Чи потрібно вимикати компʼютер на Linux та Windows?

Якби усі користувачі стільникових комп’ютерів та ноутбуків, а це понад 2 мільярди людей по всьому світу, почали вимикати свої пристрої щодня, то… Нічого б не сталося. 

Згідно з опитуванням Panda Security, лише 37% юзерів щовечора сумлінно вимикають комп’ютер. Бо усі ми знаємо, як зручно закрити кришку ноутбука → піти на обід → повернутися → відкрити ноут → почати там, де зупинилися. І все це без очікування, поки машина завантажиться. 

Знаю, що зараз в автора полетять залізні факти від Windows-любів про необхідність оновлення ОС та про зомбі-процеси. Але ж є ще сотні дистрибутивів Linux, які можна налаштувати до стану «ноут не вимикай хоч рік». 

То чи варто щовечора повністю завершувати роботу комп’ютера? Нумо розбиратися 👇

Режим «Сон» vs «Завершити роботу»

Якщо коротко, то режим «Сон» — це добре. Він переводить ПК у стан низького енергоспоживання та не вимикає його повністю. Комп’ютер підтримує всі програми та файли, поки ви бігаєте у справах. Коли ви повернетесь, машина знову ввімкнеться та буде готова до роботи.

«Режим сну переводить вашу систему в режим низького енергоспоживання, але ваші програми та дані все ще залишаються в системній пам’яті», — говорить Дерек Мейстер з Geek Squad.

Така швидкість має ряд плюсів і мінусів. «Режим сну допомагає швидше відновити роботу, коли ви повертаєтеся до свого комп’ютера. Але ймовірність втрати даних вища, якщо система несподівано втратить живлення», — каже він.

Коли ви натискаєте «Завершити роботу», ви закриваєте всі відкриті програми та файли. При цьому, ядро ​​Windows не відключається, адже воно є ядром ОС, що забезпечує спільну роботу програмного та апаратного забезпечення. 

Чи треба вимикати ПК: порівнюємо Windows та Linux

Добре відомий факт, що комп’ютери з Windows потрібно вимикати або перезавантажувати за напіврегулярним графіком. Це потрібно, щоб зберегти стабільність ОС і застосувати оновлення безпеки від Microsoft. Якщо ви цього не зробите, ваша машина, рано чи пізно, вимкнеться сама. Але для систем Linux це не працює.

  •  Windows

Користувачі Windows вже звикли вимикати свій комп’ютер щовечора або принаймні кілька разів на тиждень. Якщо ви з тих людей, які часто забувають завершити роботу — зверніть увагу на Планувальника завдань. Він допоможе вам автоматизувати цей та інші рутинні процеси.

Є багато причин, які зможуть вас змусити вимкнути комп’ютер, зокрема для: 

  • економії енергії, 
  • зменшення зносу компонентів,
  • захисту пристрою від стрибків напруги.

Інша причина полягає в тому, що чим довше ви не вимикаєте комп’ютер з Windows, тим повільніше він стає працювати. Зомбі-процеси генеруються і ніколи не завершуються, сміття накопичується на диску та в оперативній пам’яті. Перезавантаження комп’ютера кожні кілька днів очищає ці процеси, позбавляє від непотрібних файлів і робить Windows швидшою. 

А ще є оновлення. Користувачі Windows звикли до того, що їм дошкуляють пушами про обов’язкові оновлення ПЗ. Згодом ця ОС втомлюється чекати на ваше підтвердження й встановлює системні оновлення, хочете ви цього чи ні. Зрештою, ви будете змушені перезавантажити комп’ютер. 

  • Linux

Єдина справжня причина, чому вам дійсно потрібно вимкнути або перезапустити комп’ютер на Linux — це регулярні оновлення та виправлення. Все інше залежить від ваших навичок та вподобань. Наприклад, якщо вам треба перезапустити вебсервер Apache на комп’ютері з Ubuntu, потрібно ввести в терміналі:

sudo service apache2 restart

Дізнатися про команду для завершення роботи системи shutdown можна тут

Проте, більшість дистрибутивів Linux можуть оновлювати встановлені пакети й навіть саме ядро ​​без перезавантаження. І усе це без шкоди системі. Ось сервери Linux, приміром, безупинно працюють місяцями або навіть роками. І нічого 😏

Післяслово

«Постійно залишати комп’ютер увімкненим — менший стрес, ніж вимикати та вмикати його кілька разів на день», — пояснює Стівен Леслі з Geek Squad

Ризики збільшуються для старих комп’ютерів. Традиційний жорсткий диск, наприклад, має рухомі частини. Часте вимкнення-увімкнення негативно впливає на них. В нових машинах стоїть твердотілий накопичувач, він надійніший і менше страждає від таких маніпуляцій. 

То що робити? Якщо ви користуєтеся комп’ютером на Windows кільканадцять разів на день — краще залишити його ввімкненим до вечора. Якщо годину чи дві раз на день (або навіть рідше) — тоді вимикайте. Користуєтеся машиною на Linux? Тоді налаштуйте систему так, щоб вам було зручно, а дистро — комфортно. 

Пізнати ази сисадмінства можна на курсі IT Education Center «Адміністрування Linux для новачків». Програма охоплює теми: від установки дистрибутивів до настройки нового робочого сервера. 

Нехай прибудуть з вами нові знання та навички 😌

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились