, цей процес може пришвидшитися.

І це ще не всі здобутки на фронті розслідувань — робота вже триває. Володимир Зеленський повідомив про запуск спеціальної “Книги катів”. Це інформаційна система, що збирає вже підтверджені дані щодо воєнних злочинів і злочинців російської армії.

Тож тримаємо кулачки, що усі злочини будуть розслідувані, а винні — покарані. Адже з кожним днем на стороні світла з’являються все нові методи та технології для досягнення справедливості.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились