Все, що потрібно знати про життєвий цикл Ubuntu

життєвий цикл Ubuntu

Canonical регулярно публікує нові випуски Ubuntu. Це дозволяє спільноті, підприємствам та розробникам планувати свою роботу. Кожен випуск має життєвий цикл, який рано чи пізно закінчується.

Що таке життєвий цикл Ubuntu?

Кожен реліз Ubuntu отримує кодову назву розробки та має версію, яку вказують залежно від року та місяця постачання. Наприклад, Ubuntu 20.04 було випущено у квітні 2020 року. Випуски LTS (довгострокова підтримка) публікуються кожні два роки. Це випуски корпоративного класу та використовуються найчастіше. За оцінками Canonical, 95% всіх установок Ubuntu — це LTS-релізи.

Кожні шість місяців між довгостроковими версіями Canonical публікує проміжний випуск Ubuntu, останній з них — 21.10. Цей випуск готовий до використання на підприємствах та підтримується протягом 9 місяців. Користувачам достатньо часу для оновлення, але на ці випуски не поширюються довгострокові зобов’язання LTS-релізів.

Що таке життєвий цикл Ubuntu?

Оновлення обладнання та технічного обслуговування

Стандартна підтримка проміжного випуску

Розширене обслуговування безпеки (ESM)

(джерелоubuntu.com)

У проміжних випусках представлені нові можливості Canonical та проєктів з відкритим вихідним кодом, що стоять вище. Вони є випробувальним полігоном для цих оновлень. Багато розробників запускають проміжні релізи, тому що вони надають доступ до нових ядер, бібліотек та компіляторів. 

Що таке кінець життя випуску Ubuntu?

Кінець життя (End of Life) насправді не є специфічною для Ubuntu концепцією. Це загальний термін, який широко використовується в індустрії програмного забезпечення. EOL якоїсь версії дистро означає, що ПЗ досягло кінця певного періоду підтримки. Після цієї дати реліз не отримуватиме жодних оновлень функцій, обслуговування чи безпеки. 

Ви можете продовжувати використовувати його після закінчення терміну дії, але на свій страх та ризик. Це як прострочені продукти. Ви можете з’їсти йогурт через день після того, як вийде термін придатності. Але чи можете ви вживати його через тиждень чи місяць? Думаємо, що не варто.

Чому Ubuntu не підтримує одну версію назавжди?

Це необхідно для підтримки балансу між стабільністю та функціями. Вам потрібні нові функції у вашій системі, але ви не хочете, щоб поновлення зламали її. Що робить Ubuntu? Надає новий випуск і бере на себе відповідальність за його підтримку, надаючи безпеку та інші оновлення протягом певного періоду. Паралельно, команда Ubuntu та волонтери працюють над новим релізом, з новими функціями.

Підтримка життєвого циклу випусків Ubuntu

Щороку Ubuntu випускає дві нові версії. Ці випуски можна розділити на:

  1. проміжний випуск із періодом підтримки 9 місяців,
  2. LTS-реліз (з довгостроковою підтримкою) з 5-річним періодом підтримки.

Нова LTS-версія випускається кожні два роки, а проміжні — кожні шість місяців. Список релізів та подробиці їх життєвого циклу — тут

Випуск довгострокової підтримки спрямований на стабільність, проміжний — на нові функції:

  • LTS-релізи часто прив’язані до ПЗ, оскільки вони не можуть протестувати кожну нову версію такої кількості програмного забезпечення за п’ятирічний період підтримки. Коли Ubuntu випускає новий LTS-реліз, розробники також оновлюють низку програм до новішої версії. Наприклад, в Ubuntu 18.04 LTS доступний PHP 7.2, тоді як в Ubuntu 20.04 LTS доступний PHP 7.4.
  • проміжні випуски недовговічні, але містять нові функції (наприклад, останні версії ПЗ, такі як файлові менеджери, середовища робочого столу, оновлене ядро ​​тощо).

Як дізнатися EOL вашої версії Ubuntu?

Найпростіший спосіб дізнатися, коли закінчиться термін служби вашого Ubuntu — використати цю команду в терміналі:

hwe-support-status --verbose

Вона покаже висновок, подібний до цього:

You are not running a system with a Hardware Enablement Stack. Your system is supported until April 2025

Якщо вам потрібен докладний огляд того, скільки стеків ПЗ у вас є і як довго ці пакети будуть підтримуватися, ви можете використати команду:

ubuntu-security-status

У старіших версіях Ubuntu ця ж команда відома як ubuntu-support-status

Що робити, коли ваша версія Ubuntu підходить до EOL?

Після закінчення життєвого циклу версії Ubuntu ви залишитеся без оновлень безпеки та нових функцій. Без цього ваша система стане вразливою для атак хакерів, ви не зможете завантажувати потрібні стеки з репозиторію з усіма наслідками, що випливають з цього.

Ubuntu не кидає вас напризволяще після того, як ваша система стає EOL. Після ряду попереджувальних повідомлень у терміналі або на робочому столі, Ubuntu надає інструкцію оновлення до новішої версії. 

Більшість програм, які ви вже встановили, а також ваші зображення, відео та інші документи залишаться без змін. Звичайно, ми рекомендуємо робити резервну копію важливих даних на зовнішньому диску.

Все про життєвий цикл Ubuntu: підсумок

Головне, що потрібно запам’ятати користувачеві Ubuntu, якщо ви використовуєте: 

  • випуск LTS — вам потрібно оновлювати систему, коли буде доступна наступна версія з довгостроковою підтримкою,
  • проміжний реліз — вам слід оновлювати систему щоразу, коли буде доступна нова версія.

Останній доступний LTS-реліз Ubuntu 20.04.3 (кінець стандартної підтримки — квітень 2025 року, EOL — у квітні 2030), проміжний — Ubuntu 21.10 (EOL — у липні 2022 року). Наступний реліз очікується 21 квітня 2022 року, це буде Ubuntu 22.04 LTS. Завантажити останню актуальну версію можна тут

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились